Μελωμένες μυρωδάτες δίπλες

Μελωμένες μυρωδάτες δίπλες

Δίπλα !!!!Η σταρ του γάμου και της χαράς. Το χιλιοτραγουδισμένο γλυκό της Μεσσηνίας που συνόδευε τον Μανιάτικο γάμο τα Καλαματιανά βαφτίσια και τους αρραβώνες.

Η ιστορία της δίπλας χάνεται πίσω στο χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά στη Μάνη ήταν δυσεύρετα, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Κάθε χαρούμενο γεγονός στη Μεσσηνία σήμαινε και τη συγκέντρωση των γυναικών της γειτονιάς που τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια έφτιαχναν τις μελωμένες δίπλες. Το γλυκό διαδόθηκε με τον καιρό σε όλη την Ελλάδα και συνηθίζεται να φτιάχνεται και προσφέρεται μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Γνήσια παραδοσιακή συνταγή από το ξεθωριασμένο τετράδιο της μαμάς μου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

4 – 5 αυγά

1 σφηνάκι ρακή Καλαμών ή ούζο

2 κ. γ. μπέικιν

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 πορτοκάλι,

χυμό από ένα πορτοκάλι

4 κ . σ. εξαιρετικό ελαιόλαδο

½ κ. γ. αλάτι

2 κ. σ. μέλι (η παραδοσιακή συνταγή έχει 4 κ. σ ζάχαρη),

αλεύρι σκληρό όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:

Αραβοσιτέλαιο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. μέλι με μισό ποτήρι νερό. Τα βράζουμε για 2 λεπτά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ:

Κανέλα

Καρυδόψιχα χοντροκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 300 γρ. αλεύρι με το μπέκιν κοσκινισμένα.  Κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε τη ρακή. Τρίβουμε απλά με τα χέρια μας να κάνουμε μικρά τρίμματα σαν την άμμο. Κάνουμε πάλι μια γουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι., το μέλι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη βανίλια το ξύσμα, το λαδι και το χυμό από το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Όταν η ζύμη γίνει σκληρή και ξεκολλήσει από τα χέρια, την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φύλλα. Η ζύμη επειδή είναι σφιχτή θα μας ταλαιπωρήσει λίγο στο άνοιγμα. Αλλά σο τέλος θα έχουμε τις πιο τραγανές δίπλες. Το φύλλο το ανοίγουμε ή με τον πλάστη ή με τη βοήθεια μηχανής. Μόλις ανοίγουμε τα φύλλα φροντίζουμε να τα καλύπτουμε με ένα τραπεζομάντηλο ή σεντόνι για να μην μας ξεραθούν. Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων βάζουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και στη συνέχεια σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια πλάτους 3 εκ. και μήκους 10- 15 εκ. .  Παίρνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι στερεώνουμε την μια άκρη με πιρούνι την τοποθετούμε στο καυτό λάδι (θα κάνει φουσκάλες) το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και περιστρέφουμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε μια φωλιά μέσα στο τηγάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε τις φωλιές στο τραπέζι και στη συνέχεια να τις τηγανίσουμε. Μόλις ροδίσουν οι δίπλες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τις αφήνουμε να κρυώσουν Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με το μέλι για 2 λεπτά. Βουτάμε μία – μία τις δίπλες στο ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι και τις αφήνουμε 1-2 λεπτά περίπου. Αφού απορροφήσουν το σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις γαρνίρουμε με κανέλα και καρύδια.

Καλή επιτυχία.Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).