Μελομακάρονα του Ακη

Απο πέρυσι άκουγα για τα μελομακάρονα του Ακη. Η Bασούλα εδώ και καιρό μου λέει δοκίμασε και θα δεις. Χθες πήρα την απόφαση και έκανα διπλή δόση τα μελομακάρονα του Ακη. Στην πρώτη δόση έβαλα το ελαιόλαδο που λέει στην συνταγή. Στην δεύτερη άλλαξα μόνο τα 180 γρ. του ελαιολάδου με 180 γρ. Άριστον φυτικά έλαια. Τι να πω είναι μεγάλη διαφορά στην γεύση και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.Όπως και να τα κάνετε η ουσία είναι μια πως η βασούλα είχε δίκιο είναι πολύ νόστιμα και πολύ τραγάνα απ έξω και μελωμένα μέσα.

Στο τέλος της συνταγής σας έχω βάλει και το βιντεάκι

Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Υλικά – μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο εγώ έβαλα 180 γραμ Φυτικά έλαια Άριστον
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά – μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Αν θέλετε να κάνετε με σοκολάτα τα μελομακάρονα σας μετά το μέλωμα μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να τα περιχύσετε.
Tip
Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα.

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη https://akispetretzikis.com/…/keik-…/ta-melomakarona-toy-akh

Βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=SZFDee7WYIQ

Την συνταγή και τις φωτογραφίες μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).