Μελομακάρονα με φύλλο

Τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν ένας καλός μας φίλος μου έδωσε αυτή την συνταγούλα δεν μπορώ να σας τον περιγράψω. Μου είπε ότι είναι το οικογενειακό τους γλυκό και δεν το έδιναν ποτέ. Εγώ την πήρα την έφτιαξα και σας το παρουσιάζω.

Υλικά:

Ένα φύλλο κρούστας

150 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Υλικά για την γέμιση:

750 γρ. αλεύρι

200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

250 γρ. σπορέλαιο

200 γρ. βούτυρο Κερκύρας

350 γρ. χυμό πορτοκάλι

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. μπεικιν

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Υλικά για το σιρόπι :

4 κούπες νερό

3 κούπες ζάχαρη

1 κούπα μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

1 φλούδα πορτοκάλι

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Τα βράζετε όλα μαζί για 10 λεπτάκια, αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το μέλι.

Εκτέλεση : Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση εκτός από το αλεύρι που το ρίχνουμε στο τέλος και ζυμώνουμε πολύ λίγο. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλίτσες. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε και αυτό. Παίρνουμε μια μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε μπαστουνάκι όσο είναι το φάρδος του φύλλου. Ρολάρουμε τα φύλλα και στο τέλος τα κλείνουμε με λίγο νεράκι να κολλήσουν. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα δίσκο που να μπορεί να μπει στο ψυγείο. Όταν ετοιμάσετε και τα 6 ρολάκια τα βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξουν λιγάκι. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά παίρνουμε τα μπαστουνάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες, 2 δάχτυλα περίπου και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ μπορεί να θέλουν λίγο ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα από τα ρολάκια μας. Τα βγάζουμε ρίχνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα κρατώντας 2 κουτάλες γιατί μπορεί να μην χρειαστεί. Αφήνουμε όλη νύχτα τα μελομακάρονα μας στο ταψί να ρουφήξουν το σιροπάκι τους. Αν το πρωί είναι στεγνά τότε ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι. Τα σερβίρουμε σε θηκάκια να κρατάνε το σιροπαάκι τους και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστικί Αιγινης.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).