Μελομακάρονα με επικάλυψη λευκής και μαύρης σοκολάτας

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ…

Συνταγή Gogo Samiou

Υλικά:

1 φλιτζ. και 1 κ.σ. ελαιόλαδο
3/4 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού

1 κ.γ. μέλι

1/2 κ.γ. σόδα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

3,5 φλιτζ. αλεύρι

1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι

Επικάλυψη

λευκή και μαύρη κουβερτούρα

ΣΙΡΟΠΙ

1 φλιτζ. γρ. νερό

2 φλιτζ.(λίγο λιγότερο) ζάχαρη

1/4 φλιτζ. μέλι μισό πορτοκάλι με την σάρκα

1 ξυλάκι κανέλα

2 γαρυφαλλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το κάνουμε αποβραδίς. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.Κατόπιν, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά. Σ’ένα μπολ βάζουμε τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Kατόπιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε. Δεν χρειάζεται ζύμωμα διότι θα βγάλει τα λάδια του. Οπότε ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτερόλεπτα περίπου. Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα! Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε δυο κουταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Αν θέλουμε να μην έχουν επικάλυψη απλά στο  τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.

Για την επικάλυψη 

Λιώνω τις κουβερτούρες τα βουτάω μέσα και τα αφήνω σε σχάρα να παγώσει η σοκολάτα.

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι της Γωγώς Σαμίου σε εκτέλεση και φωτογραφίες της φίλης μας Ειρήνης Σταματέλλη.