Μελητήνια Σαντορίνης

Υλικά για τη γέμιση :

2 κιλά μυζήθρα ανάλατη

2 κιλά ζάχαρη

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κιλό αλεύρι γ. ο. χ.

4 αυγά

1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

Υλικά για το φύλο :

1 γρ αλεύρι σκληρό

1 1/2 κ. σ. φυτίνη και μαργαρίνη μαζί λιωμένα

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 2 ποτήρια)

Εκτέλεση :

Βάζεις τη μυζύθρα σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 2 ώρες.

Ξεκινάς με το φύλο :Λιώνεις το βούτυρο και ρίχνεις εναλλάξ αλεύρι και νερό μέχρι να πάριες μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τυλίγεις σε μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο μπορείς να την φτιάξεις και από την προηγούμενη μέρα .Σε μια λεκάνη περνάς τη μυζήθρα από το μύλο του πουρέ το χοντρο δίσκο Ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέύεις μέχρι να έχεις ενα ομοιογενές μείγμα .Μήν τα ανακατέψεις πολύ γιατί θα σου νερουλιάσει ούτενα τα βάλεις σε μίξερ. Να νιώθεις τη μυζήθρα κομπαλάκια μικρά .Αν είναι πολύ αραιό προσθέτεις λίγο αλεύρι .Αλευρώνεις τον πάγκο και παίρνεις κομμάτια ζύμης και ταανοίγεις στο μηχανάκι. Το περνάς 2 φορές από το 3, άλλες 2 φορές από το 5 καί τέλος 1 φορά από το 6 (μηχανάκι που έχει μέχρι το 7). Κόβεις στρογγυλά με το πιατάκι του καφέ Βάζεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζεις με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Σηκώνεις ελαφρά το φύλλο και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας που βουτάς στο νερό κάνεις τσιμπήματα όσο πιο κοντα μπορείς το ένα στο άλλο. Τα βάζεις κολλητά για να μήν σου ανοίξουν στο ψήσιμο. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ρούλα Μήτρου.