TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Μέχρι πόσο μπέικον είναι ασφαλές να τρώτε

Σεπ 21, 2024
in Διατροφή
Share on FacebookShare on Twitter

Ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην υγεία έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Αυτό το άρθρο διερευνά τον τρόπο παρασκευής του μπέικον, το θρεπτικό του περιεχόμενο, πόση ποσότητα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τη συσχέτισή του με τα επεξεργασμένα κρέατα και τον κίνδυνο καρκίνου.

Πώς φτιάχνεται το μπέικον

Το μπέικον συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, συνηθέστερα την κοιλιά, την πλάτη ή τα πλευρά του χοίρου. Η διαδικασία ξεκινά με την ωρίμανση του κρέατος, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία του με ένα μείγμα αλατιού, νιτρικών αλάτων και μερικές φορές ζάχαρης. Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης βοηθά στη διατήρηση του κρέατος και ενισχύει τη γεύση του. Μετά την ωρίμανση, το μπέικον μπορεί να καπνιστεί ή να μαγειρευτεί, ανάλογα με το επιθυμητό προφίλ γεύσης.

Η διαδικασία σκλήρυνσης, ειδικά με νιτρικά άλατα, είναι απαραίτητη για να δώσει στο μπέικον την χαρακτηριστική του γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά εισάγει επίσης ορισμένες ενώσεις, που έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία.

Διατροφικό προφίλ του μπέικον

Το μπέικον είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών θρεπτικών συστατικών του:

  • Θερμίδες: Μια φέτα μπέικον συνήθως περιέχει περίπου 42 θερμίδες.
  • Λίπος: Το μπέικον αποτελείται κυρίως από λίπος, με περίπου 3 γραμμάρια συνολικού λίπους ανά φέτα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κορεσμένων όσο και των ακόρεστων λιπαρών.
  • Πρωτεΐνη: Κάθε φέτα μπέικον παρέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Νάτριο: Λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης, το μπέικον είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), με περίπου 190 χιλιοστόγραμμα ανά φέτα.

Αν και το μπέικον μπορεί να είναι πηγή απαραίτητων βιταμινών όπως η Β12, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά το καθιστούν τροφή, που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πόσο μπέικον μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Όσον αφορά την κατανάλωση μπέικον, το μέτρο είναι το κλειδί. Λόγω των υψηλών επιπέδων του σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και των πιθανών νιτρικών αλάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το μπέικον πρέπει να ΜΗΝ καταναλώνεται κάθε μέρα.

Μια γενική σύσταση είναι να περιορίσετε τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- σε λιγότερο από 70 γραμμάρια την εβδομάδα, για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία, που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και ορισμένους καρκίνους.

Μερικές πιο υγιεινές εναλλακτικές από το κανονικό μπέικον είναι το μπέικον γαλοπούλας ή επιλογές φυτικής προέλευσης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ παράλληλα παρέχουν τη γεύση που πολλοί λαχταρούν.

Τι λέει η έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, που συνδέει τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. Αυτός ο κίνδυνος αποδίδεται κυρίως στα συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία -όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη- τα οποία μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις (νιτροζαμίνες), όταν εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα.

Αν και η περιστασιακή κατανάλωση μπέικον μπορεί να μην εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, η τακτική πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί υγείας να προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσής τους.

Σύνοψη

Το μπέικον μπορεί να το απολαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λίπος και νάτριο και τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου από τα νιτρικά άλατα. Το να προσέχετε τα μεγέθη των μεριδών και να επιλέγετε εναλλακτικές ή ποικιλίες χωρίς νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των κινδύνων για την υγεία.

Πηγές: everydayhealth.com, bbcgoodfood.com, medicinenet.com, healthline.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/mexri-poso-beikon-einai-asfales-na-trote/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Σε επτά προσεχή σεμινάρια είναι εισηγητής ο καθηγητής Γιάννης Δήμας  σε Ελλάδα, Ευρώπη και Καναδά

Σε επτά προσεχή σεμινάρια είναι εισηγητής ο καθηγητής Γιάννης Δήμας  σε Ελλάδα, Ευρώπη και Καναδά

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός σμηνίτης στη Σκοτίνα

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός σμηνίτης στη Σκοτίνα

Νέα συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας με τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Νέα συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας με τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd