«Με γονάτισαν, αλλά θα παλέψω» λέει η μάνα της μικρής Ραφαέλας-Αναμένεται η γνωμάτευση του φυσίατρου που θα κρίνει την τύχη του παιδιού

Έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας του παιδιού της, ενός παιδιού μόλις λίγων μηνών που λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος νοσηλεύεται στην εντατική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο από τον περασμένο Οκτώβρη κι αντί να σταθεί στο παιδί της αναγκάστηκε να διαβάζει και να ερμηνεύει νόμους, να ζητάει βοήθεια για στήριξη όχι από τους γιατρούς αλλά από όλο τον κόσμο για να πιεστούν οι γιατροί, όπως η ίδια η μητέρα της μικρής, Αντιγόνη Γάτου, λέει. Η ίδια μας αναφέρει «με γονάτισαν, αλλά θα παλέψω για να είναι το δικό μας περιστατικό το τελευταίο που συμπεριφέρονται έτσι».

Χρειάστηκε να συγκεντρωθούν διαδικτυακά περισσότερες από 17.000 υπογραφές, να υπάρξει κινητοποίηση μέσω διαδικτύου και δημοσιογραφικές αναφορές, καθώς επίσης και τηλεοπτικές εκπομπές για να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο και να στείλει σήμερα φυσίατρο προκειμένου να προβεί σε γνωμάτευση, μία γνωμάτευση που αναμένεται να εκδώσει τα επόμενα 24ωρα και θα κρίνει την τύχη της μικρής Ραφαέλας, εάν δηλαδή θα πάει για νοσηλεία κι αποκατάσταση ή όχι.

Η ίδια η μητέρα το μόνο που θέλει είναι να σωθεί το παιδί της, αντ’αυτού βρίσκει συνεχώς μπροστά της γραφειοκρατικά εμπόδια.

“Μια ελλιπής και ασαφής γνωμάτευση της στερεί τη νοσηλεία στο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου, όπου θα μπορούσε να αναλάβει την αποκατάσταση της υγείας της” μας αναφέρει η κ. Γάτου, «αν και οι θεράποντες γιατροί παραδέχονται ότι είναι ανέφικτη η περαιτέρω αντιμετώπιση της κατάστασης της μικρής σε νοσοκομείο του εσωτερικού, εν τούτοις στην γνωμάτευση που συντάχθηκε από τους προϊσταμένους της οικίας κλινικής του νοσοκομείου δεν αναφέρεται αυτό πουθενά ρητά, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η παράλειψη αυτή δεν επιτρέπει τη νοσηλεία της μικρούλας σε νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ενώ έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται για τυπικούς λόγους από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και νοσηλείας της.

Η κ. Γάτου καταγγέλλει ότι ενώ στην περίπτωση της Ραφαέλας οι γιατροί δηλώνουν αναρμόδιοι και δεν παραπέμπουν το παιδί στο εξωτερικό, εντούτοις, άλλοι γονείς της προσκόμισαν αντίστοιχες γνωματεύσεις στις οποίες οι ίδιοι γιατροί υπογράφουν ότι «συνιστάται η περαιτέρω αντιμετώπιση σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην Ελλάδα».