Με επίσημους προσκεκλημένους τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΝΑΝΤΙ City Resort .
Εκατοντάδες Τρικαλινοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κι έδωσαν το παρόν
Οι πολυδιάστατες δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων που στοχεύουν στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρό του κ. Βασίλη Γιαγιάκο
Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Γιαγιάκος, παρουσιάζοντας εκτενώς τις δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων υπογράμμισε πως «το Επιμελητήριο Τρικάλων με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις προώθησε την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κι αυτό παραμένει μία πάγια προτεραιότητα η οποία ενισχύεται συνεχώς με νέες καινοτόμες δράσεις που το καθιστούν σημείο αναφοράς σ’ όλη τη χώρα». Ακολούθως, ο κ. Γιαγιάκος αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις του Επιμελητηρίου στην εκπαίδευση, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στη διοργάνωση αποστολών και τη συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας των μελών του αλλά και στην άριστη συνεργασία με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς της επιχειρηματικότητας (Ομοσπονδία ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος) για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας και την προώθηση δίκαιων αιτημάτων στην κεντρική διοίκηση. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για τη στήριξή τους.
Παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές δράσεις του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του, υπογράμμισε πως «παραμένει διαρκής προτεραιότητα μας ο πρωτογενής τομέας και η αγροδιατροφή που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, καθώς πέρα από την οικονομική δραστηριότητά τους, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και για την ανάδειξή του αγωνιζόμαστε διαρκώς καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις». Ο κ. Γιαγιάκος αναφέρθηκε στη διαδρομή για την κατάθεση των ολοκληρωμένων προτάσεων για το «Πράσινο – Μεσογειακό Θερμοκήπιο», για τις δενδρώδεις καλλιέργειες με τη δημιουργία από Ομάδα Παραγωγών ενός πρότυπου κτήματος, στις δράσεις για τα αρωματικά φυτά που κορυφώθηκαν με την πιστοποίηση της ρίγανης του Κόζιακα, για τις υπαίθριες καλλιέργειες με διχτυοκήπια και θερμοκήπια, για τον κτηνοτροφικό κλάδο με την πρόταση για τη δημιουργία πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με λειμώνα.
Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε: «Όλα αυτά όμως, ήταν αρκετά για να αλλάξουν την πορεία αυτού του τόπου; Μπορεί να επηρέασαν σε ένα βαθμό και να έχουμε μια αλλαγή σκέψης και πλεύσης πάνω στον πρωτογενή τομέα και ήδη να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει μια περιφερειακή πρόταση. Ένα ολοκληρωμένο master planπου θα αφορά το σύνολο της Περιφέρειας και όχι μόνο το Νομό Τρικάλων, μέσω του οποίου θα δοθεί τεκμηριωμένη κατεύθυνση για το μέλλον των 4.500.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων της Θεσσαλίας». Για την υλοποίηση αυτού, ήδη έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεγονός που αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του κ. Γιαγιάκου η οποία υιοθετήθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της οποίας είναι αντιπρόεδρος, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε μελέτη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα που θα αποτελέσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου με τη συμμετοχή παραγόντων του τουρισμού από τη χώρας μας αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη που σε μεγάλο βαθμό, έχουν εξελίξει το τουριστικό τους προϊόν. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει την αφετηρία για την εκκίνηση μιας νέας πορείας δράσεων και σημαντικών εξελίξεων για τον τουρισμό στη χώρα μας.
Ειδική αναφορά έγινε στη γαστρονομία η οποία κορυφώθηκε με το METEORISIMO μέσω του οποίου ταυτοποιήθηκε η τοπική γαστρονομική ταυτότητα που επίσης βραβεύτηκε ως καινοτόμα δράση αλλά και στην πρόταση του Επιμελητηρίου, για τη δημιουργία γεωπάρκου από την περιοχή των Μετεώρων έως και την οροσειρά του Κόζιακα που καταλήγει στο Δήμο Πύλης. Για τη συγκεκριμένη πρόταση ανέφερε: «Για την υλοποίηση της πρότασης ήρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο συνεργασίας, με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Ένα έργο με απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αναφοράς».
Ο κ. Γιαγιάκος, επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο αλλά και στη συμμετοχή στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιμελητηρίων της UNESCO (Mirabilia)», εκπροσωπώντας όλα τα Επιμελητήρια της χώρας που έχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ακολούθησε η βράβευση των επίσημων προσκεκλημένων κυριών Μπρατάκου, Μασούτη και κυριών Ζαχαράκη και Πατουλίδου με τους οποίους το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει κοινές δράσεις και συναντίληψη για την προώθηση των αναπτυξιακών του στόχων.
Τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Τρικάλων και ανταλλαγή ευχών για την έλευση του νέου έτους.