Ματωμένα εντελβάις… Η Γιώτα Γουβέλη μας ταξιδεύει νοερά στα μυστηριώδη μέρη των Άλπεων και των εντελβάις

Ένα περιπετειώδες, γοητευτικό ταξίδι στα βαθιά αλπικά δάση, στα χιονισμένα τραχιά βουνά της Ελβετίας, στην κοσμοπολίτικη Γενεύη με τη χλιδή, την ομίχλη της, τις αμαρτωλές τράπεζές της… Ματωμένα εντελβάις… Η Γιώτα Γουβέλη μας δίνει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα αγωνίας με έντονα τα στοιχεία του νουάρ. Η Γενεύη, στη 10ετία του ’50, μία πόλη όπου οι Έλληνες έβαλαν δυναμικά τη σφραγίδα τους.

Μέσα στην ομίχλη των ελβετικών Άλπεων, στήνεται η παγίδα που θα μετατρέψει το όνειρο μιας γυναίκας σε εφιάλτη. Η Μαργκό, μια Ελληνίδα αντικέρ στη μεταπολεμική Γενεύη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μυστηριώδη υπόθεση φόνων, με θύματα τους μνηστήρες της καλύτερής της φίλης. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, η Μαργκό ξεκινάει μια επικίνδυνη περιπλάνηση στα βαθιά αλπικά δάση, έχοντας στο πλευρό της τον γοητευτικό πάστορα Σερζ. Ψάχνοντας την αλήθεια πίσω από μια σκοτεινή ερωτική ιστορία, θα οδηγηθεί στο σαλέ ενός παρανοϊκού ωρολογοποιού και της αινιγματικής μητέρας του, θα εγκλωβιστεί στο ερειπωμένο κάστρο που κρύβει έναν φυγόδικο Ναζί και, αναπόφευκτα, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τα βήματά τους στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής. Η ίδια η Γιώτα Γουβέλη μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο της. 

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


 

-Ματωμένα εντελβάις… κ. Γουβέλη, μιλήστε μου για το νέο σας βιβλίο.

-Εντελβάις, τι πιο λευκό, άσπιλο, ρομαντικό από αυτό το εμβληματικό λουλούδι των Άλπεων. Εντούτοις, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μαζί με τους ήρωες πως τίποτα δεν είναι όσο αθώο φαίνεται. Η επικίνδυνη γοητεία των χιονισμένων βουνών, το αμαρτωλό τραπεζικό σύστημα, η αλλοίωση των ανθρώπινων αξιών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο έρωτας που σχοινοβατεί ανάμεσα στο πάθος και τη διαστροφή οδηγούν τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας σε θανάσιμες περιπέτειες.

-Αν σας ζητούσα να το κατατάξετε σε κάποια κατηγορία σε ποια θα το εντάσσατε;

-Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα αγωνίας με έντονα τα στοιχεία του νουάρ.

Μαργκό, Μόνστρ, Μαρί… και τόσοι άλλοι… Ποιον από τους ήρωές σας εμπνευστήκατε πρώτα;

-Την ελληνικής καταγωγής Μαρί, από αυτήν ξεκίνησαν όλα κι ας μην θεωρείται το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος. Το γυναικείο της όνειρο, η λαχτάρα της για ένα μωρό που θα δικαιώσει τη φύση της και θα ισορροπήσει τον ανταριασμένο κόσμο γύρω της, συνθλίβεται συνεχώς πάνω στον μυστηριώδη χαμό των μνηστήρων της. Η επιστήθια φίλη της η Μαργκό, Ελληνίδα αντικέρ στη Γενεύη, θα ξεκινήσει μια περιπετειώδη προσπάθεια να λύσει το μυστήριο και να τη βοηθήσει, αλλά ο δρόμος της θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον παρανοϊκό Μόνστρ, για τον οποίο ο έρωτας έχει συγχωνευτεί ολοκληρωτικά με το θάνατο και απειλεί όλους γύρω του με αφανισμό.

Η ιστορία σας εκτυλίσσεται στην Ελβετία. ‘Ενα νοερό ταξίδι στα μυστηριώδη μέρη των Άλπεων και των εντελβάις;

-Πράγματι, τα Ματωμένα εντελβάις είναι ένα περιπετειώδες όσο και γοητευτικό ταξίδι στα βαθιά αλπικά δάση, στα χιονισμένα τραχιά βουνά της Ελβετίας, στην κοσμοπολίτικη Γενεύη με τη χλιδή, την ομίχλη της, τις αμαρτωλές τράπεζές της… Αλλά κυρίως είναι μια περιπλάνηση στις σκοτεινές διαδρομές του μυαλού και της ψυχής που αρρωσταίνει από τη φρίκη του πολέμου, από τις λαβωματιές της ζωής, από τα τόσα κακά που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη από γεννησιμιού της. Κανένας από τους ήρωες δεν μένει αλώβητος στο πέρασμα της ιστορίας και όλοι (οι επιζήσαντες) ανακαλύπτουν έναν άλλο εαυτό όταν το δράμα φτάνει στη λύση του.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου;

-Χρειαζόμουν στοιχεία για τη ζωή στη Γενεύη εκείνης της εποχής, μέσα της δεκαετίας του ’50, καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και διάφορα άλλα πραγματολογικά στοιχεία. Βεβαίως το διαδίκτυο είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών αλλά εγώ ζητούσα τη βιωματική εμπειρία κι έτσι αναζήτησα ανθρώπους που τα έζησαν τότε και μπορούσαν να μου μεταδώσουν όχι μόνο τις πληροφορίες, αλλά και την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα. Πέρασα πολλές ώρες μαζί τους, είχαν τόσο συναρπαστικές βιογραφίες όλοι τους που λυπόμουν για όσα δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο βιβλίο μου, είτε γιατί δεν ταίριαζαν στην πλοκή είτε γιατί δεν χωρούσαν σε ένα μόνο βιβλίο.

Βλέπουμε πολλά στοιχεία για τη ζωή των ομογενών στην Ελβετία. Ήταν αυτό ένας από τους στόχους σας; Να μας παρουσιάσετε τη ζωή τους στη μεταπολεμική Γενεύη;

-Με ενδιαφέρει η κοσμοπολίτικη πλευρά του Έλληνα, η παρουσία του και η δράση του σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί πολύ η λογοτεχνία. Η Μασσαλία στο προηγούμενο βιβλίο μου και η Γενεύη στο τωρινό είναι δύο από αυτά τα λιγότερο συζητημένα μέρη, με έντονο το ελληνικό στοιχείο από αιώνες πριν. Εκεί οι Έλληνες έβαλαν δυναμικά τη σφραγίδα τους κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που το έκαναν, εκφράζοντας όλα τα καλά και τα κακά της ξεχωριστής ιδιοσυγκρασίας τους. Συγχρόνως, είναι μια ευκαιρία για μένα να κάνω ένα γοητευτικό και  περιπετειώδες ταξίδι κι ελπίζω μαζί μ’ εμένα και ο αναγνώστης μου.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία τα τελευταία χρόνια… Αν ξεκινήσεις τη συγγραφή δεν σταματάς;

-Όχι, όσο υπάρχουν άνθρωποι που τους αφορούν οι σκέψεις σου και απολαμβάνουν τις ιστορίες σου.