Μαρουσώ… Ο Τρικαλινός Θεόδωρος Λιμήτσιος μας συστήνει τη θρυλική Μαρουσιάνα

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1976. Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή “Αρχή”. Από το 1999 μέχρι το 2011 συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα. Το 2011 μετακόμισε στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε με το voiceactors.at (G.Licandro). Την ίδια χρονιά δημιούργησε στη Βιέννη τον ελληνοαυστριακό θεατρικό θίασο “…προς τον ήλιο”, όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το “Εγώ μεγάλωνα για σένα…” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος συναρμολόγησε σκόρπιες φυλακισμένες εικόνες, που ζωντάνεψαν όταν του αποκαλύφτηκαν, ζητώντας του να τις καταγράψει στο χαρτί. Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος έσφιξε το χέρι της έμπνευσης και ξεκίνησε να γράφει αλήθειες τυλιγμένες στα ψέματα.Η Μαρουσώ ,η αινιγματική Μαρουσιάννα του πρώτου βιβλίου «Εγώ μεγάλωνα για σένα» δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ιστορίες του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου

ΠΗΓΗ: maxmag.gr

Είστε πάνω απ` όλα συγγραφέας ;

Όχι δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Είμαι πάνω απ΄ όλα ηθοποιός που θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες ιστορίες με τους μελλοντικούς αναγνώστες.

Καταφύγατε στην συγγραφή ή ήταν συνειδητή επιλογή;

Πάντα ήθελα να πω μια ιστορία. Στο θέατρο χρόνια τώρα έλεγα τις ιστορίες κάποιων άλλων συγγραφέων. Έτσι αποφάσισα κάποια στιγμή να γράφω και τη δική μου, όχι την προσωπική αλλά την φανταστική. Χρόνια με βασάνιζε, χρόνια μιλούσε στα όνειρά μου αλλά δεν έλεγε να φτάσει στο τέλος. Κάποια στιγμή συνέβη κι αυτό και τώρα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο της γειτονίας σας.

Οι λέξεις από μόνες τους, πέρα από το ότι έχουν η καθεμία την δική τους ιστορία, με  το συναίσθημα πλέκουν υπέροχες ιστορίες για σας;

Τα γράμματα, οι λέξεις, οι προτάσεις έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Θυμάμαι όσο ήμουν ακόμη στη δραματική σχολή ένας αυτοσχεδιασμός που κάναμε πολύ συχνά, ήταν να πούμε μια λέξη και πάνω σε αυτή να φτιάξουμε μια ιστορία. Αυτό όμως που θα έκανε την ιστορία ξεχωριστή ήταν το συναίσθημα στην περιγραφή της. Και εκεί ακριβώς είναι η μαγεία.

Το να μεταφέρεις όμως όλο αυτό στο χαρτί μόνο με λέξεις είναι πολύ δύσκολο αλλά όταν συμβεί είναι μοναδικό.

Μαρουσώ, μιλήστε μου για το βιβλίο σας.

Η Μαρουσώ είναι ένα κορίτσι που ήρθε στον κόσμο μια νύχτα μαγική. Το μήνα με τα δυο φεγγάρια. Τότε που όλα μπορούν να συμβούν. Γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1859 έχοντας στις αποσκευές της ένα χρησμό που η μοίρα όρισε γι’ αυτήν. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της. Έφτασε μια νύχτα στη Κωνσταντινούπολη κι από εκεί πέρασε στον τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία και το Βόλο και τελείωσε στην ορεινή Πίνδο. Ο κάθε της σταθμός ήταν και μια αφορμή για να οδηγηθεί στην επόμενη δοκιμασία που θα την έφερνε ακόμη πιο κοντά στον τελικό της προορισμό.

Καππαδοκία, ένα όμορφος τόπος γιατί την επιλέξατε για αρχή της ιστορίας σας;

Είναι ένας τόπος μαγικός θα έλεγα, μυστηριακός, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η αινιγματική Μαρουσιάννα του πρώτου βιβλίου «Εγώ μεγάλωνα για σένα» δεν θα μπορούσε να γεννηθεί κάπου άλλου παρά μόνο εκεί.

Η Μαρουσώ παλεύει να λύσει τους γρίφους της ζωής της τα καταφέρνει;

Κάθε μέρα βρίσκεται αντιμέτωπη και μ’ έναν ακόμη. Κι εκεί που πιστεύει ότι τον έλυσε παρουσιάζεται ακόμη ένας. Κάποιοι από αυτούς ήταν τα κλειδιά για το επόμενό της ταξίδι και κάποιοι άλλοι οι λύσεις για το άγνωστο παρελθόν της. Όταν φτάνει στον τελικό της προορισμό αρχίζουν όλα σιγά σιγά να βγάζουνε νόημα.

Τι ιδιαίτερο έχει η ηρωίδα για να γίνει δύο βιβλία από σας;

Όταν έγραφα για την κυρα-Μαρουσιάννα στο πρώτο βιβλίο ούτε εγώ πίστευα ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να πω την ιστορία της.  Κι όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο κάτι μου κίνησε την περιέργεια και ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν. Πως βρέθηκε στο χωριό και γιατί έχει αυτό το ξεχωριστό χάρισμα. Ξεκίνησα αμέσως να γράφω και πραγματικά από τις πρώτες κιόλας σελίδες εντυπωσιάστηκα. Αφού έχει ενδιαφέρον για μένα η ιστορία αυτή είπα μέσα μου, θα έχει και για τον αναγνώστη.

Η μοίρα και το πεπρωμένο τι θέση έχουν στη ζωή σας;

«Όποιου του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει».

Μεγάλωσα με τέτοιες παροιμίες και είμαι σίγουρος πως κάτι ανώτερο κρατάει το τιμόνι σε αυτό το ταξίδι της ζωής μας. Για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο και για κάποιους μικρότερο γιατί η μοίρα όρισε το μερίδιο της ζωής που αντιστοιχεί στον καθένα.

Πώς βλέπετε τις τέχνες στην Ελλάδα;

Απέχω καιρό λόγω της εγκατάστασής μου τα τελευταία δέκα χρόνια στην Βιέννη. Παρακολουθώντας όμως θέατρο στην Αυστρία θα έλεγα πως το ταμπεραμέντο μας μάς κάνει ξεχωριστούς και δύσκολα μπορούν να μας συναγωνιστούν.

Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Προς το παρόν δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια μου. Θα ήθελα πάρα πολύ όμως όταν ο συνθήκες το επιτρέψουν.  Προς το παρόν η Βιέννη είναι ακόμα για μένα μια πόλη μαγική.

Το βιβλίο Μαρουσώ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος στο Facebook εδώ