Μαρμελάδα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά:

Ώριμα βερίκοκα

ζάχαρη

Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση :

Παίρνουμε ώριμα αλλά γερά βερίκοκά, όποια ποικιλία μας αρέσει. Τα πλένουμε καλά και τους αφαιρούμε το κουκούτσι κόβοντας τα στη μέση. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με 1/2 κούπα νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να μειωθούν τα υγρά τους. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε περιοδικά το μείγμα γιατί μπορεί εύκολα να κολλήσει στον πάτο τη κατσαρόλας. Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να μην περιέχει κομμάτια φρούτου σε αυτή τη φάση πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με μύλο λαχανικών στη λεπτή σήτα. Διαφορετικά προχωρούμε στο επόμενο στάδιο Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε. Ζυγίζουμε το μείγμα ή το μετράμε με δοσομετρικές κούπες. Προσθέτουμε ζάχαρη όσο το μείγμα μείον 30%. Δηλαδή σε ένα κιλό μείγμα 700γρ ζάχαρη ή σε 5 κούπες μείγμα 3.5 κούπες ζάχαρη. Φέρνουμε ξανά σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και ξαφρίζουμε. Έλεγχος δεσίματος με θερμόμετρο 102 βαθμοί Κελσίου. Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού για κάθε κιλό μείγματος και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι αν κρυώσουν. η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα ή ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε εμείς τη μαρμελάδα. Σε περίπτωση που μειώσετε πολύ τη ζάχαρη προσέξτε ιδιαίτερα το στάδιο του δεσίματος της μαρμελάδας και καλό είναι να τη διατηρήσετε σε ψυγείο. Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα αν θέλετε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κάνοντας ένα από τα ωραιότερα λικέρ.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ειρήνη Σταμματέλη.