Μαμάδες κι ενήλικα παιδιά σε μία σχέση… γρίφο-Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα το βιβλίο της Τένιας Μακρή με τίτλο «Τι θα κάνω μ’ εσένα,  μαμά»

Ένα βιβλίο για τις μαμάδες ενήλικων «παιδιών» είναι μια μάλλον επαναστατική και σίγουρα ασυνήθιστη ιδέα. Η Τένια Μακρή έχοντας μία μεγάλη εμπειρία ως οικογενειακή σύμβουλος και σύμβουλος σχέσεων τολμά να καταπιαστεί και να αναλύσει τις σχέσεις μας με τις μαμάδες μας. Την Παρασκευή το απόγευμα παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα, στο Μουσείο Τσιτσάνη, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος το βιβλίο της γνωστής σε όλους, ψυχολόγου με τίτλο «Τι θα κάνω μ’ εσένα,  μαμά».

Για τη συγγραφέα μίλησε ο Σταύρος Πλουμιστός, Διευθυντής του Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ. Το βιβλίο προλόγισαν ο Δημήτρης Καραθάνος, σχολικός Σύμβουλος και η Άννα Μορφίδου, σοπράνο, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Μαρίνα Μπαλτά, ραδιοφωνική παραγωγός.

Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο, όχι μόνο για το αναπάντεχο περιεχόμενό του, ούτε τόσο επειδή είναι γραμμένο σε μια απλή, καθόλου βαριά επιστημονική γλώσσα, αλλά ακριβώς επειδή απευθύνεται σε ενήλικες για τις σχέσεις τους με τις μαμάδες τους.

«Πολύ λίγες εμπειρίες στη ζωή είναι τόσο βαθιές όσο τα συναισθήματα που τρέφουμε μέσα μας για τη μητέρα μας. Οι ρίζες ορισμένων από αυτά χάνονται μέσα σε σκοτεινές, κρυφές γωνιές της ζωής μας, ενώ τα κλαδιά τους πηγαίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Μερικά δείχνουν ηλιόλουστες στιγμές της ζωής μας, άλλα όμως είναι σπασμένα, γεμάτα αιχμηρές ακίδες, που ακόμα μας ματώνουν. Το θέμα «μητέρα» δεν είναι καθόλου απλό» θα πει η ίδια η Τένια Μακρή.

Σχέση γρίφος

Ενοχή, τρυφερότητα, θυμό, αγάπη. Κανείς άλλος εκτός από τη μητέρα μας δεν μπορεί να μας προκαλέσει όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα –γι’ αυτό και η σχέση μας μαζί της είναι ένας πραγματικός γρίφος που συχνά δυσκολεύει τη ζωή μας. Μπορούμε, αλήθεια, ως ενήλικες να λύσουμε αυτόν τον γρίφο και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της μητέρας μας έτσι όπως είναι, και όχι όπως την είχαμε σχηματίσει μέσα μας ως παιδιά;

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια τραύματα μας δημιούργησε η συμπεριφορά της και να έχουμε μια θεραπευτική επικοινωνία μαζί της; Μέσα από τις αληθινές ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, η Τένια Μακρή προτείνει δέκα βήματα που θα σας βοηθήσουν να βάλετε τη σχέση με τη μητέρα σας σε μια νέα πολύτιμη διάσταση. Θα την κατανοήσετε, θα τη συγχωρήσετε ίσως, και τελικά θα συμφιλιωθείτε και μ’ εκείνη και με τον εαυτό σας –κάτι που είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητο.

«Ένα θέμα που ξεπηδούσε αβίαστα»

«Όταν, πριν από πολλά χρόνια, ξεκίνησα να βλέπω πελάτες ως σύμβουλος σχέσεων-γάμου, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όλοι μιλούσαν σχεδόν συνεχώς για τις μαμάδες τους. Στην πορεία έπαψε να μου κάνει εντύπωση, καθώς συνειδητοποιούσα ότι όλοι οι άνθρωποι, όταν μιλούσαν για τον εαυτό τους, εστίαζαν στις μαμάδες τους. Αυτό συνέβαινε παντού, σε γεύματα, πάρτι, τρένα, αεροπλάνα, κοινωνικές συναθροίσεις όλων των ειδών. Ήταν ένα θέμα που ξεπηδούσε αβίαστα, λες και υπήρχε ένα κουμπί λίγο πιο κάτω από την καρδιά, που, όταν το πατούσες, προκαλούσε ένα ξαφνικό ξεχείλισμα, ένα ποτάμι εξομολόγησης για τις μαμάδες» αναφέρει η κ. Μακρή και συμπληρώνει «Όλα αυτά που άκουγα μου φαίνονταν τόσο σημαντικά και κρίσιμα για τη ζωή μας, ώστε άρχισα να διερωτώμαι μήπως θα είχε νόημα γράψω ένα βιβλίο από μια νέα σκοπιά, η οποία να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια πιο εσωτερική αντίληψη της σχέσης τους με τη μητέρα τους και να τη βελτιώσουν. Αφού συζήτησα το θέμα με πολλούς συναδέλφους, κατέληξα ότι μια τέτοια, νέα σκοπιά θα έπρεπε μάλλον να βασιστεί στις εμπειρίες των ανθρώπων που ήθελα να βοηθήσω. Έτσι, αποφάσισα να συγκεντρώσω πολλές μαρτυρίες, όχι από τους πελάτες μου, αλλά από ανθρώπους με τους οποίους μίλησα αποκλειστικά για το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου».

Σχετικά με την Τένια Μακρή

Η Τένια Μακρή είναι οικογενειακή σύμβουλος και σύμβουλος σχέσεων, με σπουδές στην Κοινωνική Εργασία και την Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες και έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σε σχολές γονέων. Είχε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Άκουσέ με στο ΜΕGΑ, ενώ κατά καιρούς συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έως τώρα έχει γράψει επτά βιβλία που έγιναν όλα best seller: Αγάπη με το ζόρι;, Γιατί σ’ αγαπώ;, 15+7 μαθήματα, βήματα για καλύτερες σχέσεις, Αφού αγαπιόμαστε γιατί δεν τα καταφέρνουμε;, Φτάνει μόνο η αγάπη;, Να γιατί σ’ αγαπώ και Απιστία.