TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Ελλάδα

Mετσοβόνε όπως λέμε… Μέτσοβο

Φεβ 28, 2016
in Ελλάδα
Mετσοβόνε όπως λέμε… Μέτσοβο
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ θέλησε να αντιγράψει το προβολόνε, αλλά τελικά το τυροκομείο του Ιδρύματος παρήγαγε ένα μοναδικό τυρί!!!

Με ρίζες που κρατούν από το 1959, στο ορεινό Μέτσοβο λειτουργεί σήμερα το μοναδικό τυροκομείο της περιοχής, που ανήκει στο Ίδρυμα Αβέρωφ και παράγει το περίφημο μετσοβόνε, το οποίο αποτελεί και σήμα κατατεθέν της περιοχής.Την εποχή που δημιουργήθηκε το τυροκομείο υπήρχαν ακόμη στην περιοχή άλλα 5, τα οποία έφτιαχναν τυρί φέτα και κεφαλοτύρια. Τότε, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, θέλοντας να βοηθήσει την κτηνοτροφία της περιοχής, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυροκόμηση αποκλειστικά του αγελαδινού γάλακτος. Έτσι, δημιουργήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο, για την εποχή εκείνη, ήταν το αντίστοιχο τύπου προβολόνε. «Από τότε, βέβαια, έχει αλλάξει κατά πολύ η επεξεργασία του και σήμερα δεν έχει καμία σχέση το ένα τυρί με το άλλο», μας λέει ο τυροκόμος Γιώργος Τσομπίκος.Συγχρόνως, ο Αβέρωφ έφερε στην περιοχή αγελάδες με καλές αποδόσεις, τις οποίες «μοίρασε στους παραγωγούς, σε όσους ήθελαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία και έτσι δημιουργήθηκε το τυροκομείο. Στην ουσία, φτιάχτηκε για να βοηθήσει την περιοχή του Μετσόβου», σημειώνει ο Γ. Τσομπίκος.Σήμερα, στην περιοχή δεν παράγεται ούτε φέτα, ούτε κεφαλοτύρι, παρά μόνο το μετσοβόνε, που είναι τυρί με ονομασία προέλευσης. Το ίδρυμα, όπως μας εξηγεί ο τυροκόμος, έχει ζητήσει εδώ και 9 χρόνια να αποχαρακτηριστεί από ΠΟΠ. Και αυτό γιατί, αρχικά, είχαν δηλώσει ότι το γάλα που έπαιρναν ήταν από το Μέτσοβο μέχρι και την Μπαλντούμα, μια περιοχή στο ενδιάμεσο Μετσόβου – Γιάννενα. Όταν το γάλα της περιοχής δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες του τυροκομείου, απευθύνθηκαν και σε κτηνοτρόφους από τα Γιάννενα, οπότε το τυρί δεν φτιάχνεται πλέον με τα πρότυπα του ΠΟΠ εκείνης της εποχής. «Βέβαια εμείς δεν είχαμε αναγράψει ποτέ πάνω στο προϊόν ότι είναι ΠΟΠ. ΠΟΠ έγινε τιμής ένεκεν στον Αβέρωφ και χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Έχουμε ζητήσει δικαστικά εδώ και 9 χρόνια να αποχαρακτηριστούμε, περισσότερο για τον καταναλωτή. Τα τυριά ΠΟΠ φτιάχνονται με συγκεκριμένες ράτσες, διατροφή και περιοχές. Αυτό τώρα δεν υπάρχει, όχι γιατί έχουμε ξεφύγει. Πάλι κατά 95% φτιάχνεται από το Μέτσοβο. Όμως, επειδή δεν υπάρχει όλο τον χρόνο γάλα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αναγκαστικά παίρνουμε και από μία μονάδα από τα Γιάννενα», επισημαίνει.

Μυστικό η σωστή διατροφή των ζώων
Το βασικό χαρακτηριστικό των τυριών του ιδρύματος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τυροκομείου, έγκειται στην σωστή διατροφή των ζώων. Όπως επισημαίνουν, το ζώο, σαν θηλαστικό, ό,τι και να φάει, αυτό θα δώσει σαν γεύση. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη διατροφή των ζώων. «Αν το γάλα είναι ποιοτικά καλό, τότε το τυρί γίνεται μόνο του», σημειώνουν.Τεχνολογικά, το μετσοβόνε θεωρείται κασέρι και φτιάχνεται όπως όλα τα κασέρια: «Εμείς ελέγχουμε το γάλα μας και τη διατροφή των ζώων σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα φαίνονται στο πιάτο του καταναλωτή. Δηλαδή, η γεύση και τα χαρακτηριστικά του τυριού αναδεικνύονται, γιατί προέρχονται μόνο από καθαρό γάλα», λέει ο Γ. Τσομπίκος.Σήμερα, το τυροκομείο συνεργάζεται με 5 παραγωγούς αγελαδινού γάλατος και 80 πρόβειου και γίδινου. Οι μεγάλοι παραγωγοί πρόβειου γάλατος, των 500 και 1.000 ζώων, φεύγουν τον χειμώνα και επιστρέφουν πάλι την άνοιξη. Έτσι, συνεργάζονται με μικροπαραγωγούς του Μετσόβου, οι οποίοι έχουν στην κατοχή περίπου 100 – 150 ζώα. Μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Τσομπίκος, «είμαστε οι μοναδικοί που πληρώνουμε το αγελαδινό γάλα 62 λεπτά σε όλη την Ελλάδα, τιμή σχεδόν διπλάσια απ’ αυτή που υπάρχει σήμερα. Παντού πληρώνουν το αγελαδινό από 35 ως 45 λεπτά. Εμείς, φτιάχνουμε μόνοι μας τα σιτηρέσια. Με βάση πόσο κοστίζει αυτό που πρέπει να φάει η αγελάδα, το γάλα πρέπει να πωλείται σε αυτή την τιμή των 60 λεπτών περίπου, ώστε να βγάζει και ο παραγωγός».Η δυναμικότητα του τυροκομείου φτάνει το ανώτερο μέχρι 10 τόνους γάλα την ημέρα. Από τους ίδιους, δεν γίνονται εξαγωγές, γιατί όπως μας λέει ο Γ. Τσομπίκος, «το τυρί δεν φτάνει. Φτιάχτηκε μόνο για την Ελλάδα. Οι όποιες εξαγωγές, που υπάρχουν, γίνονται ατομικά και σε πολύ μικρές ποσότητες. Βέβαια, θα μπορούσαμε να παίρναμε περισσότερο γάλα και να φτιάχναμε και για την Ευρώπη. Όμως, φτιάχνουμε μόνο για την Ελλάδα».Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια, αποτυπώνονται στο ένα και μοναδικό: να συνεχίσει να έχει κτηνοτροφία το Μέτσοβο. Και αυτό, γιατί ενώ υπήρχαν 45.000 ζώα, τώρα υπάρχουν μόνο 6.000.

πηγή : ypaithros.gr & epirusgate.blogspot.gr

 

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Άρης Μουγκοπέτρος: «Πες την αλήθεια για την κροτίδα» – Τι ζητά από τον φίλο του
Ελλάδα

Άρης Μουγκοπέτρος: «Πες την αλήθεια για την κροτίδα» – Τι ζητά από τον φίλο του

Απρ 23, 2025
Πάσχα 2025: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία
Ελλάδα

Τότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι

Απρ 23, 2025
Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί
Ελλάδα

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί

Απρ 22, 2025
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για να πετάξετε την παλιά
Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για να πετάξετε την παλιά

Απρ 22, 2025
Στεγαστική κρίση: Το Airbnb έπιασε οροφή, τώρα έρχεται το «διαμέρισμα με υπηρεσίες»
Ελλάδα

Στεγαστική κρίση: Το Airbnb έπιασε οροφή, τώρα έρχεται το «διαμέρισμα με υπηρεσίες»

Απρ 22, 2025
Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: 25.000 συνταξιούχοι θα πάνε διακοπές από 6 ως 12 μέρες – Όροι και προϋποθέσεις
Featured

Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: 25.000 συνταξιούχοι θα πάνε διακοπές από 6 ως 12 μέρες – Όροι και προϋποθέσεις

Απρ 22, 2025
Next Post
Αγνοείται μητέρα 2 παιδιών στη Λευκωσία

Αγνοείται μητέρα 2 παιδιών στη Λευκωσία

Όσκαρ 2016: Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά έβγαλαν ήδη τους νικητές

Όσκαρ 2016: Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά έβγαλαν ήδη τους νικητές

Απετράπησαν 18 επιθέσεις αυτοκτονίας από τις αρχές του 2016

Απετράπησαν 18 επιθέσεις αυτοκτονίας από τις αρχές του 2016

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd