Mία … μυρμηγκομαχία 100 εκατ.ετών διασώθηκε σε κεχριμπάρι

Μια μυρμηγκομαχία «μέχρι τελικής πτώσεως» που έλαβε χώρα πριν από 100 εκατ. χρόνια απαθανατίστηκε μέσα σε ένα κομμάτι κεχριμπάρι, καθώς οι δύο μονομάχοι καλύφθηκαν από τους «χυμούς» ενός δέντρου με τις δαγκάνες τους «κλειδωμένες».

Τα δύο έντομα εγκλωβίστηκαν μέσα στους χυμούς που απολιθώθηκαν σε κεχριμπάρι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δύο μυρμήγκια προέρχονται από διαφορετικά είδη που ζούσαν στη Γη όταν ακόμα κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι. Ίσως διεκδικούσαν τροφή ή το ένα εισέβαλε στη φωλιά του άλλου.

Υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την συμπεριφορά των μυρμηγκιών. Μέσα στο κεχριμπάρι εγκλωβίστηκαν και άλλα μυρμήγκια, αλλά και τερμίτες από έξι διαφορετικά είδη, δύο εκ των οποίων όπως διαπιστώθηκε ήταν άγνωστα μέχρι τώρα τα Krishnatermes yoddha και Gigantotermes rex. Το δεύτερο είναι το μεγαλύτερο μυρμήγκι τερμίτης που έχει ποτέ ανακαλυφθεί με μήκος 2,5 εκατοστά -το μισό μήκος αντιστοιχεί στο κεφάλι- και σαγόνια-ψαλίδια. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».

πηγή: econews.gr