Λίπος στο συκώτι: Η διατροφή που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο

Το λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Πρέπει να προσθέσετε ορισμένες τροφές στη διατροφή σας για να απαλλαγείτε από τις περιττές τοξίνεςΤο συκώτι είναι ένα από τα πιο μεγάλα και τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα σας. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα θα σας δείξουμε 10 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι.

Όμως, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και των κακών συνηθειών όπως η έλλειψη άσκησης και η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος, το συκώτι μπορεί να επιβαρυνθεί ώστε να μη δύναται να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Γι’αυτό είναι ουσιαστικό να εξασφαλίσετε στο συκώτι σας τα απαραίτητα συστατικά για τον καθαρισμό του και την πρόληψη της εξασθένησής του.

Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών που καθαρίζουν το συκώτι και είναι εύκολο να προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι

Η παρακάτω λίστα επικεντρώνεται κυρίως σε τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι. Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων και τον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, το να τρώτε τα παρακάτω τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές.

Σκόρδο

Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Το σκόρδο έχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.

Παντζάρια και καρότα

Και τα δύο είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος. Οι τροφές θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ελαφρά μαγειρεμένες.

Πράσινο τσάι

Αυτό το ποτό που «αγαπάει» το συκώτι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά κι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η συνολική διατροφή σας.

Μήλα

Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

Ελαιόλαδο

Τα ψυχρής πίεσης οργανικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο κάνναβης και λιναριού, είναι ωφέλιμα για το συκώτι, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Βοηθούν το σώμα παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές με άσπρο αλεύρι και προτιμήστε πάντα τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Κουρκουμάς

Αυτό οφείλεται στις φαρμακευτικές ιδιότητές του, που μειώνουν την επιβάρυνσή του λόγω συσσώρευσης τοξινών ενώ το προστατεύουν από χρόνιες νόσους.

Η ενεργή ουσία στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που επίσης καταπολεμά τον καρκίνο και προλαμβάνει την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων καθώς και άλλες διαταραχές που προσβάλλουν αυτό το σημαντικό όργανο. Όπως όμως αναφέρει ο Δρ. Farzaei MH στη μελέτη του χρειάζονται παραπάνω κλινικές έρευνες για σαφή συμπεράσματα.

πηγή: newsitamea.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/01/29/lipos-sto-sykoti-i-diatrofi-poy-meionei-sto-miso-ton-kindyno/