Συνομιλούμε με την αγαπημένη συγγραφέα εκατομμυρίων αναγνωστών λίγο πριν την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Ταξίδι στη Βενετία» στα Τρίκαλα
Η Λένα Μαντά, αγαπημένη συγγραφέας 2 εκατομμυρίων αναγνωστών, μας ταξιδεύει για ακόμη μία φορά με ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, στα χνάρια του Νο 1 Long Seller ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. «Ταξίδι στη Βενετία»… ή μήπως ταξίδι με τη Βενετία; Η πόλη ή η γυναίκα; Τι σημασία έχει; Το «ταξίδι στη Βενετία» είναι αέναο, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Κυρίως γεμάτο μαγεία…
Είχα τη χαρά να συνομιλήσω με την κ. Μαντά με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου στην πόλη μας. «Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, κάνω ξανά, παρουσίαση στα Τρίκαλα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό!» μου εκμυστηρεύεται. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο 2 Ιουλίου, στο Μουσείο Τσιτσάνη στις 8.00 το βράδυ και οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί της και να μάθουν λεπτομέρειες για το νέο της βιβλίο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ).
Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη
-κ. Μαντά, μετά το βιβλίο σας «Ζωή σε πόλεμο» που περιείχε πολλά προσωπικά στοιχεία, έρχεται το «Ταξίδι στη Βενετία»… Σε αυτό η θεματολογία είναι τελείως διαφορετική;
-Φυσικά! Το Ζωή σε πόλεμο ήταν καθαρά βιογραφικό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία. Εννοείται πως σε κάθε βιβλίο, κάθε συγγραφέας δεν μπορεί να αποφύγει την προσθήκη προσωπικών δεδομένων, με την έννοια ότι μέσα από το κείμενο του, περνούν οι απόψεις του, κάποια βιώματα και εμπειρίες.
-Περιγράψτε μου εν συντομία την υπόθεση του βιβλίου σας…
–Η Βενετία, η κεντρική ηρωίδα μου, είναι μια γυναίκα που στις αποσκευές της ζωής της, κουβαλάει πολλά δάκρυα και ανοιχτές πληγές. Και ενώ έχει επιλέξει ν´ απομονωθεί, να τελειώσει την ζωή της ολομόναχη, τρία μικρά κορίτσια θα εισβάλλουν στην καθημερινότητα της. Η Μάνια, η Πηνελόπη και η Ιφιγένεια, θα της δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία κι εκείνη θα γίνει η καλή νεράιδα τους. Παρακολουθούμε τα τρία κορίτσια να μεγαλώνουν να γίνονται γυναίκες και να κάνουν τα δικά τους λάθη, κάποια από αυτά σχεδόν…θανάσιμα!
-Τί ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε για να το γράψετε;
-Δεν είναι εύκολη η απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση γιατί δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω! Το μόνο που θυμάμαι, είναι ότι πρώτα δημιουργήθηκε μέσα μου η Βενετία και μετά έπλασα τον μύθο που την περιέβαλλε.
-Έχετε γράψει πολλά βιβλία κι όλα έχουν αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες όσο κανενός άλλου συγγραφέα πως νιώθετε για όλη αυτή την αγάπη που εισπράττετε;
-Όταν εισπράττεις τόση αγάπη, το μόνο που νοιώθεις είναι χαρά και ευγνωμοσύνη επειδή την αξιώθηκες….
-Υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή που «στερέψατε» από έμπνευση;
-Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει…
–Γιατί επιλέγετε τις γυναίκες ως κύριο άξονα των βιβλίων σας;
–Γιατί μέχρι στιγμής έχω να πω πολλά γι’ αυτές… Γιατί η γυναίκα είναι πλάσμα πολυδιάστατο. Οι σκέψεις της πηγαίνουν βαθιά και ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές. Για χίλιους και έναν λόγους επιλέγω να μιλάω για γυναίκες χωρίς να έχω αποκλείσει από την θεματολογία μου και τους άντρες που καμία φορά μπορεί να μην κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η παρουσία τους είναι καταλυτική….
-Οι Τρικαλινοί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να σας γνωρίσουν από κοντά;
–Ναι! Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, κάνω ξανά, παρουσίαση στα Τρίκαλα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό! Στις 2 Ιουλίου, στο μουσείο Τσιτσάνη, θα συναντηθώ με τους αναγνώστες, καλεσμένη του βιβλιοπωλείου της κ. Παπαγιάννη και την ευχαριστώ παρά πολύ για την ευκαιρία που μου δίνει!
Από το οπισθόφυλλο
Η Μάνια, η Ιφιγένεια και η Πηνελόπη εκεί κατέφευγαν κάθε φορά που στη ζωή τους ερχόταν μια απρόσμενη αλλαγή ή μια δυσάρεστη ματαίωση. Στο σαλόνι μιας άλλης εποχής, καθισμένες σε χρυσοποίκιλτες πολυθρόνες, έπιναν τσάι από πορσελάνινα φλιτζάνια και, μαζί με την αγαπημένη τους Βενετία, ταξίδευαν νοερά στην Πόλη των Δόγηδων…
Όλα τότε φαίνονταν πιο εύκολα. Οι καρδιές άνοιγαν, τα χείλη μιλούσαν και τα μάτια δάκρυζαν…
Στα βαθιά κανάλια της ψυχής της, η Βενετία πετούσε όσα πονούσαν και έφερνε δροσερό αεράκι στις ζωές τους…
Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαέξι µυθιστορήµατά της, καθώς και δύο συλλογές διηγηµάτων.