Λάρισα: Στις 26 Μαΐου η δίκη των 72 -ανάμεσά τους και Τρικαλινοί- για τα παράνομα διπλώματα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας θα καθίσουν στις 26 Μαΐου, στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Τρικάλων (και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων) επαγγελματίες οδηγοί από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι σχολών οδήγησης, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων το αδίκημα της δωροδοκίας και της δωροληψίας.

Σε μια από τις πλέον μαζικές δίκες – καθότι ο αριθμός των κατηγορουμένων ανέρχεται στους 72 – σύμφωνα και με το παραπεμπτικό Βούλευμα (521/2024) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Τρικάλων, επαγγελματίες οδηγοί από όλοι την Ελλάδα, φέρονται ότι χρημάτισαν δημοσίους υπαλλήλους ενίοτε μέσω σχολών οδήγησης και με διάφορες επινοήσεις, πετύχαιναν τελικά στις παράτυπες εξετάσεις έναντι τιμήματος φυσικά.

Άλλοτε λάμβαναν… σε «σκονάκι» τις σωστές απαντήσεις, άλλοτε συμπλήρωναν αποβραδίς τα ερωτηματολόγια και τα αντικαθιστούσαν οι υπάλληλοι και άλλοτε οι υπάλληλοι τους υποδείκνυαν με το δάκτυλο τις σωστές απαντήσεις.

Στην πραγματικότητα οι επαγγελματίες οδηγοί, ενίοτε με «μεσάζοντες» υπαλλήλους των σχολών οδήγησης, φέρονται πως χρημάτιζαν τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών Τρικάλων και λάμβαναν πιστοποιητικά τα οποία, για να τα αποκτήσουν θα έπρεπε πρώτα να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ολοκλήρωση των οποίων θα έπρεπε να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

Έτσι «λαδώνοντας» αποκτούσαν πιστοποιητικά, όπως το Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Οδηγού ADR το οποίο «είναι αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (βυτιοφόρα καυσίμων κλπ). Το Πιστοποιητικό εκδίδεται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε υποψηφίους οδηγούς που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και έχουν επιτύχει σε εξετάσεις».

Όπως λάμβαναν το Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) το οποίο αφορά «σε οδηγούς κατηγορίας φορτηγών ή λεωφορείων. Η κατοχή του είναι υποχρεωτική από τον ενδιαφερόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η από μέρους του χρήση ισχυουσών αδειών οδήγησης των αντίστοιχων κατηγοριών C, CE, C1, C1E ή/και D, DE, D1, D1E. Το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) απαιτείται «ως προϋπόθεση για την απόκτηση Άδειας Οδικού Μεταφορέα για την ίδρυση επιχειρήσεων μεταφορών εμπορευμάτων ή και επιβατών».

Όπως αποκτούσαν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) Οδικού Μεταφορέα Εμπορευμάτων. «Η παρακολούθηση μαθημάτων σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) Οδικού Μεταφορέα Εμπορευμάτων. Το ΠΕΕ είναι μία από τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων, ενώ εκδίδεται μετά την επιτυχή συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις».

ΔΕΝ… ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Τρικάλων περιγράφει τις αξιόποινες πράξεις κατανέμοντας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – τη δράση των εμπλεκομένων σε 12 «ενότητες», πράξεις που φέρονται να έλαβαν χώρα, τα έτη 2019 και 2020.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση 27 επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα (Αττική, Θεσ/νίκη, Αιτωλοακαρνανία, Χανιά, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Μύκονο, Άρτα, Κέρκυρα, Κυκλάδες κ.α.) οι οποίοι «παρείχαν σε υπάλληλο, μέσω τρίτου, οποιοσδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα ανεξαρτήτως αξίας για τον εαυτό του για ενέργεια μελλοντική του υπαλλήλου, που αντίκειται στα καθήκοντά του».

Συγκεκριμένα, παρείχαν ο καθένας τους – όπως περιγράφεται στο Βούλευμα – «μέσω ιδιοκτήτη σχολής οδηγών», στα στελέχη του Τμήματος Έκδοσης Αδειών της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Τρικάλων οι οποίοι «και εκ της θέσης τους ήταν αρμόδιοι για την νομότυπη διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Οδικού Μεταφορέα Διεθνών Μεταφορών, το ποσό των 500 ευρώ και 50 ευρώ αντίστοιχα, για μελλοντική ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά τους, ήτοι την παράτυπη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι «οργάνωσαν εξετάσεις για απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας οδικού μεταφορέα, στις οποίες συμμετείχαν» οι κατηγορούμενοι «και εξετάστηκαν με παράτυπη διαδικασία, αφού από την προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων, ήτοι την 05η.12.2019, τους παραδόθηκε μέσω του» ιδιοκτήτη της Σχολής Οδηγών «εκτυπωμένο το ερωτηματολόγιο μαζί με τις ερωτήσεις και τις ορθές απαντήσεις, για να τις αντιγράψουν στο ερωτηματολόγιο.

Την ημέρα των εξετάσεων εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να απαντήσουν στις ερωτήσεις, καθώς στη συνέχεια» οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών «αντικατέστησαν τα έντυπα των εξετάσεών τους με αυτά που είχαν συμπληρωθεί από τους πρώτους με τις ίδιες ερωτήσεις και τις ορθές απαντήσεις την 05ης.12.2019, ώστε να βεβαιωθεί τελικά ψευδώς ότι πέτυχαν στις εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Οδικού Μεταφορέα Διεθνών Μεταφορών».

ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Σε άλλη περίπτωση, κατηγορούμενοι μέσω ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, παρείχαν σε, «υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και μέλη της εξεταστικής επιτροπής σε εξετάσεις που διενεργήθηκαν, για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.), οι οποίοι εκ της θέσης τους και της ιδιότητάς τους ήταν αρμόδιοι για τη νομότυπη διεξαγωγή των εξετάσεων, άγνωστο χρηματικό ποσό, πιθανώς, 50 ή 100 ευρώ σε έκαστο, για μελλοντική ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά τους, ήτοι την παράτυπη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.), στις οποίες συμμετείχαν οι κατηγορούμενοι, σε ειδική αίθουσα εξετάσεων, οι υπάλληλοι ως μέλη της εξεταστικής επιτροπής υποδείκνυαν με τα δάχτυλα τις ορθές απαντήσεις κατά το πρώτο σκέλος των εξετάσεων.

Μετέπειτα, αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος των εξετάσεων και εξήλθαν με τους λοιπούς εξεταζόμενους, τοποθετήθηκαν από τα ως άνω μέλη της εξεταστικής επιτροπής αναλόγια στο κέντρο της αίθουσας και επάνω σε αυτά έντυπα, τα οποία περιείχαν ερωτήσεις ανάπτυξης για την εξέταση για την απόκτηση του πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.).

Ανάμεσα δε στα έντυπα αυτά είχαν τοποθετήσει ένα μικρότερο χαρτί με τις απαντήσεις ερωτήσεων, ώστε να χρησιμοποιηθούν, όπως και έγινε, από τους κατηγορουμένους και να βεβαιωθεί τελικά, ψευδώς, ότι οι εξεταζόμενοι πέτυχαν στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι)» τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ… ΑΠΟΒΡΑΔΙΣ

Σε μια άλλη περίπτωση οι κατηγορούμενοι παρείχαν μέσω ιδιοκτητών σχολών οδηγών, στους υπαλλήλους του Τμήματος Έκδοσης Αδειών της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Τρικάλων και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, αρμόδιους για την έκδοση διαφόρων ειδών αδειών οδήγησης, Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) / Αδειών Οδικού Μεταφορέα, οι οποίοι εκ της θέσης τους και της ιδιότητάς τους ήταν αρμόδιοι για τη νομότυπη διεξαγωγή των εξετάσεων, άγνωστο χρηματικό ποσό για μελλοντική ενέργεια που αντίκειτο στα καθήκοντά τους, ήτοι την παράτυπη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ειδικότερα, στα Τρίκαλα την 21η.02.2020 διενεργήθηκαν εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών, στις οποίες συμμετείχαν οι ως άνω κατηγορούμενοι.

Μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων οι υπάλληλοι παρέδωσαν στη γραμματέα σχολής «τα ερωτηματολόγια, στα οποία θα εξετάζονταν την επόμενη ημέρα (21.02.2020) υποψήφιοι της σχολής οδηγών», «μεταξύ των οποίων και κατηγορούμενοι, οι οποίοι κλήθηκαν βραδινές ώρες προκειμένου να συμπληρώσουν τις ορθές απαντήσεις στα ερωτηματολόγια κατόπιν υποδείξεων».

«Πρωινές ώρες της 21ης.02.2020» η γραμματέας της Σχολής Οδηγών, «αφού συγκέντρωσε τα ερωτηματολόγια των υποψηφίων – κατηγορουμένων, τα άφησε, κατόπιν προτροπής» του υπαλλήλου, «τα άφησε στο αυτοκίνητο» έτερου υπαλλήλου «έχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί μαζί του, ώστε να τα τοποθετήσει στη θέση των ερωτηματολογίων που θα συμπλήρωναν οι εξεταζόμενοι την ημέρα των εξετάσεων.

Αφού οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με τα προσυμπληρωμένα ερωτηματολόγια, απογευματινές ώρες της 21ης.02.2020» ο ιδιοκτήτης της Σχολής υπάλληλος εκ μέρους άλλου ιδιοκτήτη Σχολής «παρέδωσε από τα χρήματα που συνολικά είχαν λάβει από όλους τους κατηγορουμένους-υποψήφιους εκείνης της ημέρας για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών» στον υπάλληλο «άγνωστο χρηματικό ποσό, πιθανότατα ανερχόμενο στο ύψος των 500 ευρώ ανά υποψήφιο», στους δυο υπαλλήλους «από τριακόσια ευρώ» στον καθένα και στην άλλη υπάλληλο «τετρακόσια ευρώ προκειμένου να βεβαιωθεί ψευδώς ότι οι υποψήφιοι πέτυχαν στις εξετάσεις».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ, ΠΗΓΗ: eleftheria.gr