Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες…

Υλικά για την γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3/4 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι – ¼ κ.γ. πιπέρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το τύλιγμα & το ζουμί:
1 λάχανο μεγάλο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
150 γρ. ελαιόλαδο
1/2 λτ. ζωμός λαχανικών ή νερό με 1 κύβο ψυγείου Knorr
¾ κ.γ. αλάτι – 1/8 κ.γ. πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμός από 1 – 1 ½ λεμόνι
2 κ.σούπας . κορν φλαουρ

Εκτέλεση :

ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο που θα δώσουν όλα τα αρώματα και γεύση στους ντολμάδες που θα πλάσετε αμέσως μετά. Τέλος, κόβετε σε ροδέλες το καρότο που θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό και τη σάλτσα και θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Ανακατεύετε τον κιμά με το ρύζι και το μείγμα απ’ τα ψιλοκομμένα μυρωδικά πιο πάνω, προσθέτετε τον δυόσμο, το αλατοπίπερο και το λίγο λάδι και ζυμώνετε καλά το περιεχόμενο των ντολμάδων για 1-2 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε στον πάτο μια σειρά από σκισμένα φύλλα που δεν χρησιμοποιήσατε στο τύλιγμα καθώς και ρετάλια από φύλλα ή και κοτσάνια για να κάνετε ένα πάτο. Εκεί πάνω αρχίζετε να τοποθετείτε γύρω- γύρω τα ντολμαδάκια που έχετε τυλίξει. Όταν συμπληρωθεί το ένα επίπεδο, ρίχνετε από πάνω τους τις μισές απ’ τις ροδέλες του καρότου. Συμπληρώνετε με τη δεύτερη σειρά, όπου στην κορυφή βάζετε τις υπόλοιπες ροδέλες καρότου και αν θέλετε, περισσευούμενα μικρά φύλλα λάχανου. Σκεπάζετε με ένα πιάτο , βάζετε τον ζωμό και βράζετε για 40-45 λεπτά.  Φτιάχνετε το αυγολέμονο και τους περιχύνετε.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Φωτεινή Παρασκευοπούλου.