Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων – Τα έθιμα και οι παραδόσεις
Έθιμα και παραδόσεις την Κυριακή των Βαΐων
Στις εκκλησίες, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι ιερείς ευλογούν και μοιράζουν βάγια στους πιστούς. Στα νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, συνηθίζεται να δίνουν φύλλα φοίνικα ή δάφνης, που έχουν πλεγεί σε σχήματα σταυρού.
Σε πολλά χωριά της Ηπείρου, οι γυναίκες παίρνουν τα βάγια από την εκκλησία και τα βάζουν πίσω από εικόνες, ως ευλογία για το σπίτι. Στην Αιτωλοακαρνανία, ένα μικρό κλωνάρι βάγια τοποθετείται στο στάβλο ή στον κήπο για να «αγιάσουν» και οι καλλιέργειες ή τα ζώα.
Στην Πάρο, την Κυριακή των Βαΐων, τα κορίτσια πλέκουν στεφάνια από βάγια και λουλούδια και τα αφήνουν να επιπλέουν στη θάλασσα, κάνοντας ευχές για υγεία και ευτυχία.
Στην Κέρκυρα, η ημέρα συνοδεύεται με φιλαρμονικές, θρησκευτικές πομπές και πρόγευση του Πάσχα με πιάτα από ψάρι, καθώς η ημέρα αποτελεί νηστίσιμη εορτή με κατάλυση ιχθύος.
Αξιοσημείωτο είναι και το έθιμο του «Πετάγματος των Βάγιων» στη Ζάκυνθο, όπου οι πιστοί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας πετούν φύλλα βάγια από τους εξώστες των ναών, δημιουργώντας μια κατανυκτική και συγχρόνως εορταστική ατμόσφαιρα.
Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων
Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μια από τις δύο μέρες της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται το ψάρι Ή άλλη ήταν στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Επίσης οίνος και έλαιο καταλύεται στις 9 Μαρτίου (Εορτή Των εν Σεβαστεία Αγίων Σαράντα Μαρτύρων) και στις 26 Μαρτίου (Εορτή Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ) οποιαδήποτε ημέρα κι εάν συμπέσει.
Το Μεγάλο Σάββατο δεν καταλύεται οίνος και έλαιο. Κατάλυση ιχθύος επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων.
Πριν από την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η εκκλησιαστική παράδοση επιτρέπει, την Κυριακή των Βαΐων να είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν ψάρι.