TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο

Οκτ 21, 2020
in Μαγειρική
Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο
Share on FacebookShare on Twitter

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο…

Πόσα ευχαριστώ να πω….
 
Χίλια ευχαριστώ για την υπέροχη συνατγούλα σας «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ευχαριστώ την βασούλα για τα υπέροχα κυδώνια που μου έστειλε από τα δέντρα τους…
Ευχαριστώ το Μήτσο που μου τα έφερε…
Το κυδωνόπαστο, όπως και το γλυκό του κουταλιού κυδώνι, είναι ένα πολύ νόστιμο, παραδοσιακό γλυκάκι, που η ιστορία του στην Ελλάδα, ξεκινάει από την αρχαιότητα.
Επειδή είχε το πλεονέκτημα να διατηρείται για πάρα πολύ καιρό εκτός ψυγείου, ήταν το πιο συνηθισμένο γλυκό που έφτιαχναν οι νοικοκυρές.Υλικά

6 κυδώνια μεγάλα (1300 γρ. καθαρισμένα περίπου)
νερό που να τα σκεπάζει τελείως (2,5 λίτρα περίπου)
550 γραμ. ζάχαρη περίπου (για κάθε 1 φλυτζ. πολτό κυδωνιού, ½ φλυτζ. ζάχαρη)
χυμό από 1 λεμόνι
1 βανίλια
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 ξύλο κανέλλας

Για επικάλυψη

ζάχαρη κρυσταλλική
1 σφηνάκι τεντούρα ή κονιάκ (50 ml)
½ φλυτζ. τσαγιού ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα τρίβουμε να φύγει το εξωτερικό χνούδι που έχουν και αφαιρούμε όποιο σημείο είναι χτυπημένο και χαλασμένο.
Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κι αφαιρούμε τους σπόρους (τις φλούδες και τους σπόρους τούς φυλάμε), προσέχοντας μήπως έχουν σκουλήκια.
Ακολούθως, κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά, ισομεγέθη κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα κουκούτσια και τις φλούδες δεμένα σ’ ένα τούλι, σε μέτρια φωτιά, με τόσο νερό που να τα σκεπάζει τελείως και τα αφήνουμε να βράσουν για 30′ – 35′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να τα στραγγίσουμε τελείως, τα τοποθετούμε σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5′.
Το ζουμί που τα βράσαμε το φυλάμε στην άκρη για να φτιάξουμε πελτέ κυδωνιού και τα κουκούτσια με τις φλούδες τα πετάμε.
Αφού κρυώσουν λίγο τα κυδώνια, τα βάζουμε στο μούλτι ή σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Μετράμε το πολτοποιημένο κυδώνι μ’ ένα φλυτζάνι του τσαγιού, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι ζάχαρη, για κάθε ένα φλυτζάνι πολτό που βάλαμε (π.χ. 4 φλυτζ. πολτός και 2 ζάχαρη).
Προσθέτουμε το ξύλο κανέλλας, το γαρύφαλλο, τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, για 1? – 1½ ώρα, μέχρι να πήξει ο πολτός τόσο, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνει μια ενιαία μάζα.
Για να δούμε αν το κυδωνόπαστο είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο σ’ ένα πιάτο, κι αν ξεκολλάει είμαστε εντάξει.
Λαδώνουμε καλά ή στρώνουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα ένα ταψί και απλώνουμε το κυδωνόπαστο, στρώνοντάς το με μια σπάτουλα ή με χέρια μας, βρεγμένα με λίγη τεντούρα ή κονιάκ, υπολογίζοντας το ύψος του να είναι περίπου ένα, με ενάμιση δάχτυλο.
Αφήνουμε το κυδωνόπαστο να στεγνώσει για 3 – 4 μέρες και μετά το κόβουμε σε μικρά, μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα κομμάτια.
Μ’ ένα πινέλο τα αλείφουμε με την υπόλοιπη τεντούρα ή το κονιάκ, βάζουμε από μισό αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι και τα βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Πιέζουμε κάθε κομμάτι στη ζάχαρη, γύρω γύρω και τα τινάζουμε ελαφρά, για να φύγει η παραπανίσια.
Αφήνουμε τα κυδωνόπαστα να στεγνώσουν τελείως, για μια δυο μέρες ακόμα και τα διατηρούμε κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο σκεύος, εκτός ψυγείου.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).

Την συνταγή η φίλη μας την είδε εδώ : https://faghta-giagias.blogspot.com/2015/11/quince-paste.html
Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο
Σπιτικές, παραδοσιακές συνταγές, μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, της γιαγιάς.
faghta-giagias.blogspot.com
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

DONUTS – ΝΤΟΝΑΤΣ ΑΦΡΟΣ
Μαγειρική

DONUTS – ΝΤΟΝΑΤΣ ΑΦΡΟΣ

Απρ 29, 2025
Πανεύκολα κουλούρια χωρίς ζύμωμα
Μαγειρική

Πανεύκολα κουλούρια χωρίς ζύμωμα

Απρ 28, 2025
Χορτόπιτα κουλούρια (βλάχικη)
Μαγειρική

Χορτόπιτα κουλούρια (βλάχικη)

Απρ 27, 2025
Κουλούρια με ταχίνι by mairh σαν Θεσσαλονίκης
Μαγειρική

Κουλούρια με ταχίνι by mairh σαν Θεσσαλονίκης

Απρ 26, 2025
Μυζηθρόπιτες
Μαγειρική

Μυζηθρόπιτες

Απρ 25, 2025
Αλμυρά μπισκοτάκια
Μαγειρική

Αλμυρά μπισκοτάκια

Απρ 24, 2025
Next Post
Τρόμος με τη Eurobank: Στον αέρα στοιχεία πελατών

Τρόμος με τη Eurobank: Στον αέρα στοιχεία πελατών

Κορωνοϊός: Ραγδαία διασπορά του ιού στην Ελλάδα – Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Καστοριά

Κορωνοϊός: Ραγδαία διασπορά του ιού στην Ελλάδα – Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Καστοριά

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση, σε ποιες περιοχές θα ισχύσουν, τι θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση, σε ποιες περιοχές θα ισχύσουν, τι θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd