Κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής

Πηγαίνοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ένα βήμα πιο πέρα, αυτά τα τέσσερα σύγχρονα κτίρια κέρδισαν το περίφημο βραβείο «Riba International Prize 2018».

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια και επιβραβεύει τις πιο εμπνευσμένες και σημαντικές νέες δομές από όλο τον κόσμο. Φέτος υπήρξαν 200 νέες συμμετοχές από 16 χώρες.

Δείτε τα τέσσερα βραβευμένα κτίρια: 

Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη

Μια νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Βουδαπέστης, από τους αρχιτέκτονες O’Donnell και Tuomey, στοχεύει στη σύνδεση ιστορικών κτιρίων και στη δημιουργία νέων χώρων γεμάτων ζωντάνια. Το εξωτερικό του κτιρίου διαθέτει σύγχρονη ασβεστολιθική επένδυση και κομψά επιμήκη παράθυρα. Οι εσωτερικοί χώροι του πανεπιστημίου αποτελούνται από μια νέα βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, αίθουσες σπουδών και ένα καφέ.

Παιδικό χωρίο στη Βραζιλία

Ένα νέο «παιδικό χωριό» στην άκρη του Αμαζονίου, από την αρχιτεκτονική εταιρεία Aleph Zero + Rosenbaum, παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά των εργαζομένων στη Βραζιλία. Οι αρχιτέκτονες που ασχολήθηκαν με το έργο χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό ξύλα τοπικής προέλευσης αλλά και άλλους φυσικούς πόρους, προκειμένου να προωθήσουν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το κτίριο σχεδιάστηκε από κοινού με τα παιδιά για να τα κάνει να αισθάνονται μέρος του.

Μουσικό Σχολείο στο Τόκιο

Μια νέα εντυπωσιακή από αρχιτεκτονικής άποψης μουσική σχολή στο Τόκιο, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Nikken Sekkei, προσπαθεί να «συνδέσει οπτικά» τους μαθητευόμενους μουσικούς. Το πρώην παλαιό κτίριο είχε συμβατική διάταξη με σχεδόν συντηρητικές αίθουσες κατά μήκος ενός διαδρόμου χωρίς φυσικό φως. Αντίθετα, η νέα δομή προσφέρει ποιοτικούς χώρους διδασκαλίας με πολύ φυσικό φως και θέα στη γύρω περιοχή.

Συγκροτήματα κατοικιών στο Μιλάνο

Δύο συγκροτήματα κατοικιών στο Μιλάνο, σχεδιασμένα από την εταιρεία αρχιτεκτονικής Boeri Studio, θέτουν ένα νέο πρότυπο στη βιώσιμη στέγαση. Περίπου 17.000 θάμνοι και φυτά κοσμούν τους ουρανοξύστες, μετατρέποντάς τους σε εντυπωσιακά κατακόρυφα δάση. Οι σχεδιαστές λένε ότι τα «πράσινα κτίρια» δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα και το φύλλωμά «φιλτράρει» τα λεπτά σωματίδια βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

πηγή :https://perierga.gr/2018/09/ktiria-exeretikis-architektonikis/