TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Υγεία

Κρέας: Λίγο ψημένο, μέτριο ή καλά ψημένο; – Το ιδανικό για την υγεία μας

Αυγ 3, 2024
in Υγεία
Κρέας: Λίγο ψημένο, μέτριο ή καλά ψημένο; – Το ιδανικό για την υγεία μας
Share on FacebookShare on Twitter

Η κατανάλωση άψητου κρέατος εγκυμονεί κινδύνους για ασθένειες που οφείλονται σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το Escherichia coli και το καμπυλοβακτηρίδιο, σύμφωνα με τον Ramón de Cangas, διδάκτορα Μοριακής και Λειτουργικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Oviedo και διαιτολόγο-διατροφολόγο του Πανεπιστημίου της Navarra.

Επιπλέον, η κατανάλωση ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου κρέατος μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προσθέτει.

Πηγαίνοντας προς την άλλη κατεύθυνση, δεν συνιστάται επίσης η επιλογή της κατανάλωσης παραψημένου κρέατος, καθώς το παραψημένο κρέας παράγει πολυκυκλικές αρωματικές ενώσεις που μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Ποιο είναι το βέλτιστο σημείο

Εξ ου και η σημασία της γνώσης του βέλτιστου σημείου προετοιμασίας του κρέατος, το οποίο κατ’ αρχήν θεωρείται το σημείο νοστιμιάς, αν και ο όρος αυτός είναι ευρύς, αλλά γενικά αφορά μια ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία περίπου 63°C (145°F). «Το σημείο αυτό εξασφαλίζει ότι το κρέας είναι αρκετά ψημένο ώστε να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια, διατηρώντας παράλληλα τη ζουμερότητα και τη γεύση του», εξηγεί ο διατροφολόγος Pablo Ojeda.

Αυτή είναι η σύσταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, ο κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τη ρύθμιση των τροφίμων και των φαρμάκων) για τις μπριζόλες βοδινού, χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος, λέει ο Ramón de Cangas, ο οποίος προσθέτει ότι είναι επίσης σκόπιμο να αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου τρία λεπτά.

«Αυτό είναι το βέλτιστο σημείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, στο οποίο το κρέας μαγειρεύεται σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία, γενικά στο σημείο, εξασφαλίζοντας την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων χωρίς να χάνει θρεπτικά συστατικά ή χυμώδητητα», εξηγεί ο Pablo Ojeda.

Εξαρτάται από το είδος του κρέατος

Ωστόσο, η ασφαλής θερμοκρασία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του κρέατος. Ο Ojeda επισημαίνει ότι «ενώ το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή λίγο ψημένο, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι και το χοιρινό πρέπει να μαγειρεύονται πλήρως σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ώστε να εξασφαλίζεται η εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών».

Έτσι, η σύσταση είναι η εξής:

Το κρέας πρέπει να είναι πολύ ψημένο:

– Για το χοιρινό ψητό και τα χοιρινά παϊδάκια πρέπει να επιτυγχάνεται ελάχιστη θερμοκρασία 71 °C.

– Για μοσχαρίσιο, χοιρινό ή αρνίσιο ή χοιρινό κιμά σε ελάχιστη θερμοκρασία 71 °C.

– Για τον κιμά κοτόπουλου η ελάχιστη θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 74 °C.

Πώς να ξέρετε σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρέψετε

Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε σε ποια θερμοκρασία μαγειρεύουμε, αν η εστία δεν την επισημαίνει. Ο Pablo Ojeda προτείνει να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο μαγειρέματος για να μετρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος.

Για να το κάνετε αυτό, εισάγετε το θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο του κρέατος «και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πάρετε μια ακριβή ένδειξη». Μπορούμε επίσης να λάβουμε πληροφορίες οπτικά. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας είναι καλά ψημένο όταν «δεν υπάρχει ροζ χρώμα στο κέντρο. Το κρέας είναι καλοψημένο και δεν είναι ωμό στο εσωτερικό του», εξηγεί ο Ramón de Cangas.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όταν πρόκειται να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του rare, medium και well-done κρέατος, ο Pablo Ojeda επισημαίνει:

– Λίγο ψημένο κρέας:

  • Πλεονεκτήματα: Ζουμερό και νόστιμο.
  • Μειονεκτήματα: Αυξημένος κίνδυνος επιβλαβών βακτηρίων.

– Μέτρια ψημένο κρέας:

  • Πλεονεκτήματα: Καλή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας, ζουμερότητας και γεύσης.
  • Μειονεκτήματα: Λιγότερο ζουμερό από το λιγοψημένο κρέας.

– Υπερψημένο κρέας:

  • Πλεονεκτήματα: Μέγιστη ασφάλεια έναντι βακτηρίων.
  • Μειονεκτήματα: Μπορεί να είναι ξηρό και λιγότερο νόστιμο.

Τρόποι μαγειρέματος

Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος είναι το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο ή ο ατμός, «καθώς οι τεχνικές αυτές μειώνουν την περιεκτικότητα σε λίπος και ελαχιστοποιούν τον σχηματισμό βλαβερών ενώσεων», λέει ο Ojeda.

Οι χειρότεροι είναι το τηγάνισμα και το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, «λόγω της πιθανής δημιουργίας καρκινογόνων ενώσεων όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».

Όσον αφορά την τελική σύσταση όταν μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι ή όταν το παραγγέλνετε σε εστιατόριο, ο Ojeda προτείνει να παραγγείλετε το κρέας στο σημείο για μια καλή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και γεύσης- αποφύγετε να παραγγείλετε μισοψημένο κρέας, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα και τον χειρισμό του κρέατος στο εστιατόριο, και εξετάστε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το ψήσιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ramón de Cangas επιμένει ότι «το καλοψημένο κρέας είναι η καλύτερη επιλογή στο σπίτι ή στο εστιατόριο. Σε κάθε περίπτωση, αν το θέλουμε λιγότερο καλοψημένο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το κέντρο του κομματιού έχει φτάσει στην ελάχιστη θερμοκρασία που αναφέρεται».

ΠΗΓΗ: Ηealthstat.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/kreas-ligo-psimeno-metrio-i-kala-psimeno-to-idaniko-tin-ygeia-mas/
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 8 πρώιμα συμπτώματα και προσδόκιμο ζωής ανά στάδιο
Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 8 πρώιμα συμπτώματα και προσδόκιμο ζωής ανά στάδιο

Απρ 23, 2025
Ξαφνική ζαλάδα και τάση για εμετό: Αιτίες και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση
Υγεία

Ξαφνική ζαλάδα και τάση για εμετό: Αιτίες και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Απρ 22, 2025
Τα “12 ωρολόγια της γήρανσης”: Το τεστ του Χάρβαρντ που μπορεί να δείξει αν θα ζήσεις πολλά χρόνια
Υγεία

Τα “12 ωρολόγια της γήρανσης”: Το τεστ του Χάρβαρντ που μπορεί να δείξει αν θα ζήσεις πολλά χρόνια

Απρ 21, 2025
Ύπνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει τη φλεγμονή και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία

Ύπνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει τη φλεγμονή και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Απρ 20, 2025
Ύπνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει τη φλεγμονή και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία

Ύπνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει τη φλεγμονή και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Απρ 19, 2025
Ελαφρύ εγκεφαλικό: 5 χαρακτηριστικά συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα
Υγεία

Ελαφρύ εγκεφαλικό: 5 χαρακτηριστικά συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα

Απρ 18, 2025
Next Post
Παλαιός Παντελεήμονας: Εδώ όπου σταμάτησε ο χρόνος | Ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό

Παλαιός Παντελεήμονας: Εδώ όπου σταμάτησε ο χρόνος | Ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό

Πλούσιο το πρόγραμμα στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή

Πλούσιο το πρόγραμμα στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή

Απλοί τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι

Απλοί τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd