TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home ό,τι να ναι

Κρασί: Μόλις δεις πώς φτιάχνεται θα καταλάβεις ότι πρόκειται για τέχνη

Αυγ 24, 2021
in ό,τι να ναι
Κρασί: Μόλις δεις πώς φτιάχνεται θα καταλάβεις ότι πρόκειται για τέχνη
Share on FacebookShare on Twitter

Για χιλιάδες χρόνια τα στάδια παραγωγής του παραμένουν τα ίδια και αυτό το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Η ιστορία του κρασιού είναι σύμφυτη με την ελληνική ιστορία. Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας στα μέσα με τα οποία γίνεται η οινοποίηση, οι βασικές της αρχές παραμένουν ίδιες. Αυτό συμβαίνει γιατί η οινοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία και η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τόσο περιορισμένη που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως απλή επίβλεψη.

Τα βασικά στάδια της παραγωγής κρασιού είναι μόλις πέντε και τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η κάθε φιάλη οφείλονται στις μικρές «πινελιές» διαφοροποίησης που μπορεί να κάνει ο κάθε οινοποιός μεταξύ των πέντε αυτών σταδιών. Δες παρακάτω αναλυτικά τα πέντε αυτά στάδια.

Τρύγος: Είναι το πρώτο στάδιο και καθοριστικό για τη γεύση του κρασιού. Η διαλογή των κατάλληλων σταφυλιών και στον κατάλληλο χρόνο θα παρέχει τα κατάλληλα οξέα και τανίνες για ένα ποιοτικό κρασί.

Θραύση και πίεση: Γνωστό και ως πάτημα στους παλιότερους, αλλά είναι μια διαδικασία που πλέον γίνεται σε μηχανικές πρέσες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ο μούστος. Ουσιαστικά ο φρέσκος χυμός των σταφυλιών μαζί με τις φλούδες. Για την παραγωγή λευκού κρασιού γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός του χυμού από τα υπόλοιπα υλικά, ενώ για το κόκκινο αφήνεται με τις φλούδες έως ότου πάρει το επιθυμητό χρώμα και πρόσθετες τανίνες.

Ζύμωση: Ο μούστος αρχίζει και ζυμώνεται φυσικά από τον αέρα μέσα σε 12 ώρες περίπου. Ολοκληρώνεται όταν όλα τα σάκχαρα του σταφυλιού μετατραπούν σε αλκοόλη. Μερικοί παραγωγοί για να επιταχύνουν τη διαδικασία προσθέτουν μαγιά.

 

Διαύγαση: Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση ακολουθεί η απομάκρυνση κάθε είδους στερεών ουσιών από το κρασί, κυρίως τανίνες και νεκροί ζυμομύκητες. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαύγαση κάνει αυτό το στάδιο το πιο σημαντικό για τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Παλαίωση και εμφιάλωση: Το αν θα παλαιωθεί ένα κρασί είναι στην ευχέρεια του παραγωγού αφού μπορεί να εμφιαλωθεί αμέσως μετά τη διαύγαση. Η παλαίωση προτιμάται για την επίτευξη ενός πιο στρογγυλού και αρωματισμένου κρασιού. Ανάλογα με το αν γίνει σε δρύινα βαρέλια ή σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί αποκτά και διαφορετικό προφίλ. Με το τέλος της παλαίωσης λαμβάνει χώρα και η εμφιάλωση και το κρασί είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

πηγή :https://www.ratpack.gr/buzz/story/21264/xereis-pos-ginetai-to-krasi

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί
Ελλάδα

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί

Απρ 22, 2025
Πώς να απαλλαγείτε από την σκόνη μια για πάντα: Οι 3 απλοί τρόποι
Tips

Πώς να απαλλαγείτε από την σκόνη μια για πάντα: Οι 3 απλοί τρόποι

Φεβ 1, 2025
Δεν είναι σαπούνι ή απορρυπαντικό: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα πιάτα
Tips

Δεν είναι σαπούνι ή απορρυπαντικό: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα πιάτα

Ιαν 31, 2025
Γιατί πρέπει να βάζετε ξύδι και ζάχαρη στο πλυντήριο όταν πλένετε τα τζιν σας
Tips

Γιατί πρέπει να βάζετε ξύδι και ζάχαρη στο πλυντήριο όταν πλένετε τα τζιν σας

Ιαν 26, 2025
Πλυντήριο ρούχων: Μην κάνετε το λάθος και πλένετε στους 40° – Ποιο είναι το τέλειο πλύσιμο
Tips

Πλυντήριο ρούχων: Μην κάνετε το λάθος και πλένετε στους 40° – Ποιο είναι το τέλειο πλύσιμο

Ιαν 24, 2025
Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας το χειμώνα
Tips

Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας το χειμώνα

Ιαν 15, 2025
Next Post
Χανιά: Πέθανε 92χρονη εμβολιασμένη – «Κόλλησε» κορονοϊό από την ανεμβολίαστη οικιακή βοηθό της

Χανιά: Πέθανε 92χρονη εμβολιασμένη - «Κόλλησε» κορονοϊό από την ανεμβολίαστη οικιακή βοηθό της

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 4η δόση – Οι δικαιούχοι που θα δουν αυξήσεις

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 4η δόση - Οι δικαιούχοι που θα δουν αυξήσεις

Πώς θα γλιτώσεις από τα τσουχτερά πρόστιμα που έρχονται στα ανασφάλιστα

Πώς θα γλιτώσεις από τα τσουχτερά πρόστιμα που έρχονται στα ανασφάλιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd