ΚΡΑΝΙΑ: Ένα χωριό, δύο πρυτάνεις (… του ΑΠΘ)!

 

Μπορεί να είναι ένα ορεινό, απομονωμένο χωριό του Νομού Τρικάλων καθώς απέχει 72 περίπου χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, να είναι μικρό και οι κάτοικοί του το χειμώνα να είναι ελάχιστοι, εντούτοις οι εξ αυτού καταγόμενοι έχουν πολλούς λόγους να καυχιόνται για την καταγωγή τους. Ο λόγος για την Κρανιά Ασπροποτάμου, το ορεινό βλαχοχώρι της Ν. Πίνδου που εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά του έχει αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσά σε όλα τα άλλα αυτό το μικρό χωριό έχει «γεννήσει» δύο αντιπρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, πριν λίγες μέρες ανέλαβε τα «ηνία» του ΑΠΘ ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Νίκος Παπαϊωάννου ο οποίος είναι ο νέος πρύτανης. Ο κ. Παπαϊωάννου έλκει την καταγωγή του από την Κρανιά Ασπροποτάμου την οποία και επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι και έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την περιοχή.

Έλαβε 54,3% των ψήφων έναντι 45,7% του ανθυποψηφίου του καθηγητή Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρου Λαόπουλου. Ο νέος πρύτανης, όπως και οι αντιπρυτάνεις, θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 με θητεία τεσσάρων ετών.

Σχετικά με τον κ. Παπαϊωάννου

Ο Νικόλαος Παπαϊωάννου, είναι καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογική Ανατομική των Ζώων» στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία της Νευροπαθολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (χρησιμοποιώντας ως πρότυπο ζώο μελέτης για την νόσο Alzheimer τον παρήλικο σκύλο και γάτα), της παθολογίας των νεοπλασμάτων, της παθολογίας του οφθαλμού και της διαγνωστικής μικροσκοπικής παθολογίας.

Ο Ν. Παπαϊωάννου έχει μετεκπαιδευτεί σε εργαστήρια του εξωτερικού (Zurich, Utrecht, Madison USA) σε θέματα ανοσοϊστοπαθολογίας, νευροπαθολογίας και παθολογίας του οφθαλμού), έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 205 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, έχει επιβλέψει 4 διδακτορικές διατριβές στο ΑΠΘ, και συνεπιβλέψει μία ακόμη διδακτορική διατριβή σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού (Ουτρέχτη), ενώ έχει συμμετάσχει σε άλλες 12 τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών.

Έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνος σε 6 ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ συμμετείχε ως κύριος ερευνητής σε αρκετά άλλα.

Είναι κριτής πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών, έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πανευρωπαϊκού επιστημονικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ενώ του έχει ανατεθεί η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού συνεδρίου κτηνιάτρων παθολογοανατόμων στην Αθήνα (ESVP/ECVP). Είναι μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας από το 2015 ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΥΔ (Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης Ποιότητας) και μέλος του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ (2013-2017).

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, μέλος διαφόρων επιτροπών του Τμήματος και του ΑΠΘ,  Πρόεδρος του Τμήματος 2017 έως σήμερα.

Μετά τον αείμνηστο Κώστα Δεμίρη

Ο κ. Παπαϊωάννου είναι ο δεύτερος Κρανιώτης που εκλέγεται σε αυτή την ιδιαίτερη σημαντική και τιμητική θέση, στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, μετά τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Δεμίρη. Οι Κρανιώτες μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια καθώς εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, στήριξε με κάθε μέσο το χωριό του. Σημαντική προσφορά του υπήρξε η συμμετοχή του στη μόνιμη εγκατάσταση του ΤΕΦΑΑ στην πόλη μας κ.α.

Ο Κωνσταντίνος Δεμίρης απεβίωσε το 2013 σε ηλικία 85 ετών.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ