Κουμαριά: To μικρότερο χωριό του Δήμου Τρικκαίων-Ένα χωριό «φάντασμα» που αριθμεί 24 ψηφοφόρους

Η Κουμαριά αποτελεί ένα χωριό που σβήνει μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο… Ο επισκέπτης περπατά δίπλα από χαλάσματα. Σπίτια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήμερα «μυρίζουν» εγκατάλειψη. Τα απομεινάρια τους απομένουν μάρτυρες μιας άλλης εποχής όπου η περιοχή κατοικούνταν και οι καμινάδες κάπνιζαν… Είχα επισκεφθεί το χωριό πριν από 16 περίπου χρόνια για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, προσφάτως βρέθηκα και πάλι εκεί… Τόσα χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η εικόνα είναι η ίδια. Τα χαλάσματα προκαλούν  ένα σφίξιμο στο στομάχι. Περπατάς στις πλαγιές και το μόνο που ακούς είναι η ανάσα σου. Ένα χωριό… φάντασμα που σβήνει με το πέρασμα του χρόνου, ενός χρόνου αδυσώπητου που δεν διστάζει να πάρει μαζί του και τις αναμνήσεις….

Ένα χωριό με μικρή ιστορία

Tο χωριό Κουμαριά (Τσιμάρια) έχει μικρή ιστορία. Χτίστηκε κατά το 1881 από τους κατοίκους της παλιάς Σμόλιας (Παλαιοχώρι) εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό παραμένουν ανεξακρίβωτοι. Ανεβήκανε βορειότερα και έτσι χτίσανε την Κουμαριά. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο κάηκε το χωριό και οι κάτοικοί του πήγανε στα Τρίκαλα και επέστρεψαν το 1950. Κατά την δεκαετία του 1960 αρχίζει η μετανάστευση και οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν οριστικά το 1979.

Σήμερα

Σήμερα η εικόνα είναι απογοητευτική. Τα σπίτια είναι πλέον μισογκρεμισμένα. Μόνο κτηνοτρόφους και κυνηγούς συναντάει κανείς.

Ο ξενώνας και η εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση είναι πλέον τα μόνα κτίρια του χωριού που στέκουν όρθια και «ζωντανά» δίνοντας ψυχή στο νεκρό τοπίο. Μάλιστα ρκετοί χωριανοί, που έχουν γεννηθεί στη Κουμαριά έρχονται συχνά και διανυκτερεύουν στον ξενώνα του χωριού.

Παρεμβάσεις

Η Κουμαριά είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου. Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν μόλις 24 άνθρωποι. «Τα τελευταία 40 χρόνια δεν κατοικείται, αν πας όμως εκεί, νοιώθεις ότι θέλει να ξαναζωντανέψει, να ακουστούν φωνές στους δρόμους, να χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας» αναφέρει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος μας πληροφορεί ότι προσφάτως έγιναν κάποιες παρεμβάσεις. «Ξεκινώντας από την εκκλησία, τοποθετήσαμε μία μικρή συστοιχία φωτοβολταϊκών, προκειμένου να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες της, αφού οι Κουμαριώτες, την έχουν κάνει κούκλα! Το project της αναγέννησης της Κουμαριάς, θα μπορούσε να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!» τονίζει.

Επενδυτική πρόταση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κουμαριά το 2011, προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματία για να προχωρήσει σε επένδυση που αφορά την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Η επενδυτική πρόταση, περιλάμβανε μεταξύ άλλων εργασίες αναστύλωσης κι ανακατασκευής των οικιών και δημιουργία καταλυμάτων. Ωστόσο η επενδυτική πρόταση δεν προχώρησε.

Μία φορά το χρόνο

Υπάρχει μία μέρα το χρόνο που η Κουμαριά ξαναζωντανεύει. Ο Δεκαπεντεύγουστος είναι η ημερομηνία αναφοράς για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν δεσμούς με το χωριό. Έτσι, το επισκέπτονται στο πανηγύρι και τότε το χωριό ξαναζωντανεύει, έστω για λίγες ώρες….

(Με πληροφορίες από agrelia.de).