Κουλούρια, μια συνταγή από παλιά

Υλικά :

400 γρ. φυτίνη

300 γρ. ζάχαρη

4 κρόκοι

μισό κρασοπότηρο κονιάκ

μισό ποτήρι του νερού

χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα(το διαλύω στο κονιακ)

1 κουταλάκι του γλυκού ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΤΕΡ (το οποίο διαλύω στο χυμό πορτοκάλι ..** σε μεγάλο ποτήρι γιατί φουσκώνει ..)

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

3 κάψουλες βανίλια

1 κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω…βλέποντας με το μάτι ..)

Εκτέλεση :

Α) Χτυπάμε την φυτινη για 10 λεπτά να ασπρίσει καλά..Προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη, και έναν έναν τους κρόκους.  Στη συνέχεια ρίχνω το κονιακ έπειτα τον χυμό πορτοκάλι , το ξύσμα, τις βανίλιες και τέλος ρίχνω το αλεύρι σιγά σιγά να δω ποσό θα πάρει το μείγμα.  Ενδεχομένως να θέλει και λίγο παραπάνω κάνουμε απαλές κινήσεις για να μην γίνουν σφιχτά τα κουλουράκια.

Β ) Αφήνω την ζύμη μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για να πλάθεται .

Γ)Πλάθουμε οτι σχέδια θέλουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για ένα τέταρτο.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Αλέκα Γιαννάκου.