Κουλουράκια με πορτοκάλι, τέντουρα και καστανή ζάχαρη

Κουλουράκια με πορτοκάλι, τέντουρα και καστανή ζάχαρη

Μια ιδέα μου να παντρέψω το πορτοκάλι με την τεντούρα..το Πατρινό ηδύποτο με την γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση….

Η τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας . Γλυκόπιοτο ή «μοσχοβολήθρα» την ονόμαζαν οι παλιοί Πατρινοί επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια .Σήμερα σερβίρεται σε πολλές ταβέρνες της Πάτρας μετά το δείπνο.Η ετυμολογική της προέλευση πιθανολογείται στη λατινική λέξη tinctura που μεταφράζεται ως «βάμμα – εκχύλισμα.Σύμφωνα με μία παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας .Άλλη παράδοση λέει ότι φτιαχνόταν και πινόταν από λίγους καλόγερους και άρχοντες, άγνωστο πότε φτιάχτηκε πρώτη φορά και σύμφωνα με την παράδοση αυτή το ποτό αυτό δεν είχε όνομα . Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο και την χώρισαν σε βαρονίες άρχισαν να διοργανώνουν και αγώνες για την διασκέδαση τους τις γνωστές κονταρομαχίες. Σε μια τέτοια κονταρομαχία το 1218 νίκησε ο βαρόνος της Χαλανδρίτσας Κουράνδος, και δόθηκε γεύμα προς τιμήν του όπου σερβιρίστηκε και το ποτό. Τότε σηκώθηκε κάποιος και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν πρόποση για τον νικητή φωνάζοντας «ten hurrah» , αυτοί σηκώθηκαν και φώναξαν «tent hurrah» και από έμεινε η ονομασία τεντούρα προς ανάμνηση του γεγονότος

https://el.wikipedia.org/wiki/Τεντούρα

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ Μarianna’s Karras

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ελαιόλαδο,

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού,
1 ¼ κούπα ζάχαρη καστανή,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι,
2 κ. γ. μπέκιν,
2 κάψουλες βανίλιας,
1 κ. γ. σόδα, λίγο μοσχοκάρυδο ( ¼ του κ. γ .) ,
1 σφηνάκι τεντούρα περίπου ,
800 γρ. αλεύρι,
μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 2 βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού (τη σόδα την έχουμε διαλύσει μέσα στο χυμό πορτοκαλιού) και ανακατεύουμε πάλι.  Προσθέτουμε την τεντούρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν, ρίχνουμε και το αλάτι και στη συνέχεια το προσθέτουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα να ξεκουραστεί και πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20 -25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο – 180Ο στον αέρα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο https://www.facebook.com/groups/165081530223295/