Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
500 γρ. πένες ή ριγκατόνι Barilla
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
2 Ξερά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
450-500 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα με τον χυμό τους
1 κ.σ. πελτές
1 κ.γ. νιφάδες τσίλι (μπούκοβο)
150 gr βότκα ή ούζο ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 κ.γ. Ζάχαρη
130 gr κρέμα γάλακτος
50gr φρέσκος ή ξερός βασιλικός
150 gr Παρμεζάνα Parmigiano Reggiano τριμμένη ή Pecorino Romano
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε καλά Σβήνουμε με την βότκα- ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σάλτσα με το κοτόπουλο για περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι . Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνει μία σάλτσα σχετικά πηχτή και λεία. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμη. Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις ετοιμαστούν κρατάμε 1 φλ. του τσαγιού από το νερό τους και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το κοτόπουλο και τη σάλτσα ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πένες. (Βάζουμε τόσο νερό, όσο αραιή ή πηχτή θέλουμε τη σάλτσα). Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10 λεπτά, για να λιώσει το τυρί. Σημείωση: Αν δεν θέλουμε, να βάλουμε το φαγητό στον φούρνο, μπορούμε να πασπαλίσουμε με την παρμεζάνα και να σερβίρουμε αμέσως. Μεταφέρουμε σε ζεστά πιάτα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως. Για το σερβίρισμα μοιράζουμε τον φρέσκο βασιλικό, και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμη. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα που περιλαμβάνουν συνήθως φρέσκια ντομάτα με βασιλικό: συνδυάζονται με τραγανά ξηρά λευκά όπως Pinot Grigio ή Verdicchio. Οι πιο μαγειρεμένες σάλτσες ντομάτας (όπως napoletana ή μαρινάρα) συνδυάζονται με Montepulciano d’Abruzzo ή ένα ελαφρύ σισιλιάνικο κόκκινο.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας Chef Alexios Nikoloutsopoulos