Κώστας Ψύχος: Άμεσες λύσεις για λαϊκή κι αδέσποτα

Σύντομα θα λειτουργήσει δημοτικό καταφύγιο ζώων, ενώ η νησίδα στη λαϊκή θα έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Άμεσες λύσεις για τα θέματα της λαϊκής αγοράς και των αδέσποτων προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα ο Δήμος Τρικκαίων. Λύσεις που θα δοθούν με τη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και κυνοκομείου και την υλοποίηση των εξαγγελιών για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Εμπορίου κι Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Ψύχος.  Αδέσποτα, λαϊκή αγορά, κοινωνικές δομές, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ… Αυτά περιλαμβάνονται εν ολίγοις στις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται ο κ. Ψύχος από την 1η Μαρτίου.

 Ο κ. Ψύχος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλά για τις προτεραιότητες που τίθενται αυτή τη στιγμή στα θέματα αυτά που θεωρούνται μείζονα για την πόλη των Τρικάλων κι έχουν απασχολήσει εντόνως την επικαιρότητα.

Φυσικά, δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε και για τη διατάραξη των σχέσεων που σημειώθηκε τον περασμένο χειμώνα μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας με αφορμή τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. «Οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας είναι αλληλένδετες γιατί υπηρετούν τον πολίτη» μας απαντά τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι άριστη.

-Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης… Μία αντιδημαρχία που έχει άμεση σχέση με τον πολίτη κ. Ψύχο;

-Κατ’ αρχάς να σας καλωσορίσω. Χρόνια πολλά σε εσάς και σε όλους τους συνδημότες κι όχι μόνο. Θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η αντιδημαρχία έχει ευρύ αντικείμενο, αλλά έχει κι αρκετό ενδιαφέρον. Έχει καθημερινή επαφή με τον πολίτη αφού συμπεριλαμβάνει την κοινωνική πρόνοια, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ , τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λαϊκή αγορά κ.α. Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου που μου εμπιστεύθηκε την αντιδημαρχία.

Από τη συνάντηση για το κυκλοφοριακό με το Αστικό ΚΤΕΛ στο Δημαρχείο

-Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε καθήκοντα κληθήκατε να δώσετε λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα: τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και δη του ξενώνα αστέγων. Που βρίσκεται αλήθεια αυτό το ζήτημα;

-Από τις 28 Φεβρουαρίου οι δομές αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν εκτός από το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο. Εμείς σαν Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λειτουργούμε ξανά το κοινωνικό εστιατόριο και τη δομή ημερήσιας φιλοξενίας. Σε ό,τι αφορά στη δομή των αστέγων λειτούργησε τη χειμερινή περίοδο για περίπου 10 άτομα. Επειδή είχαμε πολικές θερμοκρασίες στην πόλη φροντίσαμε να παρέχουμε σε αυτά τα άτομα φιλοξενία και το βράδυ.

-Πόσα άτομα φιλοξενούνται εκεί;

Στο κοινωνικό εστιατόριο και στη δομή ημερήσιας φιλοξενίας εξυπηρετούνται 140 άτομα ημερησίως. Εκεί μπορούν να πάνε για το φαγητό τους, να πλύνουν τα ρούχα τους, να τα στεγνώσουν, να τα σιδερώσουν, να πιουν τον καφέ τους, το αναψυκτικό τους η να ξαπλώσουν για λίγες ώρες να ξεκουραστούν. Σήμερα η δομή λειτουργεί από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Εκείνο που εξετάζουμε είναι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της. Πρόθεση του Δημάρχου είναι να επεκταθεί η λειτουργία της στο 12ωρο δηλαδή να λειτουργεί από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νέο διαγωνισμό που θα διενεργηθεί υπάρχει πάλι πρόβλεψη για νυχτερινή φιλοξενία κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες των αστέγων.

-Θεωρείτε απαραίτητη τη λειτουργία της δομής για τους άστεγους ή θα μπορούσε να βρεθεί κάποια άλλη λύση για αυτά τα 10 περίπου άτομα; Για παράδειγμα να φιλοξενούνται σε κάποια διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ;

-Κοιτάξτε. Εμείς δεν θέλουμε αυτή η δομή να λειτουργήσει ως ίδρυμα. Θέλουμε οι άνθρωποι οι οποίοι φιλοξενούνται να είναι ενεργοί. Να βρουν δουλειά κ.α. Η βραδινή φιλοξενία θα συνεχιστεί όποτε χρειάζεται, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, τους χειμερινούς μήνες. Δεν θέλουμε η συγκεκριμένη δομή να λειτουργήσει ως  ένα ίδρυμα που θα φιλοξενεί άστεγους.

«Η ανάπλαση της νησίδας στη λαϊκή αγορά θα γίνει φέτος σίγουρα. Θα δημοπρατηθεί»

-Το θέμα της λειτουργία των κοινωνικών δομών στα Τρίκαλα υπήρξε σημείο αντιπαράθεσης και διατάραξης των σχέσεων με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Δικαίως θεωρείτε;

-Πιστεύω ότι δεν υπήρξε κανένα ζήτημα. Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου είναι άψογη.

-Η αντιπαράθεση είναι αδιαμφισβήτητη. Εκφράστηκε με δηλώσεις εκατέρωθεν…

Εγώ ξέρω ότι οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας είναι αλληλένδετες γιατί υπηρετούν τον πολίτη. Ευτυχώς που υπάρχει η αυτοδιοίκηση κι ασχολείται με τον πολίτη. Διαφορετικά, θα τα περιμέναμε από την κεντρική κυβέρνηση με τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν.

Άριστες είναι οι σχέσεις Περιφέρειας και Δήμου, όπως υποστήριζει ο κ. Ψύχος. Στη φωτό με τον Γιώργο Καρανάσιο το “δεξί χέρι” του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη

-Καταλαβαίνω ότι αποφεύγετε να μου απαντήσετε… Σήμερα οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί;

Οι σχέσεις από 1η Μαρτίου που έχω αναλάβει την αντιδημαρχία είναι άριστες και η συνεργασία είναι άριστη. Σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια.

-Αδέσποτα… Μία ακόμη «καυτή» αρμοδιότητα την οποία πρέπει να διαχειριστείτε. Το πρόβλημα μείζον για την πόλη (με τους Τρικαλινούς να είναι διχασμένοι). Ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται. Πως σκοπεύετε να το λύσετε;

Από τη μέρα που ανέλαβα την αντιδημαρχία αυτή ξεκινήσαμε, το θέμα αυτό από την αρχή. Έχετε δίκιο ότι είναι ένα μείζον θέμα και θα έλεγα ότι τείνει να γίνει μάστιγα για την πόλη κι ολόκληρο τον δήμο. Όλοι φωνάζουν για τα σκυλιά όμως δεν βλέπουν από πού ξεκινάει το πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι τα ζώα δεν στειρώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός τους. Ο κόσμος δεν έχει να τα ζήσει, να τα ταΐσει και τα εγκαταλείπει στους δρόμους κι αυτά πολλαπλασιάζονται.

Στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος ανέλαβα να λειτουργήσουμε το δημοτικό κτηνιατρείο. Είχε δημιουργηθεί και λειτούργησε παλαιότερα για ένα μικρό διάστημα επί δημαρχίας Ταμήλου, βρίσκεται στην οδό Κατσιμίδου δίπλα στο δημόσιο κτηνιατρείο και είναι εξοπλισμένο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις όπως είναι η επισκευή της στέγης. Η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το κτίσμα έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές και μέχρι τέλος του μήνα, αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει και πάλι. Είναι μία μεγάλη δαπάνη κι ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα που ανέλαβε τις εργασίες επισκευής. Με το θέμα ασχολείται επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο Δήμο. Θα προσληφθεί άμεσα  κτηνίατρος και θα ξεκινήσει η λειτουργία του.

Σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει το δημοτικό καταφύγιο στην περιοχή της Ράξας. Η  μελέτη που συντάθηκε και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα την 27/4/2016 προέβλεπε μαζί και το κτηνιατρείο αλλά την 16/03/2017 πήραμε απάντηση ότι δεν έτυχε χρηματοδότησης. Τώρα  θα τροποποιηθεί και θα κατασκευαστεί με ιδίους πόρους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται πάνω στο θέμα κι αναζητούν τις συμφερότερες και οικονομικότερες λύσεις.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εφαρμοστούν και κανόνες σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα. Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη θα ελεγχθούν αν είναι στειρωμένα και τσιπαρισμένα. Τα ζώα θα συλλέγονται, θα αποπαρισιτώνονται, θα στειρώνονται, θα περιθάλπονται,  για όσα απαιτείται περίθαλψη, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται και θα ελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός αν κάποιο από αυτά επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά ή είναι άρρωστο, οπότε ή θα παραμένει στο κυνοκομείο ή θα πάει για ευθανασία. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τις φιλοζωικές οργανώσεις για την αμέριστη βοήθεια που προσφέρουν καθημερινά στον δήμο μας για τα αδέσποτα ζώα. Η συνεργασία μας είναι και θα παραμείνει άψογη.

«Θα λειτουργήσει το δημοτικό καταφύγιο στην περιοχή της Ράξας. Η παλιά μελέτη που υπήρχε θα τροποποιηθεί και θα κατασκευαστεί με ιδίους πόρους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται πάνω στο θέμα κι αναζητούν τις συμφερότερες και οικονομικότερες λύσεις»

-Θα γίνεται έλεγχος και στα οικόσιτα;

-Αυτό επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Αν δεν γίνει αυτό το παιχνίδι θα χαθεί.

-Λαϊκή αγορά… Τελικά θα δούμε αλλαγές ή τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί θα παραμείνουν σε επίπεδο προθέσεων; Σας θυμίζω ότι προεκλογικά αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα. Πιστεύετε ότι είναι υλοποιήσιμα τα σχέδια; Το ρωτάω με μία αμφισβήτηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που σε επίπεδο υλοποίησης δεν το έχουμε δει ποτέ.

-Έχετε δίκιο αλλά αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή έχει βάλει σκοπό για τη λαϊκή να αλλάξει εικόνα. Να λειτουργήσει με άλλους τρόπους. Ήδη υπάρχει ο σχεδιασμός για την κεντρική νησίδα. Θα γίνει ανάπλαση αυτής. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους φορείς που εμπλέκονται στη λαϊκή αγορά: με το αστικό ΚΤΕΛ με το οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο πως θα λειτουργεί, με τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Η ανάπλαση της νησίδας θα γίνει φέτος σίγουρα. Θα δημοπρατηθεί. Δηλαδή τελειώνουμε τις συζητήσεις, θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κι από εκεί και πέρα θα πάρει το δρόμο της για τη δημοπράτηση.

-Θα γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού;

-Να μη λέμε μεγάλα λόγια αλλά πιστεύω ότι θα γίνει άμεσα. Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας είναι αλληλένδετες γιατί υπηρετούν τον πολίτη»

-Έχοντας εμπειρία από τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ποιος είναι εκείνος που σας… γοητεύει περισσότερο;

-Πιστεύω ότι είναι ίδιοι. Και οι δύο ασχολούνται με την καθημερινότητα του πολίτη. Εδώ έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί ο Δήμος έχει μεγαλύτερο αντικείμενο. Πιστεύω όμως ότι και οι δύο έχουν ίδια γοητεία.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για το επόμενο διάστημα; Μας μιλήσατε ήδη για τις κοινωνικές δομές, τη λαϊκή αγορά, τα αδέσποτα…

Αυτές που ανέφερα είναι υπέρ αρκετές για τώρα. Πριν το Πάσχα πραγματοποίησα μία επίσκεψη σε όλους τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ προκειμένου να καταγράψω προβλήματα και τυχόν ελλείψεις. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι λειτουργούν άψογα με ελάχιστα προβλήματα. Το προσωπικό είναι πολύ καλό και πιστεύω ότι οι μικροελλείψεις που υπάρχουν θα εξαλειφθούν σιγά, σιγά.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ