Κόκορας κρασάτος με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμυδάκια

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ…

Υλικα

1 Κοκορικος 
500 γρ. μανιτάρια μικρά τα άσπρα
20 μικρά κρεμμυδάκια
2 φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη
2 κουταλιές σούπας σάλτσα μπελτέ
1 κουτάλια σούπας καστανή ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Θυμάρι φρεσκοκομμενο
Αλάτι

πιπέρι

Υλικά για την μαρινάδα

1 μπουκάλι κόκκινο κρασι
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλιά πιπεριά ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε λεπτές φετουλες

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την μαριναδα αναμιγνυοντας όλα τα υλικά μαζί.
Κόβετε τον κοκορικο σε μερίδες και τον βάζετε μέσα, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε στο ψυγείο 2 ώρες το λιγότερο (εγω αφήνω όλο το βράδυ).

Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα.  Αλατοπιπερώνετε τον κόκορα και τον βάζετε στην κατσαρόλα.  Αν δεν χωράει λίγα λίγα τα κομμάτια. Τον τσιγαρίζετε από όλες τις πλευρές του και τον σβήνετε με την μαριναδα του.
Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό ρίχνετε την ντομάτα, την σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο θυμαρακι και νερακι τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό. Σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό να γίνει.

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο λάδι με λίγο σκόρδο και τσιγαρίζετε τα μανιτάρια. Ρίχνετε λίγο αλάτι και λίγο θυμάρι.  Μόλις πάρουν καλό χρώμα και μαραθούν βάλτε σε ένα πιάτο και αφήστε στην άκρη. Ρίξτε στο τηγάνι την μια κουταλιά βούτυρο, τσιγαρίστε τα κρεμμυδάκια και μόλις πάρουν χρώμα, ωραίο ξανθό ρίξτε την μια κουταλιά καστανή ζάχαρη.  Ανακατέψτε κουνήστε το τηγάνι να πάει παντού η ζάχαρη και σβήστε.

Όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο ρίξτε μέσα τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια.
Αφήστε να βράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά ακόμα και να δέσει η σάλτσα του.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου.