Κόμποι σιροπιαστοί ή κομποκούλουρα

Υλικά :

Υλικά :

5 αυγά

7 κ.τ.σ. ζάχαρη

2 βανιλιες

ξύσμα ενός λεμονιού

1 1/2 κύβο φρέσκια μαγιά μπύρας

1 ποτήρι γάλα ζεστό

1 κ.τ.γλ. μπέικιν παουντερ

125 γρ. φρέσκο βούτυρο

αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )

Υλικά για το σιρόπι :

4 ποτήρια ζάχαρη

3 1/2 ποτήρια νερό

1 κ.τ.γλ. χυμό λεμονιού

2 βανιλιες

Εκτέλεση :

Λιώνουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια, το ξύσμα, τα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα ,το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Κόβουμε την ζύμη σε 4 μέρη. Ανοίγουμε κάθε μέρος με τον πλάστη και το αλείφουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει ελαφρώς,σαν κρέμα. Το διπλώνουμε στα δύο και το κόβουμε σε λωρίδες λεπτές, υπολογίζοντας ότι σχεδόν θα διπλασιαστούν σε μέγεθος κατά το ψήσιμο. Παίρνουμε μία μία λωρίδα, την στρίβουμε και την κάνουμε κόμπο. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και σε απόσταση μεταξύ τους. Τις αφήνουμε περίπου 20′ να φουσκώσουν και έπειτα ψήνουμε στους 160° για 15′ και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφού κρυωσουν τους σιροπιάζουμε στο καυτό σιρόπι (όπως τα μελομακάρονα ).

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και από την στιγμή που αρχίσει ο κοχλασμός μετράμε 7′.

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο,φιλέ αμύγδαλο ή φυστίκι Αιγίνης.

Χρόνος ετοιμασίας 30′

Χρόνος ψησίματος 45′

Κομμάτια 50-60 (ανάλογα με το μέγεθος )

Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Χριστίνα Κάνη.