Kiriakos GP (Κυριάκος Μπουλούμπασης): Ο Τρικαλινός βιρτουόζος κιθαρίστας που κατακτά την παγκόσμια μουσική σκηνή

«Η μουσική είναι το πάθος μου και σημαίνει εκτόνωση και καλλιτεχνική έκφραση» μας λέει ο ίδιος και μας μιλά για την εμφάνισή του στο Αμερικάνικο EMG TV

Ο Τρικαλινός Κυριάκος Μπουλούμπασης ή Kiriakos GP (όπως είναι γνωστός) στα 27 του χρόνια έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του Έλληνα βιρτουόζου κιθαρίστα. Έχοντας αστείρευτο ταλέντο, δουλεύοντας σκληρά και κάνοντας ουσιαστικές καλλιτεχνικές επιλογές έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στη μουσική βιομηχανία όπου υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητα μεγάλος ανταγωνισμός. Έτσι, διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό με αξιόλογες δουλειές σε Ευρώπη και Αμερική που πολλοί νέοι σολίστες της κιθάρας ονειρεύονται. Μάλιστα, πριν 3 χρόνια κέρδισε τον διαγωνισμό κιθάρας του Andy James και βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 861 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο. Κατόπιν τούτου παρουσίασε στο EMG TV, τη δημοφιλέστερη εκπομπή ηλεκτρικής κιθάρας παγκοσμίως στο San Francisco στην Αμερική βίντεο clip δείγμα από το πρώτο του κιθαριστικό album.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Ό ίδιος δηλώνει «μια ζωή κιθαρίστας» αφού από τα 8 του χρόνια που έπιασε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα δεν την εγκατέλειψε ποτέ. «Η μουσική είναι το πάθος μου και σημαίνει εκτόνωση και καλλιτεχνική έκφραση» μας απαντά όταν τον ρωτάμε για το τί σημαίνει για εκείνον η μουσική. Ένα πάθος που μοιράζεται με τους μαθητές του, αφού είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Δεν χάνει δε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη μουσική για να επικοινωνήσει με τα παιδιά έχοντας εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

Με τον Κυριάκο Μπουλούμπαση μιλήσαμε για πολλά… Για τον πρώτο του κιθαριστικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018, την παρουσία του στην EMG TV, τα όνειρά του, τη δουλειά του κ.α. Πλαισιωμένοι φυσικά από τις νότες και τη μουσική του.

Από την εμφάνιση στο EMG TV

-Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την κιθάρα;

Ξεκίνησα να παίζω κιθάρα σε ηλικία 8 χρονών. Εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού στην Καστοριά που ζούσα και μερικοί συμμαθητές μου ξεκίνησαν κιθάρα. Ήμουν Γ’ Δημοτικού θυμάμαι και έπρεπε να διαλέξω αν θα ξεκινήσω κιθάρα ή αγγλικά. Επέλεξα την κλασική κιθάρα με την οποία και συνέχισα τις σπουδές ως τα 18 μου. Στο μεταξύ όταν ήμουν 11 χρονών κυκλοφόρησε ο Carlos Santana το άλμπουμ του Supernatural το οποίο περιλάμβανε και το τραγούδι Smooth. Αυτό ήταν το τραγούδι που με έκανε να «κολλήσω» με την ηλεκτρική κιθάρα και να θέλω να αποκτήσω μία και να ξεκινήσω μαθήματα. Ωστόσο, εκείνη εποχή στα ωδεία δεν υπήρχε εξειδικευμένος δάσκαλος να διδάξει μοντέρνα ηλεκτρική κιθάρα, θεωρία και τεχνική. Έτσι, τα ωδεία ωθούσαν τους μαθητές στην κλασική κιθάρα με τη δικαιολογία ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν από την κλασική. Στην πραγματικότητα δεν είχαν δάσκαλο ηλεκτρικής κιθάρας κι αν είχαν αυτός δίδασκε έντεχνο/λαϊκό ρεπερτόριο. Στο Γυμνάσιο εν τέλει ξεκίνησα ηλεκτρική κιθάρα μελετώντας μόνος πολλές ώρες και παρακολουθώντας σεμινάρια εξειδικευμένων καθηγητών.

-Μια ζωή κιθαρίστας;

-Πραγματικά! Αν είχα ασχοληθεί με κάτι άλλο παράλληλα όπως με τον αθλητισμό δεν θα το έλεγα. Όμως από τα 8 που ξεκίνησα μουσική είμαι καθημερινά με μια κιθάρα στα χέρια. Παράλληλα ασχολήθηκα και με άλλα όργανα όπως πνευστά. Συγκεκριμένα έπαιζα τούμπα στη Φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας και τρομπόνι στη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Όμως το βασικό μου όργανο ήταν πάντα η κιθάρα. Εκεί υπήρχε πολύωρη μελέτη, πολλές φορές περισσότερη κι από τα σχολικά μαθήματα. Αργότερα προστέθηκαν και οι συναυλίες, οι ηχογραφήσεις και τα μαθήματα. Οπότε ναι, μια ζωή κιθαρίστας.

Η Αμερικάνικη EMG, ανήκει στις διασημότερες μουσικές εταιρείες στο χώρο της ηλεκτρικής κιθάρας και συνεργάζεται στενά με κορυφαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως Metallica, Judas Priest, Black Sabbath, Kiss, Slayer, Megadeth κ.α. ενώ στην εκπομπή και το κανάλι της, το EMG TV, έχουν φιλοξενηθεί κιθαρίστες θρύλοι όπως James Hetfield, David Gilmour, Zakk Wylde, Marty Friedman, Richie Faulkner, Jeff Loomis, Alexi Laiho, Tosin Abasi κ.α.

-Ποια είδη μουσικής προτιμάς;

Αγαπημένα είδη μουσικής είναι η Blues, Rock και Heavy Metal. Αυτή είναι κυρίως η μουσική που ακούω από μικρός και αυτή είναι η μουσική που βγαίνει από μέσα μου όταν παίζω ή συνθέτω. Όμως μελετώ κι άλλα είδη όπως jazz, fusion και funk. Σαν ακροατής ακούω οτιδήποτε μου αρέσει είτε ελληνικό είτε ξένο γι’ αυτό και συμμετέχω και σε μουσικά σχήματα πάσης φύσεως.

-Σε αντιπροσωπεύει ο τίτλος «Έλληνας βιρτουόζος κιθαρίστας»;

-Βιρτουόζος είναι ο δεξιοτέχνης, ο επιδέξιος. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα πολύ με την τεχνική της ηλεκτρικής κιθάρας θέλοντας να παίξω γρήγορες ταχύτητες, ενώ η μοντέρνα θεωρία με βοήθησε να συνδυάσω αυτά τα δύο διατηρώντας και την εκφραστικότητα στο παίξιμο. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχω πετύχει το στόχο μου σε επίπεδο δεξιοτεχνίας. Οπότε ναι, θα τολμήσω να πω ότι με αντιπροσωπεύει ο εν λόγω τίτλος.

-Το 2017  ήσουν καλεσμένος στο EMG TV, τη δημοφιλέστερη εκπομπή ηλεκτρικής κιθάρας παγκοσμίως στο San Francisco στην Αμερική, όπου και παρουσίασες με βίντεο clip δείγμα από το πρώτο σου κιθαριστικό album. Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Πριν 3 χρόνια κέρδισα τον διαγωνισμό κιθάρας του Andy James και βγήκα πρώτος ανάμεσα σε 861 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι, προέκυψαν συνεργασίες με εταιρίες που ανήκουν στο χώρο της ηλεκτρικής κιθάρας με πιο σημαντική την Αμερικάνικη EMG. Η δημοφιλέστερη εκπομπή ηλεκτρικής κιθάρας στον κόσμο είναι το EMG TV στην Αμερική όπου και με κάλεσαν να παίξω και να παρουσιάσω δείγμα από το πρώτο μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Τραγούδια του δίσκου καθώς και το video clip που γυρίστηκε στο EMG TV βρίσκονται στο επίσημο website μου www.kiriakosgp.com

-Είναι μία εκπομπή που θαύμαζες από μικρός. Πως ένιωσες που κατάφερες να γίνεις μέρος αυτής της εκπομπής;

-Πράγματι είναι μια εκπομπή την οποία παρακολουθούσα ανελλιπώς από μικρός καθώς εκεί έπαιζαν θρύλοι της ηλεκτρικής κιθάρας που θαύμαζα και ήθελα να μοιάσω. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθουν έτσι τα πράγματα να φτάσω να παίξω κι εγώ εκεί. Ήταν κάτι έξω από τους στόχους μου καθώς δεν το θεωρούσα ρεαλιστικό σενάριο. Όμως συνέβη και όλο αυτό το ταξίδι όπως και η εμπειρία του να παίξω στην εκπομπή ήταν με διαφορά η ομορφότερη εμπειρία στη ζωή μου ως τώρα. Ένιωσα την επιβράβευση για τις ατέλειωτες ώρες μελέτης και ενασχόλησης με την κιθάρα όλα αυτά τα χρόνια.

-Αγχώθηκες που είχες τόσο μεγάλο κοινό;

-Ναι ήταν αγχωτική αυτή η εμπειρία. Αγχώνεσαι γιατί πρέπει να προσπαθήσεις να δώσεις το 100%, ώστε να μη φανείς κατώτερος των περιστάσεων. Ειδικά όταν η δουλειά σου πρόκειται μοιραστεί με τόσο πολύ κόσμο έξω από τα ελληνικά σύνορα.

-Πόσο βοηθάει η τεχνολογία στη διάδοση της δουλειάς ενός μουσικού;

Στην εποχή μας ο καλύτερος τρόπος να διαδώσει κανείς τη μουσική του είναι μέσω της τεχνολογίας. Οι δισκογραφικές εταιρίες που κάποτε φρόντιζαν για όλα, για την κυκλοφορία της μουσικής, για τη διανομή της στα δισκοπωλεία, για το promotion κ.τ.λ. σήμερα δεν υπάρχουν. Ο λόγος είναι ότι η τεχνολογία απαξίωσε το CD και τις πωλήσεις του. Οπότε ο καθένας πια μπορεί μόνος του με την οικιακή τεχνολογία να διαδώσει τη δουλειά του. Μπορεί κάποιος δηλαδή με χαμηλό κόστος να αποκτήσει ένα home studio, να ηχογραφήσει τη μουσική σπίτι του κι έπειτα να την κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, σε ψηφιακά δισκοπωλεία και να τη μοιραστεί με πάρα πολύ κόσμο.

-Είσαι 27 χρονών μόλις. Πως κατάφερες να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα;

Η πλήρης αφοσίωση και η αγάπη για τη μουσική νομίζω ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Όντας αφοσιωμένος και αγαπώντας τη μουσική τόσο πολύ αναζητούσα διαρκώς ευκαιρίες να εξελιχθώ και να γίνω καλύτερος. Ευκαιρίες στις οποίες ποτέ δεν έλεγα όχι, δεν σνόμπαρα και πάντα άρπαζα αμέσως. Πολλές φορές δημιουργούσα τις ευκαιρίες για μένα προσπαθώντας να μη βαλτώνω και αναζητώντας τρόπους ώστε να συμβεί το επόμενο βήμα. Έκανα τα πάντα με γνώμονα να βλέπω ότι υπάρχει συνεχής εξέλιξη και καθόλου στασιμότητα.

-Είσαι παιδαγωγός, δάσκαλος στο επάγγελμα. Πως συνδυάζεις αυτές τις δύο ιδιότητες;

-Το σχολικό περιβάλλον είναι ένας χώρος στον οποίο η μουσική μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο τόσο στη μαθησιακή και διδακτική διαδικασία, όσο και στην ψυχαγωγία των παιδιών. Είμαι δάσκαλος και το ότι παίζω μουσική με καθιστά πιο αγαπητό στα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα πιο δημιουργικό και πιο ευρηματικό εκπαιδευτικό.

-Χρησιμοποιείς ως δάσκαλος τη μουσική; Αποτελεί εργαλείο έκφρασης για τους μαθητές σου;

-Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της μουσικοθεραπείας έχει έρθει και στην Ελλάδα κι έχει αναδείξει τη μουσική ως σπουδαίο εργαλείο στη διδασκαλία των παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Η εξειδίκευσή μου είναι στην ειδική αγωγή και οπωσδήποτε χρησιμοποιώ τη μουσική στη διδασκαλία. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν λόγο και χρειάζονται τρόπους να εκφραστούν μη λεκτικά. Σε άλλες περιπτώσεις όπως ο αυτισμός που χαρακτηρίζεται ως «κοινωνική τύφλωση» χρειάζονται εξατομικευμένες διδακτικές παρεμβάσεις και μέσα διδασκαλίας για να επιτευχθεί η κοινωνικοποίηση του παιδιού. Εκεί η μουσική έρχεται να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο στα χέρια του ειδικού παιδαγωγού – μουσικοθεραπευτή προκείμενου να βοηθήσει το παιδί να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο και να κοινωνικοποιηθεί μέσω της πολυαισθητηριακής ενεργοποίησης.

-Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου χομπίστα ή επαγγελματία μουσικό;

Το επάγγελμά μου είναι εκπαιδευτικός. Η μουσική είναι χόμπι κυρίως. Θα έλεγα όμως ότι αντιμετωπίζω την μουσική εξέλιξη με έναν πιο επαγγελματικό τρόπο απ’ ότι ένας χομπίστας.

-Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου σε σχέση με τη μουσική;

Ο άμεσος στόχος είναι να κυκλοφορήσω το πρώτο μου κιθαριστικό άλμπουμ το φθινόπωρο του 2018. Τα τραγούδια και η προπαραγωγή είναι σχεδόν έτοιμα και μένει η τελική μίξη, mastering και οργάνωση των τραγουδιών καθώς και τα γραφιστικά. Στη συνέχεια θα ασχοληθώ με το promotion των τραγουδιών και τη διανομή τους στο site μου και σε ψηφιακά δισκοπωλεία, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθώ πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για ζωντανή παρουσίαση του δίσκου και σεμινάρια κιθάρας.

-Τι σημαίνει για σένα η μουσική;

Η μουσική είναι το πάθος μου και σημαίνει εκτόνωση και καλλιτεχνική έκφραση. Με βοήθησε να αποκτήσω ταυτότητα, να θέσω στόχους προς επίτευξη και να διατηρήσω την αυτοεκτίμησή μου. Ήταν το κίνητρο να ταξιδέψω, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να βιώσω σπουδαίες εμπειρίες. Απολαμβάνω κάθε τι στη μουσική και δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς αυτή.


Βιογραφικό

Ο Κυριάκος Μπουλούμπασης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1989. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στην κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού Καστοριάς σε ηλικία 8 χρονών. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε εξίσου με την ηλεκτρική κιθάρα και πνευστά όργανα όπως Τρομπόνι και Τούμπα. Το 2005 βραβεύθηκε με το Α’ Διεθνές βραβείο κιθάρας στο Χειμερινό Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Έλαβε μέρος σε πληθώρα φεστιβάλ κλασικής, ηλεκτρικής και φλαμένγκο κιθάρας, διαγωνισμών και σεμιναρίων με καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας όπως MARCO TAMAYO, DAVID GRIMES, RICARDO GALLEN, KOSTAS KOTSIOLIS, DOUG ALDRICH (BAD MOON RISING, WHITESNAKE), GUTHRIE GOVAN (ASIA), GUS G (OZZY OSBOURNE, FIREWIND)κ.α. Διετέλεσε μέλος της συμφωνικής ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και της μαθητικής συμφωνικής ορχήστρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ υπό την διεύθυνση του Μαέστρου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΤΙΣΤΑΚΗ. Υπήρξε τακτικό μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Οιχαλίας Τρικάλων. Το 2013 βραβεύθηκε με το Α’ βραβείο από τον διεθνή κιθαρίστα Andy James ανάμεσα σε 861 κιθαρίστες απ’ όλο τον κόσμο σε διαδικτυακό διαγωνισμό στο YouTube. Παράλληλα δίνει συναυλίες στο εξωτερικό κι έχει ανοίξει τον Αμερικανό κιθαρίστα Paul Reed Smith στο Thomann Summer Festival της Γερμανίας.

Πρόσφατα, βρέθηκε καλεσμένος στο EMG TV τη δημοφιλέστερη εκπομπή ηλεκτρικής κιθάρας παγκοσμίως στο San Francisco στην Αμερική, όπου και παρουσίασε με βίντεο clip δείγμα από τη σόλο μουσική του.

Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης και αποφοίτησε με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μουσικοθεραπευτικό εργαλείο στη διδασκαλία, ενώ παράλληλα διδάσκει κιθάρα σε μικρούς και μεγάλους.