Κινητοποίηση την Τετάρτη στο Νοσοκομείο για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

Μετά από  Σύσκεψη Εργατικών  Σωματείων,  Συνταξιουχικών, Σύλλογοι στην Υγεία, των Γυναικών, Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών, φορείς του Μαζικού Κινήματος στην Περιοχή μας, αποφασίστηκε η ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την Υγεία στο Νομό μας.

Όπως αναφέρουν δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια για κοινή δράση, κοινό αγώνα για το ζήτημα της Υγείας, την προβολή και τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας με ουσιαστική  κάλυψη των λαϊκών αναγκών. «Αυτό το ζήτημα απασχολεί τον λαό της περιοχής  μας και τώρα που η κατάσταση οξύνεται με την υπολειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής καθώς και  άλλων  κλινικών, με τις ελλείψεις τόσο στο Γ.Ν.Τρικάλων καθώς στα 3 Κ.Υ. του Νομού και το Κ.Υ. της πόλης(πρώην ΠΕΔΥ), που χρίζουν άμεση επίλυση. Σε όλο το νομό μας,  οι ελλείψεις στις δημόσιας δομές Υγείας – Νοσοκομείο – Κέντρα Υγείας – ΕΚΑΒ, είναι τεράστιες» επισημαίνουν.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση: Η αλήθεια είναι ότι η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλεται στην εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ένα πρώτο δείγμα της ανάπτυξης που εννοούν και το τι θα επιφέρει για τους εργαζόμενους είναι οι συγχωνεύσεις, το  κλείσιμο  κλινικών και συλλειτουργεί κλινικών Παιδιατρικής, με το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η απόφαση της 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας για απόσπαση ενός παιδίατρου από Κ.Υ. Λάρισας για να λειτουργήσει η κλινική δεν λύνει το πρόβλημα με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης!

Η παιδιατρική κλινική εξακολουθεί να υπολειτουργεί, όταν για τη πλήρη 24ωρη λειτουργία της  χρειάζονται 4 μόνιμοι παιδίατροι. Η λειτουργία της είναι  με  2 μόνιμους παιδιάτρους, 2  αποσπασμένους, 1 από Κ.Υ Καλαμπάκας & 1 Κ.Υ Λάρισας και έναν Επικουρικό που λήγει η σύμβασή του σε λίγους μήνες. Επίσης  στην λειτουργία της αντιμετωπίζει τον αυξημένο αριθμό παιδιών μιας και καλύπτει παιδιατρικά περιστατικά και από το νομό Καρδίτσας, που έχει κλίσει για 15 ημέρες.

Δεν ανεχόμαστε να εξακολουθεί να υπολειτουργεί η Παιδιατρική περίθαλψη στο νομό μας, με πάνω από 150.000  κατοίκους, χιλιάδες παιδιά καθώς και επισκέπτες,  επειδή δεν  προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες και η παιδιατρική  περίθαλψη να είναι καθαρά προσωπική ευθύνη του γονέα και ανάλογα με την τσέπη του κάθε εργαζόμενου γονέα ή άνεργου γονέα!

Δεν ανεχόμαστε  να μην καλύπτεται από παιδίατρο κανένα από τα 3 Κ.Υ. και το Κ.Υ της Πόλης!!

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας  Δερματολόγος, Αλλεργιολόγος, Ω.Ρ.Λ., με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η ΩΡΛ κλινική 2 χρόνια και δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική. Συνέχεια των τεράστιων ελλείψεων είναι και η υπολειτουργεί κλινικών Ουρολογική-Παθολογικές.

 

 

 

 

Δεν ανεχόμαστε να μην έχουμε γιατρούς στις δημόσιες δομές Υγείας και στο ΕΚΑΒ στο Νομό μας,  γιατί η υγεία για τους κυβερνώντες είναι εμπόρευμα και την υποχρηματοδοτούν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό  προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους εργαζόμενους σε Τεχνική Υπηρεσία(Πλυντήρια-Τραπεζαρία), Καθαριότητα, είναι με συμβάσεις ατομικές-ορισμένου χρόνου,(είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ) και κινδυνεύουν με απόλυση μετά την λήξη τους.

Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και πρέπει παρέχεται από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση ώστε να μη μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών                                                                  για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Συγκέντρωση

 

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση τα πρωτοβάθμια  Εργατικά  Σωματεία-Φορείς του Νομού καλούν  να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και άλλα σωματεία-Φορείς,  στην κινητοποίηση που Οργανώνουν ως ΚΟΙΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ  για την ΥΓΕΙΑ την Τετάρτη 23 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 10.30 το πρωί, στην Κεντρική Είσοδο του Γ. Νοσοκομείου.

«Το εργατικό, λαϊκό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά και να οργανώσει τη διεκδίκηση και τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού και να απαιτήσουμε λύσεις για τις  δραματικές ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και θεραπείας, που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες του  νομού μας» επισημαίνεται.

 

Αιτήματα

 

Στα αιτήματα-διεκδικήσεις περιλαμβάνονται:

Ζητάμε να προχωρήσουν  ΑΜΕΣΑ όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε: Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας.