Κερασι ή βυσσινο γλυκο κουταλιου!!! Οδηγιες βημα-βημα

Κερασι ή βυσσινο γλυκο κουταλιου!!! Οδηγιες βημα-βημα

Υλικα:

1 κιλο κερασια ΧΩΡΙΣ τα κουκουτσια (μεγαλα και τραγανα)

700 γρ. ζαχαρη κρυσταλλικη

χυμο απο 1 μετριο λεμονι

1 κ.γ. εσανς βανιλια ή πικραμυγδαλο (σε υγρη μορφη)

Εκτελεση:

Φωτο 1)

Βαζουμε τα κερασια (ή βυσσινα) με τη ζαχαρη μεσα σε βαθεια κατσαρολα. Τα κερασια, αν ειναι αρκετα γλυκα σαν φρουτα, θελουν το πολυ 700 γραμμαρια ζαχαρη στο ενα κιλο καθαρο φρουτο! Τα βυσσινα θελουν ΠΑΝΤΑ αναλογια ενα προς ενα, καθως ειναι ξινα.  Αν εχουμε υπομονη, τα αφηνουμε ενα βραδυ σκεπασμενα με πετσετα κουζινας, να βγαλουν τα υγρα τους. Αλλιως, την ιδια μερα, ριχνουμε ενα κρασοποτηρο νερο, ισα να βρεξουμε τη ζαχαρη και ξεκιναμε το γλυκο μας.

Φωτο 2)

Αναβουμε το ματι της κουζινας στο δυνατο και περιμενουμε να λιωσει η ζαχαρη και να φουσκωσει! ΑΜΕΣΩΣ τραβαμε την κατσαρολα απο τη φωτια.

Φωτο 3)

Τα φρουτα μας, δεν εχουν προλαβει να ζαρωσουν. Ξαφριζουμε οσο μπορουμε και τα σκεπαζουμε με πετσετουλα, να βγαλουν ολα τα υγρα τους για 8-10 ωρες. Αν τα ξεκινησουμε το πρωι, δενουμε το γλυκο το βραδυ. Αν τα ξεκινησουμε βραδυ, τοτε τα αφηνουμε μεχρι το αλλο πρωι για να τελειωσουμε τη διαδικασια.

Φωτο 4)

Βγαζουμε με τρυπητη κουταλα, πιανοντας απαλα τα φρουτα και αφου στραγγιξουν αρκετα στην κουταλα, τα βαζουμε σε σουρωτηρι, εχοντας απο κατω μια λεκανιτσα για να παιρνουμε οσο ζουμακι στραγγιζει! Αφηνουμε να στραγγιξει καλα για μια-μιαμιση ωρα και συχνα-πυκνα ριχνουμε το υγρο που βγαινει, μεσα στην κατσαρολα με το υπολοιπο σιροπι.

Φωτο 5)

Οταν στραγγιξουν καλα τα κερασια ή τα βυσσινα, δενουμε το σιροπι σε δυνατη φωτια. Εδω πρεπει να προσεξουμε πολυ, γιατι ενω το σιροπι ειναι τρια δαχτυλα πανω απο τον πατο της κατσαρολας, φουσκωνει υπερβολικα! Φανταστειτε λοιπον, να εχετε βαλει πανω απο ενα κιλο κερασια/βυσσινα. Θα χυθει ΣΙΓΟΥΡΑ. Ενω με ενα κιλο τη φορα, ουτε χυνεται, ουτε αργει να δεσει! Σε 10′ περιπου ή και λιγοτερο, ειναι ετοιμο. Δεν ξεχναμε, κατα τη διαρκεια του βρασμου, να ριχνουμε στην κατσαρολα, οσο ζουμακι πεφτει απο τα φρουτα στη λεκανη.

Φωτο 6)

Οταν δεσει το σιροπι, ριχνουμε το χυμο του λεμονιου. Ανακατευουμε και ελεγχουμε αν συνεχιζει να ειναι δεμενο το σιροπι μας. Μολις η σταγονα πεφτει και στεκεται σαν μπαλιτσα, ειναι παρα πολυ καλα δεμενο το σιροπι και τραβαμε την κατσαρολα απο τη φωτια. Ριχνουμε το αρωμα που μας αρεσει, ανακατευουμε ελαφρα και ριχνουμε μεσα το κερασι! Δεν το ξαναβαζουμε στη φωτια. Ξαφριζουμε και παλι και κουναμε οσο περισσοτερο μπορουμε την κατσαρολα, με εντονες κυκλικες κινησεις. Για κανενα λογο δεν ανακατευουμε με κουταλα. Αφηνουμε να κρυωσει για μιση με μια ωρα και κουναμε το σκευος τακτικα, για να ρουφανε τα κερασια μας σιροπακι! Μοιραζουμε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μaria Chatzisimou.