Καινοτόμα ξύλινη κατασκευή δημιούργησαν φοιτητές στην Καρδίτσα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Καρδίτσα, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, μια καινοτομική πτυχιακή εργασία (του φοιτητή κ. Ελευθερίου Τζιάφκου) με θέμα «Μελέτη σχεδιασμού και υλοποίησης ξύλινης κατασκευής τεχνολογίας CLT στο Τμήμα ΣΤΞΕ». Μετά από πρωτο- βουλία του Καθηγ. Γ. Μαντάνη, συντονίστηκε και υλοποιήθηκε αυτή η ξύλινη κατασκευή που βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία οικιών με χρήση Cross Laminated Timber (CLT). Στα πλαίσια του κατ’ επιλογήν μαθήματος «Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών ΙΙ.» (http:/ / users.teilar.gr/ ~mantanis/ Texnologia-Xylinwn-Kataskevwn.htm), o εν λόγω φοιτητής αρίστευσε παρουσιάζοντας σχετική σχεδιαστική μελέτη, ως άσκηση πράξης (ΑΠ) του μαθήματος. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η υλοποίηση στην πράξη, της μελέτης αυτής.

Η διοίκηση του Ιδρύματος βοήθησε αρκετά στο οικονομικό σκέλος του έργου αυτού, αν και οι περισσότεροι πόροι (οικονομικοί- υλικοί) δόθηκαν από ιδιωτικές χορηγίες της οικογένειας του φοιτητή. Η εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη, στο σχεδιασμό και στην κατασκευή μιας ξύλινης μικρής κατασκευής (μικρής οικίας) τεχνολογίας CLT, και «στήθηκε» στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, στην Καρδίτσα. Όλα τα υλικά, σχεδιασμός (design) και τεχνογνωσία ήταν ελληνικής προέλευσης. Χρησιμοποιήθηκε ξυλεία μαύρης πεύκης προέλευσης Ν. Ιωαννίνων.

Η εργασία -πρωτοτυπώντας για τα ελληνικά δεδομένα- παρουσιάζει την κατασκευή ξύλινων σπιτιών με την τεχνολογία CLT, και προβαίνει στην υλοποίηση που είναι το στάδιο της βιοτεχνικής κατασκευής ενός ξύλινου προκάτ, το οποίο με γερανό μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ/Θ. Η οικογενειακή επιχείρηση του φοιτητή Ελ. Τζιάφκου, που βοήθησε πολύ σημαντικά στο όλο έργο, ευελπιστεί για μία νέα αγορά για εξωτερικές ξύλινες κατασκευές μεσαίας και μικρής κλίμακας.

Χρήσιμο μάθημα για όλους μας, αποτελεί το γεγονός ότι με σωστή και υπεύθυνη γνώση του αντικειμένου, άριστη ποιοτικά ελληνική ξυλεία με σωστούς τεχνολογικούς χειρισμούς (βλ. πρίσης, κοπής, ξήρανσης, απομάκρυνσης σφαλμάτων δομής, πλευρικής επικόλλησης, φινιρίσματος) μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς στη χώρα μας, με θετικά αποτελέσματα! Η πτυχιακή αυτή εργασία θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις 18/05/2017 στο τμήμα ΣΤΞΕ.