Κέικ πορτοκαλιού με γλάσο κακάο

Το πιο αφράτο και μαλακό νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού με γλάσο κακάο…
Πανεύκολο χωρίς μίξερ και πεντανόστιμο…

ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
2/3 κούπας (150 ml) σπορέλαιο
1 1/2 κούπα ή 1 3/4 άχνη ζάχαρη για λίγο πιο γλυκό
1 κ.γ κοφτό σόδα
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 βανίλιες
1 1/2 με 2 κ.σ κακάο
1 πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΚΑΟ
125 γρ. μαργαρίνη
6 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. νερό
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ένα μπολ βάζω την άχνη,το λάδι,τον χυμό,το ξύσμα και το αλάτι και ανακατεύω με ένα σύρμα για 1 λεπτό.
Σ ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα και τις βανίλιες και το ρίχνω στο υγρό μείγμα. Ανακατεύω πάλι με το σύρμα για 1 ακόμη λεπτό ίσα να ενωθούν.(Δεν παιδεύω πολύ το μείγμα.) Πρέπει να είναι αφράτο και να μην ”γλιτσιάσει” από το πολύ ανακάτεμα.
Κρατάω το 1/3 του μίγματος και εκεί προσθέτω το κακάο.
Βουτυρώνω με μαργαρίνη και αλευρώνω μια μεγάλη φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι 28 εκ.και αδειάζω μέσα το λευκό μείγμα. Ρίχνω κουταλιές από το σκούρο μείγμα και με ένα μαχαίρι κάνω σχέδια να ανακατευτούν λίγο. Ψήνω στους 170 βαθμούς  για 45-50 λεπτά περίπου. Στα 45 λεπτά το τσεκάρω.
Σ ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό, την μαργαρίνη, την ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν καλά. Προσθέτω στο τέλος και τη βανίλια. Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το περιχύνω με το γλάσο (χλιαρό κι αυτό) πάνω σε μια σχάρα. Αλλιώς περιμένω να κρυώσει και να ”στεκάρει”το γλασο και απλά το στρώνω με μια σπάτουλα πάνω στο κέικ.
Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε εντελώς το κακάο μέσα στο κέικ.Είναι κι έτσι πεντανόστιμο!!!
Η ΚΟΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ 250 ml Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΥ ΝΕΣ!

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Τις συνταγές της  φίλης μας μπορείτε να βλέπετε στην σελίδα της «Οι Λιχουδιές της Σόφης»