Κεφίρ: Πώς φτιάχνεται – Παρενέργειες και οφέλη υγείας

Φτιαγμένο από γάλα αλλά και από μη γαλακτοκομικές πρώτες ύλες, το κεφίρ φημίζεται για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της συνολικής ευεξίας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τι ακριβώς είναι το κεφίρ, πώς παρασκευάζεται, διατροφικά στοιχεία, οφέλη για την υγεία και τις πιθανές παρενέργειες.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται παραδοσιακά με την προσθήκη κόκκων κεφίρ σε γάλα. Αυτοί οι κόκκοι δεν είναι σπόροι, αλλά συστάδες μαγιάς και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που ζυμώνουν το γάλα, δίνοντας στο κεφίρ την ξινή γεύση και την κρεμώδη υφή του.

Τύποι κεφίρ:

  • Κεφίρ γάλακτος: Παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά.
  • Κεφίρ νερού: Παρασκευάζεται με νερό, ζάχαρη και κόκκους κεφίρ. Συχνά αρωματίζεται με φρούτα ή βότανα για μια πιο ελαφριά επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά.

Πώς να φτιάξετε κεφίρ

Η διαδικασία παρασκευής του κεφίρ είναι απλή:

  1. Προσθέστε κόκκους κεφίρ σε γάλα ή ένα διάλυμα ζάχαρης-νερού.
  2. Αφήστε το να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες.
  3. Στραγγίξτε τους κόκκους για να τους ξαναχρησιμοποιήσετε σε επόμενη παρτίδα.
  4. Αποθηκεύστε το κεφίρ στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη ζύμωση.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα για πιο κρεμώδη υφή.
  • Πειραματιστείτε με μη γαλακτοκομικά γάλατα, όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, αλλά σημειώστε ότι η ζύμωση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Κεφίρ: Διατροφικό προφίλ

Θρεπτικό στοιχείο Ποσότητα ανά φλιτζάνι (240 mL) % Ημερήσια Αξία (DV)
Θερμίδες 100–150
Πρωτεΐνη 4–9 g 8–18%
Λίπος 2–6 g 3–9%
Υδατάνθρακες 7–12 g 2–4%
Βιταμίνη D 10 mcg 50%
Ασβέστιο 300 mg 30%
Φώσφορος 250 mg 20%
Προβιοτικά Δισεκατομμύρια CFU*

*Το CFU σημαίνει Μονάδες Σχηματισμού Αποικιών (Colony-Forming Units), ένας όρος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του αριθμού των ζωντανών, βιώσιμων μικροοργανισμών (όπως βακτήρια ή ζυμομύκητες) στα προβιοτικά. Υποδεικνύει τον αριθμό των ενεργών μικροοργανισμών, που μπορούν να σχηματίσουν αποικίες στο έντερο, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότητά τους.

 

Κεφίρ: Οφέλη υγείας

 

Το κεφίρ είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Κεφίρ: Πιθανές παρενέργειες

Αν και το κεφίρ είναι γενικά ασφαλές, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

Συχνές Ερωτήσεις

“Σε τι διαφέρει το κεφίρ από το γιαούρτι;”

Το κεφίρ έχει πιο αραιή σύσταση, περισσότερα προβιοτικά και ζυμώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το γιαούρτι. Επίσης, κατά κανόνα, έχει λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα στην απλή του μορφή.

“Μπορεί το κεφίρ να βοηθήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας του εντέρου;”

Ναι, τα προβιοτικά του κεφίρ μπορεί να υποστηρίξουν καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, προάγοντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

“Πόσο διαρκεί το σπιτικό κεφίρ στο ψυγείο;”

Το σπιτικό κεφίρ μπορεί συνήθως να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 7-10 ημέρες. Η γεύση του μπορεί να γίνει πιο ξινή με την πάροδο του χρόνου, λόγω της συνεχιζόμενης ζύμωσης.

Σύνοψη

Το κεφίρ είναι ένα ευέλικτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα, που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, την ανοσία και τη γενική ευεξία. Είτε το απολαμβάνετε ως ποτό, είτε σε smoothies, είτε ως βάση για ντρέσινγκ, το κεφίρ είναι ένας νόστιμος τρόπος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, rxlist.com, bbcgoodfood.com

πηγή:https://www.giatros-in.gr/kefir-pos-ftiaxnetai-parenergeies-kai-ofeli-ygeias/