TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Κεφίρ: Πώς φτιάχνεται – Παρενέργειες και οφέλη υγείας

Ιαν 19, 2025
in Διατροφή
Κεφίρ: Πώς φτιάχνεται – Παρενέργειες και οφέλη υγείας
Share on FacebookShare on Twitter

Φτιαγμένο από γάλα αλλά και από μη γαλακτοκομικές πρώτες ύλες, το κεφίρ φημίζεται για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της συνολικής ευεξίας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τι ακριβώς είναι το κεφίρ, πώς παρασκευάζεται, διατροφικά στοιχεία, οφέλη για την υγεία και τις πιθανές παρενέργειες.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται παραδοσιακά με την προσθήκη κόκκων κεφίρ σε γάλα. Αυτοί οι κόκκοι δεν είναι σπόροι, αλλά συστάδες μαγιάς και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που ζυμώνουν το γάλα, δίνοντας στο κεφίρ την ξινή γεύση και την κρεμώδη υφή του.

Τύποι κεφίρ:

  • Κεφίρ γάλακτος: Παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά.
  • Κεφίρ νερού: Παρασκευάζεται με νερό, ζάχαρη και κόκκους κεφίρ. Συχνά αρωματίζεται με φρούτα ή βότανα για μια πιο ελαφριά επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά.

Πώς να φτιάξετε κεφίρ

Η διαδικασία παρασκευής του κεφίρ είναι απλή:

  1. Προσθέστε κόκκους κεφίρ σε γάλα ή ένα διάλυμα ζάχαρης-νερού.
  2. Αφήστε το να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες.
  3. Στραγγίξτε τους κόκκους για να τους ξαναχρησιμοποιήσετε σε επόμενη παρτίδα.
  4. Αποθηκεύστε το κεφίρ στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη ζύμωση.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα για πιο κρεμώδη υφή.
  • Πειραματιστείτε με μη γαλακτοκομικά γάλατα, όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, αλλά σημειώστε ότι η ζύμωση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Κεφίρ: Διατροφικό προφίλ

Θρεπτικό στοιχείο Ποσότητα ανά φλιτζάνι (240 mL) % Ημερήσια Αξία (DV)
Θερμίδες 100–150 —
Πρωτεΐνη 4–9 g 8–18%
Λίπος 2–6 g 3–9%
Υδατάνθρακες 7–12 g 2–4%
Βιταμίνη D 10 mcg 50%
Ασβέστιο 300 mg 30%
Φώσφορος 250 mg 20%
Προβιοτικά Δισεκατομμύρια CFU* —

*Το CFU σημαίνει Μονάδες Σχηματισμού Αποικιών (Colony-Forming Units), ένας όρος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του αριθμού των ζωντανών, βιώσιμων μικροοργανισμών (όπως βακτήρια ή ζυμομύκητες) στα προβιοτικά. Υποδεικνύει τον αριθμό των ενεργών μικροοργανισμών, που μπορούν να σχηματίσουν αποικίες στο έντερο, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότητά τους.

 

Κεφίρ: Οφέλη υγείας

 

Το κεφίρ είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου: Περιέχει ευεργετικά προβιοτικά όπως ο λακτοβάκιλος (Lactobacillus), τα οποία εξισορροπούν το μικροβίωμα του εντέρου και βοηθούν την πέψη.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Τα προβιοτικά και τα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βελτιώνει την υγεία των οστών: Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης Κ2 προάγουν την οστική πυκνότητα και μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος.
  • Έλεγχος της δυσανεξίας στη λακτόζη: Η διαδικασία ζύμωσης μειώνει την λακτόζη, καθιστώντας το κεφίρ πιο εύκολο στην πέψη για άτομα με σχετική ευαισθησία.
  • Υγεία της καρδιάς: Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά.
  • Διαχείριση βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες υποστηρίζουν τον κορεσμό, μειώνοντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Κεφίρ: Πιθανές παρενέργειες

Αν και το κεφίρ είναι γενικά ασφαλές, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

  • Πεπτικά προβλήματα: Φούσκωμα ή αέρια κατά την πρώτη εισαγωγή του κεφίρ στη διατροφή, λόγω της περιόδου προσαρμογής για το μικροβίωμα του εντέρου.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Σπάνιες, αλλά όσοι είναι αλλεργικοί σε πρωτεΐνες γάλακτος ή μαγιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
  • Ζάχαρη σε κάποια αγοραστά προϊόντα: Επιλέξτε προϊόντα έτοιμου κεφίρ χωρίς ζάχαρη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Σε τι διαφέρει το κεφίρ από το γιαούρτι;”

Το κεφίρ έχει πιο αραιή σύσταση, περισσότερα προβιοτικά και ζυμώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το γιαούρτι. Επίσης, κατά κανόνα, έχει λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα στην απλή του μορφή.

“Μπορεί το κεφίρ να βοηθήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας του εντέρου;”

Ναι, τα προβιοτικά του κεφίρ μπορεί να υποστηρίξουν καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, προάγοντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

“Πόσο διαρκεί το σπιτικό κεφίρ στο ψυγείο;”

Το σπιτικό κεφίρ μπορεί συνήθως να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 7-10 ημέρες. Η γεύση του μπορεί να γίνει πιο ξινή με την πάροδο του χρόνου, λόγω της συνεχιζόμενης ζύμωσης.

Σύνοψη

Το κεφίρ είναι ένα ευέλικτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα, που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, την ανοσία και τη γενική ευεξία. Είτε το απολαμβάνετε ως ποτό, είτε σε smoothies, είτε ως βάση για ντρέσινγκ, το κεφίρ είναι ένας νόστιμος τρόπος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, rxlist.com, bbcgoodfood.com

πηγή:https://www.giatros-in.gr/kefir-pos-ftiaxnetai-parenergeies-kai-ofeli-ygeias/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Καίτη Γκρευ: H τελευταία επιθυμία της

Καίτη Γκρευ: H τελευταία επιθυμία της

Λάρισα: 29χρονος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο – Δύο συλλήψεις

Λάρισα: 29χρονος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο - Δύο συλλήψεις

Ξεκίνησε η απελευθέρωση των τριών ομήρων στο Ισραήλ

Ξεκίνησε η απελευθέρωση των τριών ομήρων στο Ισραήλ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd