Καζαν ντιμπι

Καζαν ντιμπι…

ΥΛΙΚΑ:

Για τη συνταγή

  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 200 γρ. κόρν φλάουερ
  • 2 πρέζες μαχλέπι τριμμένο ή μαστίχα

Για το σερβίρισμα

  • 2 κουτ. σουπ. ροδόνερο
  • σιρόπι τριαντάφυλλο (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1. Βράζετε 1,750 lt γάλα. Τα υπόλοιπα 250 ml τα ρίχνετε κρύα σ’ ένα μπολ μαζί με τις 2 πρέζες μαχλέπι και το κόρν φλάουερ και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα των αυγών. Βάζετε το γάλα στη φωτιά και όταν αρχίζει ν’ ανατριχιάζει η επιφάνειά του λίγο πριν έρθει σε βρασμό, το κατεβάζετε και προσθέτετε το μείγμα με το υπόλοιπο γάλα, το κόρν φλάουερ και το μαχλέπι. Ανακατεύετε ξανά με το σύρμα.

2. Αδειάζετε το μείγμα σ’ ένα ταψί και το βάζετε επάνω σε φωτιά (φλόγα από γκάζι) για ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να καίγεται ο πάτος. Μετακινείτε και γυρίζετε συνεχώς το ταψί απ’ όλες τις πλευρές για 15 περίπου λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσει να μυρίζει καμένη κρέμα.

3. Το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε μετά από 4 ώρες. Χρησιμοποιήστε μία σπάτουλα για να βγάλετε τα κομμάτια ξύνοντας τον πάτο του ταψιού, έτσι ώστε να φέρετε την καμμένη πλευρά στην επιφάνεια.

4. Το σερβίρετε ραντισμένο με ροδόνερο, ή με σιρόπι τριαντάφυλλο για περισσότερο άρωμα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν δεν θέλετε τόσο έντονα καμμένη γεύση στο γλυκό σας, αφού πήξετε την κρέμα, αδειάστε την σ’ ένα ταψί, πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη και βάλτε την στο γκριλ του φούρνου για 10 λεπτά.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Μυρσίνη Λαμπράκη.