“Καθαρό” φαγητό σε κάδους απορριμμάτων-Πολλοί Τρικαλινοί έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική

Η κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα στην Ελλάδα. Ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις όπως είναι τα Τρίκαλα υπάρχουν δεκάδες πολίτες που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Άνθρωποι που δεν έχουν ούτε καν τα απαραίτητα προς το ζην. Αν κι έχουν δημιουργηθεί δομές που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων, εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν απευθύνονται στις δομές για βοήθεια.Πολλοί θα έχετε προσέξει σακούλες με τρόφιμα που κρέμονται στα αυτιά κάδων απορριμμάτων. Πολλοί πολίτες γνωρίζοντας το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τον καιρό της κρίσης συνάνθρωποι μας και ότι πολλοί από αυτούς ψάχνουν για λίγη τροφή μες στα σκουπίδια, αφήνουν μία σακούλα με φαγητό η ένα τάπερ κρεμασμένο στους κάδους απορριμμάτων.

Τούτο αποτελεί μία πρακτική – πράξη αλληλεγγύης προς τους άστεγους, αλλά και τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας την οποία έχουν υιοθετήσει πολλά  νοικοκυριά: συσκευάζουν το φαγητό που περισσεύει από τα γεύματα (ψωμί, μακαρόνια, όσπρια, μερίδες μαγειρεμένου φαγητού κτλ.) και το κρεμούν στα «αυτιά» των κάδων απορριμμάτων προκειμένου να το βρει κάποιος που το έχει ανάγκη.

Πρόκειται για έναν ιδιότυπο τρόπο για να βοηθήσουν τους φτωχούς και τους άστεγους ο οποίος ξεκίνησε από τις μεγάλες πόλεις, όπου το πρόβλημα με τους άστεγους είναι πολύ έντονο, κι εξαπλώθηκε και στην επαρχία. Το τελευταίο διάστημα το συναντάμε και τα Τρίκαλα όπου πολίτες αφήνουν το καθαρό φαγητό και τις προμήθειες, αφού πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα τα μαζέψει ο δήμος, σε μία προσπάθεια να μην τρώνε… τα αποφάγια μέσα από τους κάδους! Εικόνες θλίψης σε μία χώρα που προσπαθεί να επανακάμψει!

Ρούχα

Εκτός από τις σακούλες με τα τρόφιμα, εάν προσέξει κάποιος θα δει ότι υπάρχουν και ρούχα τα οποία αφήνουν πολίτες εκτός κάδων σε περίπτωση που φανούν περισσότερο χρήσιμα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη και τα στερείται.

Δομές

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι στο Δήμο Τρικκαίων λειτουργούν δομές που παρέχουν υπηρεσίες σε άστεγους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο Ξενώνας Αστέγων λειτουργεί στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου με τη συνεργασία της «Συνειρμός».

Επιπλέον, 220 μερίδες φαγητού που καθημερινώς μοιράζονται από το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων, ενώ σε λειτουργία είναι και το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Όποιος γνωρίζει κάποια περίπτωση ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια μπορεί να απευθύνεται στις δομές του Δήμου.