Κατερίνα Παπακώστα: Είναι προτιμότερο να  σε θεωρούν  «αουτσάιντερ» και να  κερδίζεις  τον στόχο, παρά «φαβορί»  και να  τον χάνεις

Οι γυναίκες με τα χρόνια έχουν προσπεράσει σκοπέλους, έχουν ξεπεράσει στεγανά και η γυναικεία παρουσία είναι πλέον έντονη ακόμη και σε χώρους που θεωρούνταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενοι. Εντούτοις, η πολιτική είναι ένας χώρος όπου, όχι ότι δεν τα καταφέρνουν (φωτεινά παραδείγματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες περί του αντιθέτου), αλλά δείχνουν απροθυμία να ασχοληθούν και να συμμετάσχουν. Η Κατερίνα Παπακώστα ανήκει στο μικρό ποσοστό εκείνων των γυναικών που αποφάσισαν να παίξουν ενεργό ρόλο στην πολιτική και μάλιστα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.  Είναι  η  τρίτη  γυναίκα που εκλέγεται  βουλευτής  στον Νομό Τρικάλων και η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα.

«Είμαι  η  τρίτη  γυναίκα που εκλέγεται  βουλευτής  στον Νομό Τρικάλων, αλλά η πρώτη που εκλέγεται  στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Και  είναι αλήθεια, ότι  για πρώτη φορά   επιτεύχθηκε το σπάσιμο  όπως λέτε ΄΄του ανδρικού κατεστημένου΄΄ στον κεντροδεξιό χώρο  του  Νομού, μας. Και είμαι πολύ υπερήφανη  για  το γεγονός  αυτό. Και θεωρώ  πράγματι  πολύ σημαντικό, το να προσπαθήσουν πραγματικά,  όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν  να  ασχοληθούν  με  τα  κοινά  σε  οποιοδήποτε  επίπεδο» σχολιάζει η ίδια σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχαμε από γυναίκα προς… γυναίκα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Παπακώστα  η εκλογής σας  ως βουλευτής  ήταν ένα  όνειρο  ζωής που πήρε  σάρκα  και οστά;

-Πράγματι το  να  καταφέρω  να  εκλεγώ  βουλευτής ήταν  όχι  μόνο   ένα  όνειρο , αλλά και ταυτόχρονα  ένα  στοίχημα  ζωής . Η αλήθεια  είναι ότι  χρειάστηκε  να   παλέψω  πολύ σκληρά  για πάρα πολλά  χρόνια, να περάσω κυριολεκτικά  ΄΄από σαράντα κύματα΄΄, προκειμένου  να καταφέρω αυτό, που για πολλούς  φάνταζε  ακατόρθωτο… Όμως  όταν πρόκειται για  τα όνειρά  σου και τους στόχους  σου, πρέπει να είσαι πολύ θετικός  για να αμφιβάλλεις, υπερβολικά  αισιόδοξος  για να  φοβηθείς  και πολύ αποφασισμένος  για  να  ηττηθείς…

-Η  εκλογή  σας  έφερε νέα  δεδομένα  στη  ζωή σας… Ήταν δύσκολη  η  προσαρμογή; Νιώσατε  έξω από  τα …νερά σας;

-Ζούμε  σε  μια εποχή , που  τα  δεδομένα  μπορούν, να  αλλάξουν για τον  οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ανέκαθεν ήμουν πολύ  συνειδητοποιημένη  με το γεγονός αυτό. Μέσα από την δουλειά μου  ως  νομικός, αλλά και  ως  απλός άνθρωπος  έχω  δει ανθρώπους να χάνουν  τα πάντα  από τη μία  στιγμή στην άλλη, να  χάνουν  την  δουλειά τους, την περιουσία  τους, τους  ανθρώπους  τους, πολλές φορές  και την ζωή τους  την ίδια… Συνεπώς,  τα νέα  δεδομένα  που έφερε  η  εκλογή μου στη  ζωή μου  θεωρώ, ότι  είναι από αυτά, που  μπορούν να  αξιολογηθούν,  ως  απολύτως  διαχειρίσιμα. Γενικότερα δε είμαι ένας  άνθρωπος, που  μπορώ  και προσαρμόζομαι  εύκολα, στις  οποιεσδήποτε  συνθήκες. Και  είναι αλήθεια, ότι  όχι μόνο  δεν ένιωσα  ούτε  μία στιγμή  ΄΄έξω από τα νερά  μου΄΄, αντιθέτως  θα έλεγα, ότι  νιώθω σαν  να υπήρχα  χρόνια  εκεί…

-Πολλοί σας  θεώρησαν ΄΄αουτσάιντερ΄΄   προεκλογικά…

-Είναι αλήθεια  αυτό. Όμως  θεωρώ  πραγματικά, ότι  είναι προτιμότερο   να  σε θεωρούν  ΄΄αουτσάιντερ΄΄ και να  κερδίζεις  τον στόχο, παρά να  σε θεωρούν  ΄΄φαβορί  ΄΄  και να  τον χάνεις… Άλλωστε  με απαρχές που  χάνονται  στο μύθο ενός  Δαβίδ  και  Γολιάθ  ή μιας  χελώνας  και ενός λαγού, ας  αναρωτηθούμε…. Μήπως  τα ΄΄αουτσάιντερ΄΄  είναι τελικά  τα νέα  ΄΄φαβορί΄΄;

«Όταν πρόκειται για  τα όνειρά  σου και τους στόχους  σου, πρέπει να είσαι πολύ θετικός  για να αμφιβάλλεις, υπερβολικά  αισιόδοξος  για να  φοβηθείς  και πολύ αποφασισμένος  για  να  ηττηθείς…»

-Έχετε πει ότι  τίποτε  δεν σας  χαρίστηκε… Η εκλογή σας  είναι αποτέλεσμα  σκληρής δουλειάς  ή  συγκυριών, όπως διατείνονται κάποιοι;

-Θα απαντήσω  στην ερώτησή  σας  με  μία  φράση. ΄΄Επιτυχία  είναι η προσωπική αξία, πολλαπλασιασμένη  από τις περιστάσεις΄΄. Αυτή όμως  η φράση  ισχύει  για  όλους τους  πολιτικούς  ανεξαιρέτως .  Και για  τους  προηγούμενους  και  τους νυν  και τους μελλοντικούς…

-Γυναίκα , μητέρα , δικηγόρος , βουλευτής… Για μια γυναίκα  όλα  είναι περισσότερο  δύσκολα  από  έναν  άντρα;

-Μπορεί και ναι  μπορεί και όχι… Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια μια ξεκάθαρη  απάντηση  σε αυτή την ερώτηση. Κάθε  άνθρωπος, είτε άνδρας  είτε  γυναίκα  είναι μια  ξεχωριστή προσωπικότητα, με  διαφορετικές  δεξιότητες, ικανότητες, αντοχές, χαρακτήρα  κ.λ.π . Και  σίγουρα  έχει να κάνει και με το  οπτικό πεδίο που το βλέπει κανείς. Συνεπώς,  το πόσο  δύσκολο  ή εύκολο  είναι κάτι  για κάποιον  σε  σχέση  με κάποιον άλλο , είναι  ένα  γεγονός πολύ σχετικό κατά  την άποψή μου…

-Καταφέρνετε  να τα συνδυάζετε όλα;

Είναι πολύ νωρίς, για  να  σας  απαντήσω με  σιγουριά. Η  αλήθεια  είναι  ότι προσπαθώ  σκληρά, για να  είμαι  όσο καλύτερη  γίνεται  σε όλα  τα επίπεδα. Και ξέρετε  αυτό πολλές φορές είναι  ένας μικρός μαραθώνιος… Ο χρόνος  θα  δώσει την απάντησή του  στην ερώτησή  σας αυτή.

-Είσαστε η τρίτη  γυναίκα  που εκλέγεται βουλευτής στον Νομό Τρικάλων σπάζοντας  το ΄΄ανδρικό κατεστημένο΄΄. Θα παροτρύνατε άλλες  γυναίκες  να  ασχοληθούν  με  την πολιτική; Γιατί θεωρείτε  ότι δείχνουν   απροθυμία  για  συμμετοχή στα κοινά;

-Είμαι  η  τρίτη  γυναίκα που εκλέγεται  βουλευτής  στον Νομό Τρικάλων, αλλά η πρώτη που εκλέγεται  στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Και  είναι αλήθεια , ότι  για πρώτη φορά   επιτεύχθηκε το σπάσιμο  όπως λέτε ΄΄του ανδρικού κατεστημένου΄΄ στον κεντροδεξιό χώρο  του  Νομού, μας. Και είμαι πολύ υπερήφανη  για  το γεγονός  αυτό. Και θεωρώ  πράγματι  πολύ σημαντικό, το να προσπαθήσουν πραγματικά,  όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν  να  ασχοληθούν  με  τα  κοινά  σε  οποιοδήποτε  επίπεδο. Θα  ήθελα  να  σας   θυμίσω  δε στο  σημείο αυτό μια φράση  του αείμνηστου  Κωνσταντίνου Καραμανλή με την  οποία  συντάσσομαι  απόλυτα  και  ο  οποίος  είχε πει  το έτος  1974 για τη θέση της γυναίκας  στην πολιτική: ΄΄Με  τη συμμετοχή της  στον δημόσιο  βίο, η γυναίκα  θα επηρεάσει ευεργετικά  τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα  απαλύνει με την μετριοπάθειά της τα πολιτικά  πάθη. Γιατί η  γυναίκα  αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία  υπεράνω  της δυνάμεως  και τον ανθρωπισμό  υπεράνω  των  πολιτικών ιδεολογιών΄΄.

Τώρα όσον αφορά το γεγονός, ότι  οι γυναίκες  συνήθως  δείχνουν  απροθυμία  για  συμμετοχή στα  κοινά, αυτό έχει να κάνει  με πολλούς  παράγοντες. Ο βασικότερος   θεωρώ  είναι, ότι    δεν μάχονται  δυστυχώς  τις περισσότερες, αν όχι  όλες ΄΄επί ίσοις όροις΄΄ με τους άνδρες…

-Συμμετέχετε  στην Επιτροπή  Αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρόκειται για μια σημαντική ευθύνη. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι  η  σημαντικότερη αλλαγή που  θα φέρει.

-Καταρχήν οφείλω να πω ,ότι είναι  ιδιαίτερη τιμή  για  έναν πολιτικό, πολύ περισσότερο για μια  νέα βουλευτή, να  συμμετέχει στην κορυφαία  κοινοβουλευτική  διαδικασία, που  είναι  η αναθεώρηση  του Συντάγματος. Πρόκειται  ασφαλώς  για μια  ιστορική στιγμή, αλλά και  για  μια  ύψιστη ευθύνη, καθώς  το αποτέλεσμα  της αναθεώρησης  θα  αποτελέσουν  πυξίδα για το  γίγνεσθαι της χώρας μας  για  τα επόμενα  τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι  αλλαγές  δε που  θα επιφέρει  θα  είναι πολλές,  με  σημαντικότερες θεωρώ δύο, ήτοι  αυτή  του δικαιώματος  ψήφου  των   Ελλήνων του Εξωτερικού, όπου ένα  πάγιο και δίκαιο  αίτημα  του απόδημου Ελληνισμού, καλώς εχόντων των πραγμάτων,  επιτέλους  θα ικανοποιηθεί    και    του άρθρου  86, όπου πια  θα  αρθεί  η  απαράδεκτη προστασία-ασυλία   των  υπουργών –βουλευτών  για  αδικήματα  που τέλεσαν κατά  την άσκηση ή επ’  ευκαιρία  των καθηκόντων  τους.  Οι πολιτικοί και οι πολίτες  πρέπει να αντιμετωπίζονται  νομικά  με τον ίδιο  ακριβώς τρόπο και η  αναθεώρηση  του συγκεκριμένου  άρθρου είναι πολύ   καλή  αρχή, αλλά και ευκαιρία  προς την κατεύθυνση αυτή.

«Επιτυχία  είναι η προσωπική αξία, πολλαπλασιασμένη  από τις περιστάσεις»

– Ψήφος αποδήμων… έχει γίνει μεγάλη κουβέντα… Ποια είναι κατά την  γνώμη  σας  η λύση στο θέμα;

-Η άποψή μου  συνάδει  με  την  πρόταση της Κυβέρνησής  μας , σύμφωνα  με την  οποία δικαίωμα  ψήφου θα έχουν όλοι οι Έλληνες του Εξωτερικού, που  είναι εγγεγραμμένοι  στους εκλογικούς καταλόγους και η ψήφος  τους  θα είναι  ισότιμη  με  των Ελλήνων πολιτών, που  ψηφίζουν στην χώρα μας. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού θα  ψηφίζουν  το  ψηφοδέλτιο  Επικρατείας  του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους θα μετρά  στο  συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στους  ειδικούς  εκλογικούς καταλόγους  θα είναι  εγγεγραμμένοι   Έλληνες   που κατοικούν στο εξωτερικό, όχι  πάνω από  30 έτη και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα μας. Οι  ψηφοφορίες  θα  διεξάγονται στις πρεσβείες   και  στα  προξενεία, καθώς  και σε  χώρους  που θα συμφωνηθούν, ενώ  αυξάνεται ο αριθμός  των  βουλευτών  Επικρατείας   σε  15, ώστε να  δοθεί η  δυνατότητα   να  μετέχουν  ως  υποψήφιοι   πρόσωπα που  προέρχονται από την  ομογένεια, εφόσον τα κόμματα  το επιθυμούν.

-Στην Ελλάδα μπορεί να έρθει η ανάπτυξη;

-Η  ανάπτυξη  μπορεί  κατά την ταπεινή μου άποψη να πάει παντού, αρκεί καταρχήν να υπάρχει  όραμα, στόχευση  και  κυρίως πολιτική βούληση.

-Ποια  είναι η προτεραιότητά  σας  σχετικά με τον Νομό Τρικάλων;

-Να πραγματοποιηθούν όσα  περισσότερα έργα  υποδομής   γίνεται, έτσι ώστε   σε  συνδυασμό  με  την  ανάδειξη  των συγκριτικών  πλεονεκτημάτων του Νομού μας, αλλά και  την ενίσχυση  και δημιουργία  αναπτυξιακών  δράσεων, να  οδηγήσουμε  τον Νομό  μας  καταρχήν  στη  ραγδαία  μείωση  της  ανεργίας και   κατ’ επέκταση  στο  χτίσιμο   καλύτερων  προοπτικών για εμάς και τα παιδιά μας.