Καταϊφάκια

Ακόμη ένα παραδοσιακό γλυκό που μας αρέσει να φτιάχνουμε στις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 38 κομμάτια

500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα αμύγδαλα και καρύδια ψιλοκομμένα η φιστίκια αιγινης ανάλατα.
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ ζάχαρη
½ κ,γ τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.γ τριμμένη κανέλα
1 κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
5 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γλυκόζη
3 κ.σ μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
2 βανίλιες
χυμό 1/2 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύω σε ένα μπολ τα καρύδια,αμύγδαλα, κανέλα,γαρίφαλο,φρυγανιά και ζάχαρης. Ανοίγω το καταϊφι και το χωρίζω όλο σε λωρίδες, κόβω εκεί που είναι διπλωμένο το καταϊφι από την μια και από την άλλη πλευρά. Όπως είναι κατά μήκος η κάθε λωρίδα, την κόβω σε 3 κομμάτια. Βάζω την άκρη κάθε λωρίδας μια κ. γλ. γέμιση. Τυλίγω τα καταιφάκια όχι πολύ σφιχτά.Ανακατεύω το λάδι με τη φυτίνη. Βάζω τα καταιφια σε λαδωμένο ταψάκι 30 εκ περίπου το ένα δίπλα στο άλλο.Αλείφω πολύ καλά με το βούτυρο.(όλη την κούπα!).Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 για 25 λεπτά,βγάζω το αλουμινόχαρτο και ψήνω άλλα 20 λεπτά,να πάρουν ωραίο χρωματάκι. Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και τη βανίλια 10 λεπτά να γίνει ελαφρά παχύρρευστο σιρόπι.Προσθέτω και το μέλι,τη βανίλια και ρίχνω το καυτό σιρόπι στα καυτά καταιφάκια.
Αν θέλουμε τα καταιφάκια μας νηστίσιμα,αντικαθιστούμε το φρέσκο βούτυρο με 1/2 κούπα σπορέλαιο και 1/2 κούπα φυτίνη!

Συνταγή από Οι Λιχουδιές της Σόφης με καποιες δικες μου παραλαγες!

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Κόντζε Αντωνιάδου.