Καταφύγιο Κόζιακα από το 1959… Μοναδική απόδραση στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος

Τα καταφύγια αποτελούν μια εναλλακτική μορφή απόδρασης. Μία απόδραση για εκδρομείς που έχουν κουραστεί από την μονοτονία των “mainstream” εξορμήσεων κι αναζητούν κάτι διαφορετικό για να περάσουν το σαββατοκύριακό τους μακριά από τη μονοτονία, τους ήχους και το στρες της πόλης και θέλουν επιτέλους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Πεζοπορία σε ειδυλλιακά τοπία, ορειβατικό σκι, δραστηριότητες στη φύση κι απολαυστικές στιγμές δίπλα στο τζάκι για να τελειώσει ιδανικά η μέρα  ειδικά τώρα που αποχαιρετούμε σιγά, σιγά το καλοκαίρι.

Στο Νομό Τρικάλων στο όρος Κόζιακας ή Κερκέτιων στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος (1901μ) από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4,  συναντάμε το  καταφύγιο Κόζιακα. Δεκάδες είναι οι ορειβάτες που το επισκέπτονται και μαγεύονται από την ομορφιά της διαδρομής και του τοπίου.

Από το 1959

Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο, πλησίον της πηγής Μπάκολα, παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Το καταφύγιο εγκαινιάστηκε το 1959. Έκτοτε το διαχειρίστηκαν και το συντήρησαν τοπικοί σύλλογοι και φορείς με μελανό σημείο την καταστροφή του από πυρκαγιά που προήλθε από εμπρησμό ή από αμέλεια ορειβάτη.

Στην συνέχεια επισκευάστηκε και παραχωρήθηκε στο δήμο Αιθήκων όπου με την σειρά του το ενέταξε στο πρόγραμμα LEADER μέσω του οποίου έγινε μερική ανακαίνιση στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στις 27 Αυγούστου 2013 έπειτα από δημοπρασία του δήμου Πύλης το καταφύγιο μισθώθηκε στον Περικλή Μητρονάτσιο ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε γενική ανακαίνιση του εσωτερικού και περιβάλλοντα χώρου.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία – Ορειβασία, Ποδηλασία Δρόμου – Ορεινή Ποδηλασία, Ορεινό Τρέξιμο, Σκι – Ορειβατικό Σκι, Αναρρίχηση, Ελεγχόμενο Κυνήγι είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει.

Σήμερα στον Κόζιακα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Κόζιακα περιλαμβάνει διαδρομές για όλους. Από πολύ εύκολες και σχετικά μικρές σε απόσταση και δυσκολία, μέχρι πολύ απαιτητικές.

Μία από τις πιο δημοφιλής δραστηριότητες στο Κόζιακα είναι το mountainbike. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια-δασικοί δρόμοι του Κόζιακα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει όλες τις ομορφιές του ορεινού όγκου κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο του. Σημαντικά εργαλεία βέβαια που πρέπει να έχει μαζί του ο επισκέπτης είναι η πυξίδα και ο χάρτης της περιοχής (www.anavasi.gr).

Η ποικιλία των μονοπατιών γύρω από το καταφύγιο του Κόζιακα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει ποικίλες διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Άξια λόγου είναι η διάνοιξη καινούριων διαδρομών, από τον γνωστό ορειβάτη Ν. Κρούπη, ΒΒΑ της Ελάτης.

Στους πρόποδες του Κόζιακα δίπλα στα καταπράσινα λιβάδια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.

Στον ορεινό όγκο του Κόζιακα υπάρχουν αρκετά πεδία αναρρίχησης με σημαντικότερα τα πεδία της Πύλης :

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο καταφύγιο είναι δυνατή από τις παρακάτω προτεινόμενες διαδρομές:

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το κέντρο των Τρικάλων

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το http://www.koziakasrefuge.gr

Καταφύγιο Κόζιακα || Τηλέφωνα: 6977662569 Περικλής Μητρονάτσιος & 6976080613 Παπαστεργίου Αλέξανδρος || Email: info@koziakasrefuge.gr ||