Παρότι η τεχνολογία προσφέρει νέους τρόπους οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα στις σχέσεις.

- Κοινοποίηση κωδικών πρόσβασης vs. Απαίτηση πρόσβασης
Σε μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, η ψηφιακή ιδιωτικότητα είναι πολύτιμη και η όποια απόφαση κοινοποίησης κωδικών πρόσβασης πρέπει να είναι απολύτως εθελοντική. Κάποια ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν να μοιραστούν τα στοιχεία σύνδεσης για πρακτικούς λόγους — όπως υπηρεσίες streaming, κοινόχρηστα προγράμματα ή επαφές έκτακτης ανάγκης — αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι απαίτηση ή τεστ αφοσίωσης.
Παρόλο που το 51% των συμμετεχόντων εμπιστεύεται αρκετά τον/την σύντροφό του ώστε να του παρέχει πλήρη πρόσβαση στο τηλέφωνό του, το 18% επιλέγει να μην επιτρέπει καθόλου την πρόσβαση. Ένας ελεγκτικός σύντροφος, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης ως εργαλείο ελέγχου, ασκώντας πίεση ή εκβιασμό για να αποκτήσει πρόσβαση («Αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, γιατί να μη μου δώσεις τον κωδικό σου;»), ή ακόμα και να συνδεθεί στους λογαριασμούς σου χωρίς άδεια. Το γνήσιο ενδιαφέρον προϋποθέτει σεβασμό στα ψηφιακά όρια του άλλου, όχι την παραβίασή τους.
- Κοινοποίηση τοποθεσίας vs. Μυστική παρακολούθηση
Η κοινοποίηση της τοποθεσίας σε μια σχέση μπορεί να είναι μια κοινή απόφαση που βασίζεται στην ευκολία ή την ασφάλεια—όπως το να βεβαιωθεί κάποιος ότι ο σύντροφός του έφτασε σπίτι με ασφάλεια ή να συντονίσει καλύτερα τις συναντήσεις. Σε μια υγιή σχέση, αυτό είναι πάντα προαιρετικό και συναινετικό. Ωστόσο, όταν η παρακολούθηση τοποθεσίας γίνεται υποχρεωτική, εμμονική ή μυστική, τότε περνάει στο πεδίο του “stalking” και του ελέγχου.
- Χρήση των ψηφιακών μέσων για Υποστήριξη vs. Gaslighting
Σε μια υγιή σχέση, η ψηφιακή επικοινωνία ενισχύει τη σύνδεση και την υποστήριξη μεταξύ των συντρόφων. Όταν αυτή η δυναμική είναι αυθεντική, χτίζει εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τη σχέση. Ωστόσο, το gaslighting μέσω ψηφιακών μέσων είναι μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης, όπου ένας/μία σύντροφος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, κάνοντας τον άλλον να αμφισβητεί τις δικές του εμπειρίες και αντιλήψεις.
- Ενίσχυση vs. Εκμετάλλευση της ασφάλειας
Ένας σύντροφος με υγιή συμπεριφορά στηρίζει την ψηφιακή σου ασφάλεια και ανεξαρτησία. Μπορεί να σου υπενθυμίσει να αλλάζεις τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, να ενεργοποιήσεις την επαλήθευση δύο παραγόντων ή να χρησιμοποιείς κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων για προστασία. Το ενδιαφέρον του αφορά την ασφάλειά σου — όχι τον έλεγχό σου. Αντίθετα, ένας ελεγκτικός σύντροφος μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη σου χακάροντας τους λογαριασμούς σου, προσπαθώντας να μαντέψει τους κωδικούς σου ή εγκαθιστώντας λογισμικό stalkerware για να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σου.
Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για να σε παρακολουθεί και να ελέγχει τη συμπεριφορά σου και όχι για να σε προστατεύσει. Το 12% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει εγκαταστήσει ή επεξεργαστεί ρυθμίσεις στο τηλέφωνο του/της συντρόφου του, ενώ το 10% ένιωσε πίεση να εγκαταστήσει μια εφαρμογή παρακολούθησης, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετατραπούν σε μέσα ελέγχου μέσα σε μια καταπιεστική σχέση.
«Ένας σύντροφος που ενδιαφέρεται πραγματικά θα σέβεται πάντα την ιδιωτικότητά σου χωρίς να απαιτεί κωδικούς πρόσβασης, θα ενθαρρύνει πρακτικές ασφάλειας χωρίς να τις εκμεταλλεύεται και θα υποστηρίζει την παρουσία σου στο διαδίκτυο χωρίς να την ελέγχει. Η αγάπη που απαιτεί να παραιτηθείς από την ψηφιακή σου ελευθερία δεν είναι αγάπη – είναι stalking».
Το 2024, η Kaspersky παρουσίασε τον Οδηγό Ευαισθητοποίησης κατά του Stalking — μια νέα πρωτοβουλία που φέρνει σε επαφή ψυχολόγους και θύματα παρακολούθησης. Συνδυάζοντας την εξειδίκευση πολλαπλών τομέων, ο οδηγός αυτός δεν βοηθά μόνο τους χρήστες να αναγνωρίσουν τα σημάδια παρακολούθησης και να λάβουν μέτρα προστασίας, αλλά ενισχύει και τις φωνές όσων έπεσαν θύματα stalking και το αντιμετώπισαν, εμπνέοντας άλλους να ανακτήσουν μία αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου.
Πιστή στη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του stalking τόσο online όσο και offline, η Kaspersky παρουσίασε πρόσφατα τη δυνατότητα Who‘s Spying on Me στις εφαρμογές Android. Αυτή η καινοτομία δεν εντοπίζει μόνο το stalkerware, αλλά αναγνωρίζει επίσης ύποπτες συσκευές Bluetooth που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση εκτός διαδικτύου. Επεκτείνοντας τις προστατευτικές της δυνατότητες, η Kaspersky συνεχίζει να ενδυναμώνει τα άτομα ώστε να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς τους.