Ο γαστρικός καρκίνος, γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου, είναι μια ιδιαίτερα συχνή και επιθετική μορφή της νόσου που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου από τον καρκίνο ιστού.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του στομάχου στην επίπτωση των καρδιαγγειακών είναι διφορούμενος.
Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yeongkeun Kwon, από το Τμήμα Χειρουργικής του Πρόσθιου Εντέρου του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κορέας, διεξήγαγαν μελέτη προκειμένου να διερευνήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία για καρκίνο του στομάχου και τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ 2004 και 2013. Παρατήρησαν ότι εντός της επταετούς περιόδου παρακολούθησης, μόνο το 2,9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή εμφάνισαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, το 5,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή, εμφάνισαν τέτοια προβλήματα εντός της ίδιας περιόδου.
Επιπλέον, η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών στην ομάδα της ενδοσκοπικής εκτομής δεν διέφερε σημαντικά από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους ειδικότερους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Surgery.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr