TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Καρκίνος: Πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση κρέατος – Η ασφαλής συχνότητα

Μαΐ 29, 2022
in Διατροφή
Καρκίνος: Πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση κρέατος – Η ασφαλής συχνότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση κρέατος για την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου; Βρετανοί ερευνητές επιχειρούν να δώσουν την απάντηση.

Τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος που σχετίζεται με μικρότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου υπολόγισαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης BMC Medicine.

Βέβαια η ασφαλής συχνότητα την οποία προτείνουν οι ερευνητές φαίνεται μάλλον αρκετή, ωστόσο ας δούμε σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν: Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση κρέατος πέντε φορές εβδομαδιαίως ή λιγότερο σχετίζεται με μικρότερο συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα 472.377 ενήλικων βρετανών τα οποία προέρχονταν από τη βρετανική Βιοτράπεζα το χρονικό διάστημα 2006-2010. Οι συμμετέχοντες μέσου όρου ηλικίας 40-70 ετών, ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν κρέας και ψάρι και οι ερευνητές υπολόγισαν τον επιπολασμό νέων περιπτώσεων καρκίνου που παρουσιάστηκαν μέσα σε διάστημα έντεκα ετών.

Τα στοιχεία προσαρμόστηκαν για τον διαβήτη, τους δημογραφικούς παράγοντες, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και παράγοντες του τρόπου ζωής. Το 52% των συμμετεχόντων κατανάλωναν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% αυτών πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, το 2% έτρωγαν μόνο ψάρι και το 12%  ήταν είτε χορτοφάγοι είτε αυστηρά vegan. Εξ αυτών το 12% παρουσίασαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα, 10% χαμηλότερος μεταξύ αυτών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν σύγκριναν τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων με τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν vegetarian διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τις κρεατοφάγους.

Στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει η παρατηρητική φύση της μελέτης, αλλά και το γεγονός ότι τα διατροφικά δεδομένα της Βρετανικής Βιοτράπεζας συλλέχθηκαν σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο και όχι συνεχόμενα, οπότε ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της διατροφής των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι συγγραφείς προτείνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα των διαφορετικών ειδών διατροφής με λίγο ή καθόλου κρέας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης.

ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2022/03/07/karkinos-poso-epikindyni-katanalosi-kreatos-asfalis-sychnotita/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Next Post
Οδηγός για την σωστή αποθήκευση του χαλιού σας

Οδηγός για την σωστή αποθήκευση του χαλιού σας

10 Χτενίσματα για να κάνεις αν είσαι καλεσμένη σε γάμο

10 Χτενίσματα για να κάνεις αν είσαι καλεσμένη σε γάμο

Οι τρεις σοφοί της Σπυριδούλας Μπιρπίλη

Οι τρεις σοφοί της Σπυριδούλας Μπιρπίλη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd