TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Καρκίνος παχέος εντέρου: To φυτικό υποκατάστατο κρέατος που μειώνει τον κίνδυνο

Απρ 12, 2023
in Διατροφή
Καρκίνος παχέος εντέρου: To φυτικό υποκατάστατο κρέατος που μειώνει τον κίνδυνο
Share on FacebookShare on Twitter

Θα αλλάζατε μια μπριζόλα για ένα πιάτο με μυκοπρωτεΐνη, εάν γνωρίζατε ότι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου; Νεότερη μελέτη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής. Εσείς θα το δοκιμάσετε;

Εάν ελαττώσουμε την κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος η υγεία μας θα βελτιωθεί συνολικά, όπως έχουν αποκαλύψει πολλαπλές μελέτες.

Για την ώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northumbria προτείνουν να το αντικαταστήσουμε με μια εναλλακτική επιλογή κρέατος, αποτελούμενη από μυκοπρωτεΐνη (πρωτεΐνη από μύκητες) με στόχο την πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης οδήγησε σε σημαντική μείωση των εντερικών γενοτοξινών -που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου, αυξάνοντας παράλληλα τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις από την αντικατάσταση της υψηλής πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με την πρωτεΐνη από μύκητες στα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου.

Η συγκεκριμένη φυτική πρωτεΐνη αποτελεί προϊόν ζύμωσης, έχει ελαφριά γεύση μανιταριού και ήδη έχει φτάσει στα πιάτα πολλών vegan σε 17 χώρες του κόσμου.

Τα πλεονεκτήματα

Για τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 20 υγιείς άνδρες ενήλικες ηλικίας 18-50 ετών. Η παρακολούθησή τους χωρίστηκε σε δύο φάσεις κατανάλωσης. Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, προερχόμενο από μοσχαρίσιες μπριζόλες, χοιρινά λουκάνικα και φέτες ζαμπόν, κάθε μέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, κατανάλωναν τα ίδια γραμμάρια σε μυκοπρωτεΐνη για δύο εβδομάδες, αφού πρώτα είχε περάσει μια περίοδος παύσης τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δύο φάσεων.

Η ανάλυση των δειγμάτων κοπράνων και ούρων από τη φάση των φυτικών πρωτεϊνών αποκάλυψε ότι τα επίπεδα των ανιχνευόμενων γενοτοξινών, όπως οι νιτρώδεις ενώσεις (NOC) και η p-κρεσόλη – χημικοί παράγοντες που έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν πιθανούς δείκτες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου – μειώθηκαν σημαντικά.

Αντίθετα, από την περίοδο κατανάλωσης του κρέατος, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των γενοτοξινών είχαν αυξηθεί, αυξάνοντας ενδεχομένως τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Οι διαφορές μάλιστα ήταν στατιστικά σημαντικές.

Επιπλέον, η διατροφή με μυκοπρωτεΐνη βελτίωσε σημαντικά την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία προστατευτικών βακτηρίων όπως τα Lactobacilli, Roseburia και Akkermansia, τα οποία σχετίζονται με την προστασία από όγκους, φλεγμονές και καρκίνο του εντέρου.

Αντίθετα, τα ευρήματα από την πρόσληψη του κρέατος κατέδειξαν αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Daniel Commane, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria συνοψίζει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η πηγή πρωτεΐνης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες παρέχει μια καλή εναλλακτική λύση στο κρέας στο πλαίσιο της υγείας του εντέρου και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου».

ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/02/21/karkinos-pacheos-enteroy-to-fytiko-ypokatastato-kreatos-poy-meionei-ton-kindyno/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Υπόθεση revenge porn σε πόλη της Θεσσαλίας: Οι δράστες «παγίδευαν» τα θύματα μέσω social media

Υπόθεση revenge porn σε πόλη της Θεσσαλίας: Οι δράστες «παγίδευαν» τα θύματα μέσω social media

Απεβίωσε η Κασσιανή Σακελλαρίου

Απεβίωσε ο Θωμάς Λιάπης

Διδακτική επίσκεψη των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Διδακτική επίσκεψη των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd