TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος στους κάτω των 50 – Η διατροφή που τους επιβαρύνει

Ιούν 17, 2021
in Διατροφή
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος στους κάτω των 50 – Η διατροφή που τους επιβαρύνει
Share on FacebookShare on Twitter

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται σε όλο και πιο μικρή ηλικία και οι ένοχοι γι’ αυτό δεν είναι γενετικοί παράγοντες, αλλά περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Δείτε ποιοι είναι οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου και προχωρήσετε άμεσα στις αλλαγές που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο

Μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποδεικνύει ότι πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες –όπως η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ- σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει τέτοια αύξηση κυρίως σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1960 από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στη διατροφή των νεότερων γενεών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο, συνδυαστικά με αύξηση στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. κρέας, πίτσα, μακαρόνια και τυριά) και τα αναψυκτικά.

Η αύξηση στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ανησυχεί τους ερευνητές επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου έχει συχνά χειρότερη πρόγνωση από αυτόν που διαγιγνώσκεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συστάσεις ώστε ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινά σε νεότερες ηλικίες.

Προηγούμενη έρευνα έχει υπογραμμίσει τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόωρη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, στους οποίους περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η μειωμένη κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και λαχανικών, ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη χρήση ασπιρίνης και ο διαβήτης.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν διεξάγει ακόμα μια αναλυτική μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση, η οποία να συγκρίνει το μέγεθος αυτών των κινδύνων με αυτούς για την καθυστερημένη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και να αξιολογεί αν οι κίνδυνοι για την πρόωρη έναρξη της νόσου συσχετίζεται με συγκεκριμένου τύπου καρκίνο του παχέος εντέρου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 13 μελέτες πληθυσμού, λοιπόν, οι ερευνητές εξέτασαν 3.767 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και 4.049 άτομα ελέγχου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών και ακόμα 23.437 περιστατικά καρκίνου και 35.311 άτομα ελέγχου σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Η πρόωρη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίστηκε με μη τακτική χρήση ασπιρίνης, μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ταυτόχρονα και αποχή από το αλκοόλ. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η χαμηλότερη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών συνδεόταν σε μεγαλύτερο βαθμό με τον καρκίνο του ορθού από ό,τι του παχέος εντέρου.

Αρκετοί άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έτειναν να συσχετιστούν με την πρόωρη έναρξη της νόσου, όπως το ιστορικό διαβήτη και το χαμηλότερο φυλλικό οξύ, οι διατροφικές φυτικές ίνες και η πρόσληψη ασβεστίου. Ωστόσο, ούτε ο δείκτης μάζας σώματος ούτε το κάπνισμα αποτέλεσαν παράγοντες κινδύνου για την ομάδα πρόωρης έναρξης, σε αντίθεση με εκείνη της καθυστερημένης έναρξης του καρκίνου παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον Richard Hayes, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, «αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη μη γενετικών παραγόντων κινδύνου για την πρόωρη έναρξη του καρκίνου παχέος εντέρου που παρέχει την αρχική βάση για στοχευμένο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πράγμα επιτακτικό για τον μετριασμό του αυξανόμενου βάρους της νόσου».

ygeiamou.gr

πηγη :

https://www.giatros-in.gr/2021/05/24/karkinos-pacheos-enteroy-ayxanetai-o-kindynos-stoys-kato-ton-50-diatrofi-poy-toys-epivarynei/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Ζυμαρικά: Ποια έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, πώς θα τα κάνετε πιο υγιεινά
Διατροφή

Ζυμαρικά: Ποια έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, πώς θα τα κάνετε πιο υγιεινά

Μαΐ 7, 2025
Διατροφολόγος: Αλλάξτε ριζικά την υγεία σας με 2 απλές αλλαγές στη διατροφή
Διατροφή

Διατροφολόγος: Αλλάξτε ριζικά την υγεία σας με 2 απλές αλλαγές στη διατροφή

Μαΐ 6, 2025
Λευκό vs καστανό ρύζι: Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, βαρέα μέταλλα – Οφέλη και κίνδυνοι
Διατροφή

Λευκό vs καστανό ρύζι: Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, βαρέα μέταλλα – Οφέλη και κίνδυνοι

Μαΐ 5, 2025
Σε τι κάνουν καλό τα μανιτάρια πλευρώτους
Διατροφή

Σε τι κάνουν καλό τα μανιτάρια πλευρώτους

Μαΐ 4, 2025
Το Νο1 λαχανικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με καρδιολόγο
Διατροφή

Το Νο1 λαχανικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με καρδιολόγο

Μαΐ 3, 2025
Σπαράγγια: Θρεπτική αξία & 7 επιστημονικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή

Σπαράγγια: Θρεπτική αξία & 7 επιστημονικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Μαΐ 2, 2025
Next Post
Ο παπουτσωμένος γάτος στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Ο παπουτσωμένος γάτος στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Ταινία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Τρικάλων

Ταινία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Τρικάλων

Αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων

Αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd