«Κανένας να μην κάμπτεται σε δυσκολίες της ζωής, όσο ανυπέρβλητες κι αν φαντάζουν» μας προτρέπει η συγγραφέας Ντιάνα Παλαιολόγου

«Κανένας να μην κάμπτεται σε δυσκολίες της ζωής, όσο ανυπέρβλητες κι αν φαντάζουν. Να συνειδητοποιεί ποιος είναι. Κάθε τι αρνητικό, να δυναμώνει την αυτοπεποίθησή του, να μεγαλώνει το πείσμα, για επιτυχία στόχων, κερδίζοντας επάξια αναγνώριση και καταξίωση στην κοινωνία» τούτο μας προτρέπει η συγγραφέας Ντιάνα Παλαιολόγου μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ξέχνα τις αναμνήσεις» (άνεμος εκδοτική). Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την ενδοοικογενειακή κι άλλες μορφές βίας, με… δεσμούς που πνίγουν κι οδηγούν σε αδιέξοδα. Ένα βιβλίο που γράφτηκε με πολλή αγάπη, όπως μας λέει η ίδια η συγγραφέας με στόχο να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Ξέχνα τις αναμνήσεις… κ. Παλαιολόγου, μιλήστε μου για την υπόθεση του πρώτου  σας μυθιστορήματος.

-Προσπαθώ να αποδώσω, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια, την ψυχοσύνθεση της γυναίκας, που ενώ υφίσταται ενδοοικογενειακή βία σε όλες τις μορφές  και μολονότι είναι σε θέση να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, εντούτοις συνεχίζει να  υπομένει και να υποτιμά βάναυσα τον εαυτό της.

Ως τρίτο κορίτσι μιας ευκατάστατης επαρχιακής οικογένειας η Ντόνα, η κεντρική ηρωίδα, βιώνει ήδη από τη γέννησή της την απόρριψη των γονιών της. Την αγάπη και τη θαλπωρή, που χρειάζεται ένα παιδί, τις παίρνει μόνον από τους στενούς συγγενείς. Κι όταν αναγκάζεται να ακολουθήσει τους γονείς της στη Γερμανία, εκτός από τις δυσκολίες της ξένης χώρας, θα ζήσει έντονα τη σκληρότητα του αυταρχικού πατέρα της και τις περιχαρακωμένες, αναχρονιστικές απόψεις του, για το θεσμό της οικογένειας και την κοινωνία. Στα είκοσί της, θα την οδηγήσει σε έναν αταίριαστο γάμο, ώστε να  απαλλαγεί από αυτήν τη χαρισματική ύπαρξη.

Γύρω απ’ αυτό τον κεντρικό ιστό, από αυτόν το μίτο, που συνέχει και διαποτίζει το  μυθιστόρημα περιελίσσονται, υφαίνονται και πλέκονται τα επί μέρους περιστατικά, τα επεισόδια και οι ειδικές καταστάσεις που διαφωτίζουν την προσωπικότητά της.

Στο βιβλίο θίγονται και θέματα παθολογικής αδερφικής ζήλιας, θέματα ειρωνίας, Bullying καθώς και ανάδειξης βολεμένων του …συστήματος.

Ένα βιβλίο που θέλει να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα;

-Κανένας να μην κάμπτεται σε δυσκολίες της ζωής, όσο ανυπέρβλητες κι αν φαντάζουν.

 Να συνειδητοποιεί ποιος είναι. Κάθε τι αρνητικό, να δυναμώνει την αυτοπεποίθησή του, να μεγαλώνει το πείσμα, για επιτυχία στόχων, κερδίζοντας επάξια αναγνώριση και καταξίωση στην κοινωνία.

Ένδοοικογενειακή βία… ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα

-Μία στις τρεις γυναίκες έχουν υπάρξει θύμα κακοποίησης. Το ποσοστό δεν είναι μικρό, ούτε αφορά τις φτωχές και χαμηλού μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου,  αλλά όλες δίχως διακρίσεις. Κυριαρχούσε (δυστυχώς και σήμερα)  η άποψη, πως στην κακοποιημένη γυναίκα άρεσε και άξιζε η βία, τοποθετώντας την υπαιτιότητα σε συγκεκριμένα σημεία της προσωπικότητάς της, (θάρρος- πάθος- σεξουαλικό ερεθισμό), φορτώνοντάς την με το  επιπλέον βάρος της ενοχής για την κακοποίηση.

Εγκλωβισμένες  στη μαγική δύναμη της συνήθειας αλλά και του φόβου να ξεκινήσουν τη ζωή μόνες,  καθηλώνονται στην  παθητικότητά τους,  ελπίζοντας ότι όλα θα αλλάξουν.

Τίποτα δεν αλλάζει με …υπομονή και  ανοχή, εκτός  αν δώσει η γυναίκα αποφασιστικά τη λύση, αφότου δεν επιτρέψει τόπο στο ποδοπάτημα και την απαξίωση.

Σας δυσκόλεψε η συγγραφή του νέου σας βιβλίου;

-Γράφτηκε με πολλή αγάπη.

-Η Ντόνα είναι μία γυναίκα της διπλανής πόρτας;

-Ναι. Κρίμα.

-Προσβολές, κακοποίηση… Πόσα πολλά μπορεί να κρύβει το χαμόγελο μίας γυναίκας;

-…εκείνο, που γίνεται ακόμα πιο φαρδύ, μήπως καλύψει καημούς μεγάλους.

-Ταυτιστήκατε με την ηρωίδα σας;

– Με προβλημάτισε σημαντικά.

Είναι εύκολο να σταθεί ξανά στα πόδια της και να δεχθεί τα καλά που της φέρνει η ζωή;

-Πιστεύει στον εαυτό της. Γαλβανώνεται, πεισμώνει, αντλεί δύναμη, ανανεώνοντας την περηφάνια  για τις αξίες της, δυναμώνοντας την τόλμη της …

Τι θα θέλατε να πείτε στις γυναίκες αναγνώστριες;

-Η Ντόνα, (το όνομά της εμπνευσμένο από την όπερα του Verdi, αναδεικνύοντας μια donna forte – όχι e mobile), λες κι  άκουσε μέσα της την προσταγή του Πίνδαρου, «γέννοιο οιος εσσί μαθών».

Πέτυχε αυτό για το οποίο ήταν τελικά  πλασμένη. Αυτή η επιτυχία, η αυτοπραγμάτωση, είναι ο ανώτατος στόχος ενός ελεύθερου ανθρώπου.

Η συγγραφέας

Η Ντιάνα Παλαιολόγου γεννήθηκε στη Μεσσηνία και μεγάλωσε στη Βαυαρία. Σπούδασε επιστήμες θεάτρου, παιδαγωγικά και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία. Εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα, στη συνέχεια ως επιστημονική συνεργάτης του πανεπιστημίου του Μονάχου, και για αρκετά χρόνια ως συντονίστρια εκπαίδευσης εξωτερικού. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», Ατραπός, 2005 και «Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα», Ατραπός, 2006. Το «Ξέχνα τις αναμνήσεις» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.