Καλοκαιρινή πατατοσαλάτα με χταπόδι

Μία απίστευτα νόστιμη σαλάτα που συνδυάζει τις χάρες της βελούδινης πατάτας με τη θαλασσινή γεύση του χταποδιού. Ταιριάζει με κρασάκι, αλλά δεν λες όχι και στο ούζο!

Υλικά (6 άτομα):

Για τις πατάτες

2 μεγάλες πατάτες βρασμένες χωρίς την φλούδα

6 κουτ. σουπ. εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

1 κουτ. σουπ. κάπαρη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το πράσινο μέρος

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σουπ. ξύδι από άσπρο κρασί

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το χταπόδι

2 σκελίδες αξεφλούδιστο σκόρδο

2 κορφές θυμαριού

4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 κουτ. σουπ. ξύδι από λευκό κρασί

χοντρό θαλασσινό αλάτι

1 κουτ. σουπ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους

1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι

Εκτέλεση :

Πλένουμε το χταπόδι καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βράζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το τοποθετούμε με ελάχιστο θαλασσινό αλάτι, το θυμάρι, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι. Ρίχνουμε το χταπόδι να βράσει για περίπου 65-70 λεπτά.

Εντωμεταξύ σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε με 1 κουτ. τσαγ. ελαιόλαδο το αξεφλούδιστο σκόρδο . Προσθέτομε τις βρασμένες πατάτες και σβήνουμε με το ξύδι.

Αφαιρούμε το σκόρδο και αδειάζομε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη, τα κρεμμυδάκια , τον μαϊντανό.

Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα.

Χρησιμοποιούμε ένα μακρύ πιρούνι για να τσεκάρετε αν το χταπόδι είναι ψημένο και αρκετά μαλακό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα για να κρυώσει και κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φετούλες 3 εκ. Μαρινάρουμε το χταπόδι με το ξύδι, με το ελαιόλαδο και με λίγο θαλασσινό αλάτι.

Προσθέτουμε το χταπόδι στην πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο . Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο πιπέρι καις σερβίρουμε αμέσως .

Σημ.:Αν δεν σας αρέσει η γεύση από το ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Μυρσίνη Λαμπράκη, τις συνταγές της οποίας βρίσκεται και εδώ:http://www.mirsini.gr/